avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals sau uz de fals?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals sau uz de fals?

Buna ziua,am si eu urmatoarae situatie:
Un angajat este rugat de seful sau de magazin sa redacteze pentru sora acestuia angajata la celasi magazin ,care nu era prezenta la serviciu o cerere de demisie sub motivul ca angajatul are scris frumos.Angajatul accepta i se dicteaza cererea de fata fiind si alti colegi.Fac mentiunea ca doar redacteaza continutul dupa dictarea sefului dar nu semneza cererea in olograf in numele petentei.Ulterior cei din conducere aflind de acea cerere face o investigatie si afla ca acel angajat a redactat acea cerere .Este chemat intrebat dac a scris acea cerere ,acesta a recunocut ca da si in ce conditii,iar conducerea ia spus ca este complice cu seful la fals in acte.Poate fi considerat fals in acte atit timp cit doar a redactat acae cerere la dictarea sefului sau in conditiile aratate mai sus fara sa fi semnat in numele petentului ?
Cel mai recent răspuns: ContSters42601 , utilizator 23:01, 4 Martie 2014
Din punct de vedere legal nu e fals. Fals era doar atunci cand angajata redactata in scopul de a induce pe cineva in eroare deci in mod vadit cu intentie. De uz de fals nici nu poate fi vorba decat pentru seful angajatei daca a si folosit acea cerere.
Redactarea unei cereri in numele unei alte persoane fara semnarea acesteiain numele acelei persoane poate fi fals?Mentionez ca atit angajata cit si ceilati colegi stiau ca sora sefului nu este la serviciu fara a sti din ce motive lipseste,acesta rugind-o s aredacteze cererea la dictarea lui doar pe motiv ca are scris frumos,lasind crererea pe birou,seful inregistrid acea cerere de demisie la registratura sub semnatura proprie ulterior.
Nu este un fals decat daca semna. A acuza persoana care a scris este identic cu a acuza o imprimanta ca a printat documentul (daca era scris la calculator). Cel care a semnat in fals si a folosit documentul isi asuma aceata fapta (fals si uz de fals).
Cred ca solutionarea este simpla si rezolvarea la fel, doar sa se vrea ! Exista un principiu care spune ca ,,acela căruia i se opune un înscris sub semnătură privată poata sa recunoasca sau nu acel inscris ori ATENTIE !i semnătura. Altfel spus, daca sora sefului recunoaste ca dumneaei a scris sau/si semnat acea hartie, treaba e rezolvata.
Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de fals. Uzul de fals nu poate sa priveasca persoana care a scris, de buna credinta, un document(imprimanta, asa cum corect a mentionat un coleg) ci, eventual, pe cel care ar falsifica semnatura persoanei la care se refera documentul si ar utiliza actul pentru a produce consecinte juridice.

Alte discuții în legătură

Patronul m-a pus să semnez două foi în alb cu explicația că sunt pentru concediu, dar mi-a făcut lichidarea. avea voie să mă dea afară neanunțată? creti cristina creti cristina Am fost angajata intr-un magazin de haine (second). Pe contract aveam program de 6 ore, ( 09:30-15:30) salariu brut 1425, Dar, eu in loc de 6 ore, stateam 9 ... (vezi toată discuția)
Drepturi banesti ContSters99540 ContSters99540 ma aflu in proces, litigiu de munca, la tribunal in calitate de reclamant, obiectul dosarului este: drepturi banesti. inainte de a intra in fond, odata cu ... (vezi toată discuția)
Acte false depuse de reclamant Simona18 Simona18 Buna ziua! Sunt parat intr-un dosar de concurenta neloiala. 1. Reclamantul a depus la dosar un act aditional la contractul individual de munca care l-a ... (vezi toată discuția)