avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis anulat - emitere permis in alt stat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis anulat - emitere permis in alt stat

Am si eu o intrebare al carei raspuns nu l-am gasit in legislatie.
Imi este anulat permisul pt alcool, dar mai am un permis emis de alta tara. In cat timp de la anularea celui de RO pot circula in RO cu cel emis de alt stat?

Am gasit in legislatie ca dupa 12 luni pot da examen, dar nu am gasit cat timp nu am dreptul sa circul in RO.

Va multumesc anticipat.
Detinerea unui alt permis eliberat de autoritatile altui stat este interzisa, prin urmare nu aveti dreptul sa circulati in Romania cu acel permis. Atat timp cat permisul este anulat inseamna ca aveti anulat si dreptul de circulatie.
Eu stiu ca e contraventie detinerea simultana a doua permise, din care unul strain (art102/8). Daca unul din ele e anulat, inseamna ca nu mai il detin, deci dispare simultaneitatea. Puteti sa imi spuneti unde scrie ca prin anularea permisului se anuleaza si dreptul de a conduce un autovehicul? Sau ca la un an de la hotarare, soferul in cauza poate conduce un autovehicul in ro, in cazul in care are un carnet de conducere?

In alta ordine de idei, daca plec din tara si nu mai dau examen dupa expirarea anului respectiv, si ma intorc in tara dupa o perioada mai mare de 1 an cu permis strain, acesta nu este valabil pana nu obtin si permisul de ro?

As dori un nr de articol daca se poate...
Permisul de conducere reprezinta in fapt documentul care atesta dreptul de a conduce pe drumurile publice. Daca se anuleaza documentul atunci pe cale de consecinta se anuleaza si dreptul de a conduce.

Art.23. - (1) Dreptul de a conduce un autovehicul sau tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei ori subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie.

Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
Eu intrebam de un potential viciu de legislatie. In speta, detinerea unui alt permis de conducere, emis de alt stat, dupa ce cel de RO a fost anulat.
Art. 23.1 - exista permis de conducere valabil
Art.116 face referire la obtinerea carnetului de conducere de RO.
Art.102.8 este respectat, deoarece detinerea nu e simultana.

Probabil ca gresesc, dar nu stiu art. de lege care ar interzice conducerea in RO a unui autovehicul cu carnet strain, cata vreme cel de RO e anulat. Sau se considera ca detin permis anulat de ro, si atunci intervine 102.8?
In urma conducerii unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice vi s-a anulat dreptul de a conduce autovehicule. Conform legislatiei rutiere dvs. puteti recapata dreptul de a conduce autovehicule prin sustinerea unui nou examen.
Situatia dvs. nu este si nici nu trebuie reglementata in legislatia rutiera din Romania intrucat va aflati intr-o situatie de ilegalitate detinand doua permise de conducere nationale.
O perioada de un an de la data la care hotararea judecatoreasca a ramas definitiva si irevocabila nu puteti conduce autovehicule pe teritoriul Romaniei. Dupa expirarea acestui termen puteti opta fie mentinerea permisului de conducere emis de un alt stat (cu care aveti dreptul sa conduceti si in Romania), fie preschimbati permisul de conducere strain cu unul romanesc cu care puteti circula si in strainatate. }n niciun caz sa nu mai aveti doua permise de conducere. Este spre binele dvs.

Alte discuții în legătură

Permis anulat in romania, dobandirea unui nou permis in strainatate george_adrian_cj george_adrian_cj Buna ziua , Permisul mi-a fost anulat in Romania pentru conducere autovehicul neinmatriculat si fuga de la locul accidentului ( fara victime ) si am primit 1 ... (vezi toată discuția)
Buna seara, recent mi-a fost anulat permisul de conducere in ... bogdandragos bogdandragos Buna seara, recent mi-a fost anulat permisul de conducere in baza hotărârii de condamnare rămasă definitiva. Detin permis de conducere valabil intr-o tara ... (vezi toată discuția)
Permis de condusere eliberat de o autoritate straina in perioada de anulare a permisului romanesc cosmin35 cosmin35 Buna ziua , o intrebare la care nu-am primit raspuns elocvent. In urma ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti privind un accident de ... (vezi toată discuția)