avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Persoana neincadrata in munca(niciodata) poate ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Persoana neincadrata in munca(niciodata) poate beneficia de pensie?

Buna ziua,

M-ar interesa daca o persoana care din motive personale/familiale nu a muncit cu forme legale vreodata ar putea beneficia de pensie?

Mentionez ca persoana respectiva aflata la o varsta considerata dificil de gasit un loc de munca (in etate de peste 50 de ani) a lucrat de-a lungul vietii putin, fara forme legale.

Exista posibilitatea de a plati contributii o perioada de timp, pentru ca in momentul in care ajunge la varsta de pensionare sa beneficieze de o pensie minima sau calculata in functie de perioada de cotizare?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: claudia.tanase , utilizator 17:57, 18 Martie 2014
Stagiu minim de cotizare 15 ani poate cotiza individual lunar cu minm suma prevazuta drept cotozatie la bugetul asigurarilor sociale data de salariu minim pe economie actualmente in jur de 250 lei ,poate beneficia de pensie pe caz invalidtate daca este incadrat in grad invaliditate si are minim 1 luna de cotizare (in acel caz pensia va fi de 350 lei)
1. Pentru un barbat care acum are varsta de 50 de ani conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta sunt:
- varsta standard de pensionare = 65 de ani;
- stagiul minim de cotizare = 15 ani.

2. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar.


... si mai exista pensia privata. Deci, raspunsul este: da este posibil, cu cotizarea corespunzatoare.
Va multumesc frumos tuturor pentru sugestii si raspunsuri.

Toate bune.
Buna ziua! Ma numesc Tanase Claudia si sunt din Sibiu. Daca mama e nascuta in 30 mai 1955 si a lucrat 13 ani poate anul acesta sa faca dosarul pentru pensie? Daca nu acum , cand? Va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Cotizatie pensie nemeteva nemeteva Buna ziua, am 29 de ani si 2 luni de cotiazatie la fondul de pensii. Ma intereseaza daca pot beneficia de pensie daca am zece luni lipsa pentru a avea ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata fara penalizare SILVIANIONEL SILVIANIONEL In ce conditii se poate acorda pensie anticipata fara penalizare la un barbat nascut in 1951? In ce conditii un barbat iesit la pensie anticipata fara ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensionare alina_laura alina_laura Buna ziua, Am o intrebare? Mama are varsta de 52 ani si momentan nu mai lucreaza din motive medicale. Are 27 de ani lucrati dintre care 14 ani sunt la gupa a ... (vezi toată discuția)