avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... CERTIFICAT DE GARANTIE SI DECLARATIE DE ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

CERTIFICAT DE GARANTIE SI DECLARATIE DE CONFORMITATE,ROG DETALI

In urma citiri Legi 449/2003 referitoare la garantiile oferite produselor cu termen lung de functionare(electrice,electrocasnice)si a Legii 296/2004 republicata in 2008 referitoare la codul consumului am inteles ca un vanzator poate sa ofere garantie scrisa cumparatorului ,pe produsul vandut
INTREBARI:
1) Eu ca ,comerciant sunt obligat sa ofer garantie in momentul vanzari unui produs(electric ,electrocasnic)?
2)Exista undeva specificat perioada minima de garantie oferita unor produse ,electrice,electrocasnice?
3)Referitor la declaratia de conformitate ,aceasta trebuie facuta de mine(in calitate de comeciant)sau va insoti produsul si va fi facuta de producator,importator?
Cel mai recent răspuns: Stelea Catalin , Consilier juridic 21:15, 5 Decembrie 2010
1. Da - art 19 - Garanţia este obligatorie din punct de vedere juridic pentru ofertant, în condiţiile specificate în declaraţiile referitoare la garanţie şi în publicitatea aferentă.
2. Doi ani - art 16 - Răspunderea vânzătorului, conform prevederilor art. 9-14, este angajată dacă lipsa de conformitate apare într-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului.
3. HG 1022/2002 art.4 - (1) Se consideră că sunt respectate cerinţele referitoare la protecţia vieţii, sănătăţii, securităţii muncii şi protecţiei mediului şi se admit introducerea pe piaţă a produselor nealimentare noi şi prestarea serviciilor numai dacă sunt însoţite de declaraţia de conformitate întocmită pe propria răspundere de către producător, respectiv de prestatorul de servicii, ori de reprezentanţii autorizaţi ai acestora, persoane juridice cu sediul în România.
MULTUMIM pentru raspunsurile date ,iar pentru cei interesati atentie a aparut OG 174/2008 care modifica legea 449/2003
Pe acest subiect am si eu o intrebare:
Art.9 din Lege 449/2003: "Vanzatorul este raspunzator fata de consumator pentru orice lipsa a conformitatii existenta la momentul cand au fost livrate produsele"
Art.18 din Lege 449/2003: "Pana la proba contrara, lipsa de conformitate aparuta in termen de 6 luni de la livrarea produsului se prezuma ca a existat la momentul livrarii acestuia........."
Art. 16 din Lege 449/2003: " Raspunderea vanzatorului, conform prevederilor art. 9-14, este angajata daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului."
Intrebare: ce se intampla in cazul in care lipsa de conformitate apare dupa 6 luni de la livrarea produsului si cum intervine raspunderea vanzatorului in acest caz?
din cate stiu eu ,dar este bine sa astepti si parerea unui specialist, deoarece eu nu sunt decat un pfa . Iata raspunsul meu: avand in vedere ca un consumator , care a cumparat un produs de la un vanzator, in momentul in care apare lipsa de conformitate ( defectul unui produs in termenul de garantie) se va adresa vanzatorului, iar acesta este obligat sa duca produsul la conformitate ( la reparat sau schimbat) . Atentie dupa noile modificari facute legii 449/2003 acest termen nu trebuie sa depaseasca 15 zile. Deci vanzatorul preia aparatul defect si se adreseaza importatorului, sau producatorului. daca nu exista un contract precis intre Producator , importator si vanzator , prin care producatorul, importatorul, cheltuiala de remediere sau inlocuire va cadea pe spatele vanzatorului. Eu ca asta am inteles din aceasta lege si din modificarile ei prin OG 174 / dec. 2008
Buna!

Am si eu o intrebare legata de certificatele de garantie: atunci cand cumpar si revand (+montez) un aparat, trebuie sa dau la client certificatul de garantie dat de importator sau pot sa fac eu certificat de garantie al firmei mele si sa-l dau (respectand cerintele si datele importatorului)? Pe certificatul de garantie al importatorului sunt trecute taloane de interventie in garantie; trebuie sa trec si eu aceste taloane pe certificatul meu?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Defectare produs in termenul de garantie  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Am cumparat o baterie auto care avea ca termen de garantie 2 ani, garantia expira in ianuarie 2015. Acum o saptamana bateria s-a defectat, am mers cu ea la ... (vezi toată discuția)
Inlocuirea unui produs care nu a putut fi reparat EPurpl3 EPurpl3 Buna ziua, am o problema cu un produs cu care am fost in service de mai multe de 4 ori fara nici nu rezultat. Este evident ca nu poate fi reparat iar eu as ... (vezi toată discuția)
Legea 449 dryw3r dryw3r va salut,am predat un telefon mobil pentru a fi reparat in garantie,deja are 2 luni da cand este la reparat ,nu s a rezolvat inca nimic,as vrea sa stiu care ... (vezi toată discuția)