avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Circulatie fara RCA platit
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Circulatie fara RCA platit

Sunt in divort cu sotia mea iar masina este la ea. In aprilie expira polita RCA iar masina este pe numele meu. Cine plateste amenda daca va circula intentionat fara RCA platit avand in vedere ca actele sunt la ea?
Cel mai recent răspuns: andreiionel , utilizator 15:52, 14 Iunie 2014
Procesul verbal de contraventie se intocmeste pe numele conducatorului auto.
impozitul auto il platesc fiind pe numele meu... dar nu am acces la actele la masina si nu pot platii RCA plus ca nici nu folosesc masina.
Pentru lipsa RCA-ului este sanctionat proprietarul autovehiculului.
Potrivit Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, “persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania,(...) au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule in limitele teritoriale de acoperire si sa mentina valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum si sa aplice pe parbrizul vehiculului sau in alt loc vizibil din exterior vigneta.”


Conducatorul auto are obligatia sa prezinte agnetului constatator la control documente in termen de valabilitate astfel ca procesul verbal de contraventie se intocmeste pe numele acestuia.
hg1391
Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora si locul unde este încheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, numarul si seria actului de identitate sau,(...)

Spre deosebire de constatarea unei contraventii cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic cand se poate aplica o sanctiune in baza informatiilor solicitate de politie proprietarului vehiculului privind identitatea conducatorului auto in cazul controlului in trafic nu se poate intocmi un proces verbal de contraventie pe numele unei persoane care nu este prezenta in momentul constatarii contraventiei.

In cazul asigurarii RCA expirate conform prevederilor OUG 195 se retin placutele de inmatriculare si certificatul de inmatriculare.

Art.112. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
s) vehiculul nu este asigurat de răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii;
(2) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b), c), e), g), k), o), p), r) şi s), la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, iar în cazurile prevăzute la alin.(1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t) u), v) şi x), o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.
(3) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b), o), p), r) şi s), odată cu reţinerea certificatului de înmatriculare, poliţistul rutier retrage şi numerele de înmatriculare sau de înregistrare.
(4) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu excepţia celor care nu corespund standardelor, se restituie proprietarului sau utilizatorului vehiculului de către poliţia rutieră, la prezentarea de către acesta a dovezii încetării motivului pentru care documentul a fost reţinut, în condiţiile prevăzute în regulament.

Astfel ca in situatia in care ex-sotia este surprinsa fara asigurare RCA valabila ramane fara certificat de inmatriculare si placute, acestea se vor restitui numai proprietarului.
este ciudata legea..ea poate deci sa imi faca rau ..sa se plimbe cu masina iar eu sa platesc amenda. neavand actele nu pot platii RCA

Alte discuții în legătură

Talon + placute de inmatriculare retinute Dexter11 Dexter11 Buna ziua. Am si eu o problema in legatura cu [b]Talonul[/b] si [b]Placutele de inmatriculare[/b] a unei masini inmatriculate in [b]Anglia[/b]. Deci, ... (vezi toată discuția)
Certificat de inmatriculare retinut - redobandire cataNFS cataNFS Buna ziua ! Mi-a fost suspendat certificatul de inmatriculare pentru cauciucuri uzate , problema a fost imediat remediata ,am fost la Rar am rezolvat problema ... (vezi toată discuția)
Talon suspendat. contestare amenda + recuperare talon? weezy weezy Buna tuturor. In data de 17 05 2012 ora 21 am fost oprit de un echipaj de politie pe E 583 am primit amenda si mi s-a retinut talonul pentru anvelope uzate. ... (vezi toată discuția)