avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Deversare ape fecaloid menajere
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Deversare ape fecaloid menajere

M-am mutat cu familia de la oras intr-un presupus mediu mai curat la un sat intr-o casa construita 1975, numai ca sa aflu ca vecinii devarsa ape fecaloid menajere in santul paraiasului de pe strada atat direct cat si cu "preaplin" din fose septice. Am facut cateva sesizari la primarie, si precum nu am primit raspunsuri in termenul legal, am apelat la Garda de Mediu, Directia de Sanatate Publica si la Avocatul Poporului. Acum incet incet vecinii mei si-au construit fose septice, dar intretimp am primit eu o somatie de la primarie ca as deversa ape menajere si pe baza unui HCL sunt obligat eu sa curat santul din fata casei, desi nu a fost curatat de catre cei care au poluat-o niciodata, iar fantana care se afla la numai 1 m de acest sant imi este infectata. In sant devers numai apa de ploaie. Am initiat o sedinta de mediere (informare) cu vecinii si primaria , la care nu au vrut nici vecinii nici primaria sa intre. Dar reprezentantul primariei m-a invitat la ei, ca ei nu m-ar cunoaste si nu ar cunoaste problema. Asa am fost la o audienta la primar, unde o mai fost prezent repr. urbanistica, si viceprimarul. Iata pe scurt cu ce am fost amenintat:
- Ma amendeaza pt. fosa septica ca nu am autorizatie de constructie, cica au gasit in legea 50 un articol pe baza caruia pot face asta. (fosa imhoff din plastic cu teava drenaj din plastic montat conform manualului, si detin cert. de conformitate SR EN 12566, vanzatorul m-a asigurat ca nu este necesar autorizatie de constructie). Conform celui de la urbanistica si cusca cainelui necesita autorizatie.
- Am fost acuzat de rea credinta ca dupa 3 sezizari inregistrate a decursul a 5 luni (la care nu am primit raspuns) de ce m-am dus la alte institutii cu problema foselor. Daca ei nu raspund la o sesizare nu inseamna ca nu fac nimic. Intradevar dupa a doua sesizare o fost un reprezentant al primariei si o anuntat verbal vecinii sa-si faca fose, dar binenteles cu atat am ramas. Si ca trebuia sa ma duc la o audienta mai repede. Primul raspuns scris de la primarie l-am primit dupa ce Garda de Mediu a redirectionat lor o sesizarea de-a mea.
- Cand i-am aratat buletinul de analize a fantanii, o intrebat ca de ce nu o ajuns asta si la ei si ca ma amendeaza pt. fantana ca nu l-am declarat in 30 de zile dupa achizitia casei. Asta s-a dovedit dupa discutie a nu fi necesara.
- El m-a invitat la discutie numai sa-mi zica ca imi trimite un control in fiecare saptamana, isi angajeaza avocat pt. fiecare amenda, iar eu va trebui sa-i achit si aceste costuri, daca nu-mi retrag sesizarile. Imi trimite control financiar si imi va masura proprietatea la cm si ma va amenda pt. orice neconcordanta, daca e sa respectam legea, si ca nu am eu destui bani sa platesc toate amenzile, ca legi sunt multe si neclare si el poate face asta.
- Nu-l interesa natura penala a situatiei, sa ma duc la dep. Juridic la ei cu articole din legea apelor. O recunoscut ca am dreptate, dar daca continuam asa “cu avocati si mediere”, va trebui sa amendeze fiecare gospodarie din sat si va mentiona in amenzi ca din cauza mea, ca tot satul sa fie suparat pe mine, si sa vina la poarta mea.
- Maine imi trimite amenda ca nu mi-am curatat santul din fata casei, nu-l interesa ca acest sant este poluat cu materii fecalier menajere provenind de la vecini, ca si el isi curata propriul sant, deoarece este o hotarire a consiliului local. Ei (primaria) sunt legea in comuna. Aici mentionez ca ~80% din sat nu au fose septice, devarsa tot in parau/sant.
- Daca nu curat santul, o va face el si imi va trimite mie factura. Mentionez ca dupa somatie am cerut oferta de la o firma specializata, costurile de depoluare sunt de aprox. 9000 lei pt. cei 90 metri sant.
- iarna in fiecare dimineata imi va trimite control sa vad daca curat zapada.
- Nu-mi poate oferi conditii de oras, si ca ar fi trebuit sa ma interesez inainte sa cumpar casa care sunt conditiile din zona, ca din aceasta cauza am obtinut casa asa ieftin.
- M-a intrebat daca vrea sa isi sune prietenul director la Garda de Mediu sa vina la inspectie la mine chiar acum (asta dupa ce mi-a zis ca am nevoie de autorizatie de constructie si ca nu sunt in regula).
- Eu am fost singurul care l-am enervat in 5 ani de cand e primar, nu ma intelegea cum pot trata situatia atat de calm (trebuia sa-l calmez de cateva ori), si cum de am atat timp liber sa umblu dupa rezolvarea acestei probleme.

Binenteles nu m-o ascultat deloc, nu aveam cu cine discuta. L-as putea denunta penal pt. complicitate la deversare mat. fecaliere, instigare la violenta (greu de demonstrat, ca doar angajatii lui nu vor da marturii impotriva lui) etc., dar nu cred ca mi se va rezolva situatia daca primarul va fi inchis o luna. Deasemenea stiu ca sunt multe legi si neclare, si daca vor, ma pot amenda.

Tot ce as fi vrut e sa betoneze acel sant, ca nu ar mai exista infiltratii, nu mi s-ar mai darama gardul de la ape, nu as avea umiditate mare in fundatia casei, dar nu m-o lasat sa-i zic de asta.

