avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citatie ca invitat la politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citatie ca invitat la politie

Astazi am primit o citatie cu antet "Ministerul Afacerilor Interne,Birou Investigatii Criminale. Dosar penal nr /2014 Data........

.Am gasit-o infipta in usa. Ca trebuie sa ma prezint maine in calitate de INVITAT in cauza privind "Furt din locuinta numitei M.R". Nu stiu despre ce poate fi vorba.Sunt prieten cu MR de 7 ani, am si dormit in acea casa, iar MR nu si-ar face probleme sa ma lase si singur acasa. Cum sa va spun? M.R a fost plecata in ultimile 30 40 de zile in alta tara. In casa ei , din ceea ce stiu, pentru ca nu am mai fost pe acolo inca decand MR a plecat, deci in casa acolo ar fi locuit sora ei. Temporar. SAu cel putin cheie aveau parintii ei sora ei. Ok. Sa presupunem ca MR "a semnalizat" ca nu e acasa. (check in uri pe Feisbuc, si altele) .A fost la politie,ok? Ce anume a declarat la politie , sau in ce mod ar fi putut fi intrebata , ca sa primesc eu citatie in calitate de invitat? Din ce m-am uitat pe net, nuexista citatie ca invitat. ca faptuitor, ca martor, ca parte vatamata,sau uneori ca banuit. Ca INVITAT exista niste invitatii.DAr nu CITATII.

BUn. ce presupune citatia asta ca invitat? M-am ferit de probleme, dar e aiurea acum. Mai mentionez ca sus , cu pixul scrie , la domnul agent sef X .

Nu scrie un numar d etelefon, nu sunt cateva detalii ale dosarului. SI de ce as fi eu invitat? la ce? La discutii? Oricum , sunt destul de matur ca sa nu maiau dupa lozinca " Hai scrie cum iti dictez eu...ca asa e bine"

Deci?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:57, 15 Martie 2014
Din expunerea dv nu rezulta date relevante astfel incat este hazardat a ne avanta pntru a emite raspuns la obiect
Veti fi informat cu ocazia audierii despre motivul pentru care ati fost invitata la politie
Daca nu stapaniti procedura,aveti dreptul sa solicitati acordare de termen ,ocazie cu care sa fiti reprezentat si aparat de catre persoana specializata
Exact in situatia asta ma aflu si eu. In lipsa de date.Ma gandesc ca MR ma putea suna sa imi zica : " Uite , ce am patit. AM fost la politie si am fost intrebata ce persoane ma viziteaza cel mai des . Si am dat si numele tau." Dar....NU. M-am trezit cu citatia, care e de fapt o invitatie la politie la camera Y la agentu sef X .la ora Z.Aici e partea care ma baga in ceata. Si asta din cauza ca nu sunt un client obisnuit al sectiilor de politie. Daca ma intelegeti. O sa ma duc maine , si va tin la curent.
Daca sunteti invitat e posibil sa va considere potential suspect.
Daca aveti probleme aveti dreptul de a va angaja avocat mai inainte de a scrie declaratia.
Si iata o rezolvare . Am sapat tot netu si avocatnetu aseara , sa vad ce naiba inseamna invitat. Intr-un final vb pe chat cu o cunostinta si a reusit sa ma lamureasca. E vorba de denumirile din noul cod penal. Invitat se spune acum la martor. Iar la invinuit se spune acum suspect. Deci citatia ca invitat (potential martor) era chiar reala si valida.Ok. am fost . Am ramas tare mirat, ca am stat la discutii, am raspuns intrebarilor, domnul agent a scris declaratia, am recitit-o si eu.E exact ceea ce aveam de spus. Nu am fost eu, si atat. Am incercat sa aflu detalii din dosar. Nu am reusit sa aflu decat data comiterii infractiunii. 19 spre 20 februarie. Intrebarile mele pt dvs sunt doua. Daca sunt potential suspect, de ce am fost chemat la audiere asa de tarziu? E aproape o luna de atunci.Si a doua. De ce nu mi s-au dat si mie detalii? As fi vrut sa stiu si eu cum suna plangerea.

Si inca ceva ce as vrea sa ma indrumati , va rog. Acum ceva vreme in urma, sa tot fie vreo ora, frunzaream telefonul . Intamplator am vazut 5 apeluri de la un numar in data de 19 seara. L-am sunat , am aflat cine este, si asa mi-am adus aminte ca in acea seara , am stat cu doi prieteni , ca unul din ei pleca in norvegia si avea nevoie de gps , si i-am actualizat harta. Avand ceva probleme se facu 2 noaptea. cam asa.De la 6 seara si pana la 2 noaptea eu am stat cu ei. In cazul unui proces , ai pot cita? Trebuie sa i anunt in prealabil? Sau fac mai rau? Mai mentionez ca din cauza stresului(priemesti pleashca ieri, pt azi dim la 8, si fiind prima oara cand ma lovesc de asemenea caz) , deci din cauza stresului, nu mi-am adus aminte lucru asta. Ma duc sa vorbesc cu agentul care se ocupa de caz? Sau las lucrurile asa, si daca ma mai cheama adaug si asta? Va multumesc pt rasunsuri.
Nu stiu ce a citit cunostiinta dvs. Dar eu folosesc terminologia actuala de cel putin10 ani si legea e cum stiu e ca trebuie sa fie...de 10 ani...cand inca nu se stia ca va fi asa...
Nu sunteti martor.
Puteti da rau de belea...daca aveti vreo implicare...
Daca aveti implicare insignifianta puteti avea probleme mai mari decat cei vinovati daca va rezulta ca sunteti...vinovat...
Nu prea conteaza cine e cu adevarat vinovat ci doar cine e dovedit...

Dar...se poate sa deveniti si martor daca faceti intelegere cu procurorul si il intereseaza asa ceva.
Daca nu il intereseaza e alta mancare de peste.

Alte discuții în legătură

Procedura de citare a martorilor Acornyon Acornyon Vreau sa aflu daca citarea martorilor se face doar de catre organul de urmarire penala (procuror), sau se poate face si de catre organul de cercetare penala ... (vezi toată discuția)
Politie: refuz acceptare probe in dosar penal pe motiv ca ei nu fac probatoriul. kisso kisso Vi se pare normal ca Politia sa refuze niste CERERI de administrare de probe (gen: audiere martori, reaudiere suspecti,etc), intr-un dosar care se afla in ... (vezi toată discuția)
Articolul 254 cod penal Dragos_Popescu Dragos_Popescu Buna seara, am primit o citatie in care sunt invitat la parchet pentru audiere privind infractiunea de ' Art. 254 cp '. Mentionez ca sunt o persoana onorabila ... (vezi toată discuția)