avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intampinare depusa dupa expirarea termenului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Intampinare depusa dupa expirarea termenului

Ce se poate intampla daca intampinarea este depusa dupa expirarea termenului? Inafara de sanctiunea decaderii din dreptul de a mai depune probe si de a invoca exceptii.

Practic, am depus intampinare, fara sa propun probe noi inafara de cele depuse la dosar de reclamant si fara sa invoc vreo exceptie, doar am formulat aparare, indicand legile incidente. Instanta a solicitat apoi in scris anumite documente din partea mea. La termen reclamantul a solicitat instantei sa verifice daca intampinarea a fost depusa la termen (este posibil sa nu fi fost) iar judecatorul a spus ca ramane in pronuntare. Cateva zile mai tarziu primesc citatie prin care sunt chemat in instanta cu mentiunea "repus pe rol".

Cum ma poate afecta pe mine lucrul acesta?
Cel mai recent răspuns: Adrianz3 , utilizator 17:54, 3 Ianuarie 2014
Conform art.208 alin.2 C.proc.civ., nedepunerea întâmpinării în termenul prevăzut de lege atrage decăderea pârâtului din dreptul de a mai propune probe și de a invoca excepții, în afara celor de ordine publică, dacă legea nu prevede altfel.

Dacă, în timpul deliberării, instanţa găseşte că sunt necesare probe sau lămuriri noi va dispune repunerea pe rol a cauzei, cu citarea părţilor.
Vad ca stiti care este sanctiunea nedepunerii in termen a intampinarii!!!!

Banuiesc ca este vorba de un proces civil, deci aceasta este sanctiunea! Nu exista alta sanctiune! ... dar, in asemenea conditii, inseamna ca sunteti de acord cu actiunea reclamantului si nu aveti nimic de ... comentat. :)
Din contra, nu sunt de acord cu actiunea.
In intampinare nu am facut decat sa mentionez existenta unor articole de lege pe care reclamantul le-a ignorat cu buna stiinta si care ii demonteaza toata actiunea.
Nu am propus probe si nu am invocat exceptii.

De asta si intreb, e posibil ca judecatorul sa ignore complet ce am scris in intampinare precum si prezentarea orala in fata instantei si sa admita actiunea doar pentru ca nu a fost depusa intampinarea in termen?
Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
Adrianz3, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimat forumist,

Nu este posibilă o astfel de soluție ca sancțiune. O cerere este admisă dacă judecătorul o consideră întemeiată sau nu, dar nu ca sancțiune față de nedepunerea întâmpinării. De altfel, există practica de a califica o întâmpinare tardivă drept concluzii/note scrise.

Cu stimă.
Adrianz3 a scris:

Ce se poate intampla daca intampinarea este depusa dupa expirarea termenului? Inafara de sanctiunea decaderii din dreptul de a mai depune probe si de a invoca exceptii.

Stați liniștit, nu se întâmplă absolut nimic. Dacă nu aveți probe de propus și excepții de invocat, nu are nicio importanță când depuneți întâmpinarea. Bineînțeles că nedepunerea întâmpinării în termenul legal nu înseamnă că sunteți de acord cu cererea de chemare în judecată. Nu există o prevedere legală, practică judiciară sau opinii doctrinare în acest sens.

Pârâtul poate să formuleze și să depună apărări la dosar pe tot parcursul procesului. Repunerea pe rol a cauzei nu a avut legătură cu data la care ați depus dvs. întâmpinarea. Nu există posibilitatea ca judecătorul să ignore ce ați scris în întâmpinare și ce ați spus în ședință publică numai pentru că ați depus întâmpinarea după expirarea termenului legal.

Alte discuții în legătură

Nu ești decăzut din drepturi daca nu ai depus intimpinarea pina la primul termen de judecată? mimi56_manolescu mimi56_manolescu Este legal ca instanța sa aprobe un alt termen daca la primul termen nu ai depus intimpinare?paratul a avut timp din 16 Iunie cind am depus eu acțiunea in ... (vezi toată discuția)
Termenul de depunere a întâmpinãrii Lungu Constantin Lungu Constantin Daca parata a depus intampinarea in data de 12.10.2012 iar ziua procesului a fost in data de 16.10.2012 se poate invoca exceptie pe procedura deoarece nu a ... (vezi toată discuția)
Este in termen o intampinare depusa la doua luni de la comunicare? MYK272est MYK272est Buna seara! Am deschis o actiune (modificare masuri privind copilul; stabilire domiciliu minor si autoritate exclusiva) in data de 2.11.2016. Aceasta ... (vezi toată discuția)