avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire vanduta, cumparare proprietati impreuna cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire vanduta, cumparare proprietati impreuna cu sotia - drepturi

Am primit mostenire o casa de la parintii mei ... nefiin-d casatorit legal, apoi m-am casatorit legal, dupa citiva ani am vindut casa (care era mostenirea mea) si am cumparat 2 apartamente... la cumparare ne-am trecut amindoi in acte fara specificatii ca banii provin din vinzarea mostenirii primite (anul 2003 am cumparat apartamentele)...1. Dupa moartea sotiei pot vinde casa fara acordul copiilor ? (3 copii)... 2. In cazul divortului sotia are drepturi ? 3. Ce drepturi au copii indiferent de situatie ? Mentionez ca am in prezent peste 20 ani casatoriti legal.../// nu doresc rau nimanui dar as vrea niste raspunsuri...cu stima robert
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:38, 24 Octombrie 2013
atâta vreme cât la cumpărare nu ați precizat proveniența banilor, nu mai are importanță de unde provin.
1. nu. copii sunt succesori legali (împreună cu dumneavoastră dacă nu divorțați între timp)
2. jumătate din fiecare apartament sau unul din ele, funcție de cum se face partajul. la valori egale sau apropiate instanța (sau soții, dacă ajung la înțelegere, poate decide ca fiecăruia să îi revină un apartament
3. depinde de situație. în caz de divorț sunt singuri succesori ai părinților (în ideea că nu mai apar alți copii) iar în caz de deces, vin la concurență cu soțul supraviețuitor. în cazul de față pentru câte 25% din partea soțului decedat, adică 12,5% din bunurile comune.
multumesc de informare dar...25 % adica un sfert se imparte la 3 copii....daca copii nu se inteleg au dreptul sa stea in continuare unde au fiecare buletinul ? sau instanta va scoate la vinzare un imobil pentru plata de 25 % ?
Trebuie dezbatut fiecare caz in parte. PUteti dovedi sau incerca sa dovediti la divort sau partaj cu mostenitorii sotiei ca acel bun vandut era propriu.
Ce probe aveti pentru asta, eu nu stiu; daca reusiti, acele bunuri cumparate raman bunuri proprii. La care au drept mostenitorii dv.
La imbunatatirile acelor bunuri au drept toti cei care le fac, raportat la valoarea investita.
am primit mostenire casa , am acte, dar am vindut-o cind eram casatorit legal si cu banii dupa mostenire (casa ) am cumparat 2 apartamente...nu vreau sa cistig mostenirea inapoi sa devin propietar doar eu pe cele 2 apartamente,,,doar vroiam informatii.....deci indiferent de situatii copii au dreptul la 25 % din valoarea totala... Cum se imparte 25 % in cazul in care fiecare isi doreste partea cuvenita ? DACA NU EXISTA intelgere intre frati

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune- cum se imparte masa succesorala in acest caz? eleniam eleniam Buna ziua, zilele urmatoare trebuie dezbatuta succesiunea dupa socrul meu si as vrea sa ma ajutati cu cateva informatii. mostenitori sunt 3 copii si ... (vezi toată discuția)
Dezabatere succesiune in instanta soniac soniac Sunt in pragul unui process pentru dezbaterea mostenirii lasate de tatal meu si as avea nevoie de cateva sfaturi sau informatii. Urmeaza sa contactez un ... (vezi toată discuția)
Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)