avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu mostenitor plecat in strainatate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu mostenitor plecat in strainatate

Luna aceasta a decedat bunica mea. Unica ei fiica este in strainatate si nu se poate intoarce, din cate stiu, in termen de 1 an. Bunicul meu traieste, dar are dementa senila intr-un stadiu incipient.

Bunica mea era beneficiara legii 189/2000, astfel ca anumite beneficii vor sista odata cu decesul ei: scutirea de impozit, convorbiri telefonice decontate.

Intrebarea mea este:
1. Se poate efectua succesiunea in absenta mamei mele, dar incluzand-o in testament?
2. Teoretic, daca bunicul meu ar fi declarat unic mostenitor, la decesul lui, mama mea ar mosteni totul, inclusiv partea mamei ei. Poate sa renunte tacit la partea ei, dar sa mosteneasca aceeasi parte (care ar fi inclusa in masa succesorala totala) la decesul tatalui ei?
3. Unde trebuie sa ma adresez (unde trebuie bunicul meu sa se adreseze) pentru efectuarea succesiunii?
4. Este necesar sa il reprezinte cineva pe bunicul meu, avand in vedere afectiunea sa, demonstrabila pe baza actelor medicale?
5. Care este termenul maxim in care trebuie realizata succesiunea?
6. Cum pot demonstra buna mea credinta, in acest caz, inaintea faptului? (Sotul mamei mele pare sa creada ca sunt de rea credinta, desi nu are niciun motiv pentru aceasta, ba chiar dimpotriva)

Orice sfat suplimentar este binevenit.

mama dvs sa va imputerniceasca pe dvs sa o reprezentati la succesiune. Bunicul dvs daca nu are discernamant trebuie pus sub interdictie si numit tutore.
Procura o poate da la Consulat in tara unde se afla si sa vi o trimita. Ea trebuie in forma autentica sa fie.
Succesiunea se poate dezbate oricand. Insa in doi ani de zile de la deces daca se dezbate nu se mai plateste impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
mama dvs poate merge la consulatul romanesc si sa dea declaratie de renuntare expresa l succesiune. pe cale de consecinta, unic mostenitor va fi bunicul. intrucat acesta sufera de dementa, dvs cereti la judecatorie numirea unui curator care sa se ingrijeasca/sa administreze averea acestuia pana la deces. dupa care, mama dvs va fi unica mostenitoare a intregii averi a parintilor
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Mi-ati simplificat semnificativ viata. :vishenka:
Dacă mama renunța la succesiunea mamei dansei soțul supravietuitor vine in concurs cu alți mostenitori legali. Faceți ce v am spus ca sa nu existe probleme.
Nu va grabiti cu declaratii de renuntare fara sa cunoasteti consecintele!

Simplificarea vietii!?! Asta credeti dvs. Eu o vad al naibi de complicata...maine, poimaine.

Faceti ce vreti! Dar stiti ce faceti!?
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Pentru o succesiune sunt 4 moștenitori, toți renunță rămânând ... Ciocan1979 Ciocan1979 Pentru o succesiune sunt 4 moștenitori, toți renunță rămânând 1(mama) dar din păcate unul este în străinătate și nu poate ajunge sub nici o forma ... (vezi toată discuția)
Renuntator mostenire MONICA ROXANA Voinea MONICA ROXANA Voinea La dezbaterea unei succesiuni se prezinta 2 mostenitori: sotul supravietuitor si fiica acestuia rezultata din casatoria defunctei cu sotul sau. Daca fiica ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)