As vrea parerea voastra poate ati mai intalnit situatii similare.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
anti77, utilizator
Cel mai recent răspuns: jhonybear , utilizator 22:50, 15 Februarie 2020
~ Conținut șters la cerere ~
jurist Clement a scris:

Cred c atrebuie...un Reportaj TV!


Eu apar la televizor, oamenii vor fi amendati, toti vin la poarta mea, si o scapat si primarul...

Alte idei mai constructive?
anti77 a scris:
As vrea parerea voastra poate ati mai intalnit situatii similare.

Din pacate dreptatea in Romania se face cu bani, deci daca aveti bani ar trebui sa angajati un avocat si sa va apucati de plangeri penale importiva primarului si acolitilor sai, dar nu inainte de a mai strange niste probe impotriva lor, caci deocamdata nu prea puteti dovedi mare lucru in afara de faptul ca nu v-au raspuns la sesizari in 30 de zile.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
Admin, administrator
trandafir2 a scris:
...Din pacate dreptatea in Romania se face cu bani, deci daca aveti bani ar trebui sa angajati un avocat ... caci deocamdata nu prea puteti dovedi mare lucru in afara de faptul ca nu v-au raspuns la sesizari in 30 de zile.


Atata timp cat este sub semnul intrebarii siguranta familiei mele, banii nu sunt o problema, si am deja un avocat angajat, dar care nu vrea sa se bage in penal numai in civil.

Mentionez ca in urma controlului DSP detin proces verbal ca toti vecinii amonte recunosc ca au deversat ape fecaloid menajere in sant. Tot acel proces verbal mentioneaza ca eu sunt in regula. Detin documentele de la fosta proprietara (mi-a dat tot ce avea dupa ce i-am sezizat problema), care avea exact acelasi probleme cu vecinii, unele semnate si de primar, ramase tot asa nerezolvate inca din 2011. Primarul nu neaga ca nu ar cunoaste problema, dar daca ar trimite o singura amenda, nu ar ma fi votat la urmatoarele alegeri.

Deasemenea se pot vedea tevi de canal din case cu material "grosier" catre sant peste tot in sat oricand, iar daca se ajunge la instanta in 5 zile pot obtine de la o firma toti parametrii necesari care demonstreaza ca apa este infecta si poluata cf. normelor in vigoare, dar deocamdata nu neaga nimeni deversarea.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
anti77, utilizator
nu este o solutie ''NORMALA '' ptr ai constientiza pe vecinii dvs sa - si schimbe modul de ...a gandi/convetuii - aceasta cu reclamatii - fiind o solutie de forta !
eu as incerca sa srtang cat mai multe dovezi ; foto, calitatea apei deversate - certificat si as merge cu ele din nou la primar , sau cel mai recomandat , gasiti un consilier de-al dansului , PE CARE L AR ASCULTA ... si rugati-l ( pe consilier ) sa -I transmita primarului , mai multe lucruri ; - aveti dovezi , NU DORITI SA FACETI RAU SATENILOR - care sunt vecinii dvs si cu care va intalniti zilnic ( atentie marita ptr ca relatia su ei poate degenera , daca vor fi amendati ) SI NICI PRIMARULUI , doar ca doriti sa GASITI O CALE , ACCEPTABILA PTR TOATE PARTILE ( dvs, vecini, primar ) PTR A INDRETPTA LUCRURILE !!!
- poate ar putea primarul sa aloce ceva fonduri ptr a indrepta ''INTR UN FEL, O PARTE DIN LUCRURI " iar cealalta parte satenii

Din pozitia actuala pe care o aveti , NU CRED CA VE TI AVEA SANSE " primarul nu se va schimba , vecinii poate nu au banii necsari sa cumpere fose septice si cred ca ve ti sfarsii prin a va muta sau renunta , consumand doar apa plata ,cumparata in cantitati mari ptr a fi mai convenabila la pret - NU CREDETI CA AR FI MAI PUTIN COSTISITOR ... si mai convenabil ptr a convetui linistit ?

sau ; puteti intocmi un plan de reabilitare retele - deversare si preluare a acestora ptr strada dvs sau ptr tot satul , cu ajutorul primariei si il depuneti in vederea obtinerii unor fonduri nerambursabile ( ramane sa consultati dvs , la ce for il puteti adresa )

puneti in balanta aceste cateva aspecte si vedeti care din ele vi se potrivestepotrivesc (pot fi mai multe ) ,incercati sa cooptati primarul si membri primariei ca si aliati , chiar si vecinii ptr ca dvs va luptati cu o situatie si o anumita mentalitate , inclusive lipsa baniilor in ceea ce-i priveste pe vecini , pe ei nu I ve ti schimba .. asta cred eu

Alte discuții în legătură

Deversare ape uzate pe strada AlinaMarinBadea AlinaMarinBadea Buna ziua. In zona in care locuim nu exista canalizare asa ca avem o fosa septica ecologica. Acest tip de fosa, pentru cine nu cunoaste, are 2 compartimente, ... (vezi toată discuția)
Apa menajera deversata in drum Tonyde Tonyde Buna ziua. Toti propietarii de casa din zona unde locuim suntem total nemultumiti de un vecin care deverseaza apa din fosa menajera sau septica (cum o s-o ... (vezi toată discuția)
Lnfiltratie apa menajer-fecaloida pe terenul meu camicr camicr Buna ziua.Locuiesc la oras,intr-un cartier de case cu distanta mica de lac si mare,dar lipseste reteaua pluviala de canalizare.Terenul unde se afla locuinta ... (vezi toată discuția)