avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Tarif expert
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Tarif expert

Care este in medie tarif un expert pentru expertiza 4 hectare pamant extravilan pentru o iesire din diviziune
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:40, 1 Aprilie 2014
Pentru dezmembrarea -dezlipirea - unui imobil teren , nu aveti nevoie de expertiza topografica ci de o documentatie topografica.
Daca doriti ca terenul in suprafata de 4ha. pe care il detineti in proprietate sa fie sub-impartit in loturi mai mici ( din diverse motive ) este necesara efectuarea documentatiei topo-cadastrala de lotizare sau de dezmembrare a terenului.
In acest caz trebuie sa apelati la serviciile cadastrale de dezmembrare / lotizare teren
Pentru fiecare din parcelele obtinute se va intocmi dosarul pentru obtinerea de numar postal, cadastrul si intabularea.
Documente necesare pentru dezmembrare – lotizare sunt :
-Copie acte de proprietate – contract vanzare-cumparare, certificat de mostenitor, sentinta civila, hotarare judecatoreasca, titlu de proprietate sau alt act prin care a fost dobandit dreptul de proprietate.
-Certificat de urbanism daca se dezmembreaza in mai mult de doua loturi
-Extras de carte funciara original valabil 30 zile
-Copie documentatie de cadastru existenta pentru lotul – parcela initiale
-Copie incheiere de intabulare
Orientativ va pot sugera o metoda de stabilire a onorariului folosind baza orara dupa urmatoarea formula:
TS = T0 x k x T
Unde:
TS - onorariul pentru servicii
T0 - tariful orar de baza = salariul minim pe economie x 3/171,333 ore munca/luna
k - coeficientul stabilit in functie de activitate - pe baza activitatii prestate efectiv
T - timpul necesar indeplinirii sarcinilor
Aplicarea tarifului orar
Unitatea de baza pentru masurarea timpului este ora.
Urmatoarele tarife pot fi socotite astfel:
- pentru timpul alocat deplasarilor, asteptarii, statului la dispozitie se aplica un tarif de 60% din tariful orar;
Nu se iau in calcul deplasarile in interiorul localitatii;
- tariful suplimentar pentru lucru intre orele 20 si 6 este de 30% din tariful orar; in cadrul zilelor de odihna si sarbatorilor nationale considerate zile de odihna tariful suplimentar este de 60%;
-tariful pentru urmarirea lucrarilor de executie nu poate fi perceput pentru o perioada de mai putin de 4 ore;
- in cazul deplasarilor in afara localitatii se iau suplimentar in calcul orele petrecute pe drum.
Tariful orar mediu se poate stabili pornind de la cea mai mica si cea mai mare valoare a coeficientului de activitate.
Tarif zilnic mediu
Se poate stabili un tarif zilnic mediu pe baza tarifului orar mediu, a orelor necesare in medie pe zi pentru rezolvarea sarcinilor, respectiv suplimentarea in cazul deplasarilor in afara localitatii.
Daca serviciile, respectiv activitatile difera, se pot stabili de comun acord, pe baza unei intelegeri, mai multe tarife orare medii, respectiv tarife zilnice medii.
Este doar o metoda generala.
De regula topografii stabilesc tarife proprii, in functie si de norme prevazute in :
Organizarea lucrarilor geodezice are ca scop final stabilirea timpului de executie a lucrarilor descrise in caietul de sarcini (faza de teren si cea de birou), precum si de a estima costul aferent lucrarilor. Aceasta organizare se compune din antemasuratoarea lucrarii (stabilirea timpului si a materialelor necesare) si din devizul estimativ (stabilirea costului).
La realizarea prezentului deviz estimativ s-a pornit de la considerentele ca un angajat al firmei executante are un salariu brut de 1500 lei.
Totodata celelalte elemente de referinta, din cadrul devizului, stabilite prin lege precum si valoarea profitului au fost trecute direct in tabelele de mai jos.
Tinand cont ca articole de deviz descrise in extrasul din “Norme de munca unificate pe economie pentru lucrari geodezice, topo-fotogrammetrice si cartografice (lucrari de masuratori terestre)-O-1987” care descriu si reglementeaza operatiunile executabile, din acest domeniu de activitate, este depasit (nu se regasesc operatiile de teren si birou efectuate cu tehnici moderne) si in lipsa altui extras, recent, asemanator celui mai inainte amintit , articolele de deviz ce privesc fazele de teren cat si cele de birou, nu au fost stabilite amanuntit.
VA RECOMAND SA VA ADRESATI UNEI FIRME DE SPECIALITATE SI VE-TI FI LAMURITA CU LUX DE AMANUNTE DESPRE TOT CE TREBUIE SA FACETI SA OBTINETI CE DORITI.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Va multumesc care este treaba este vorb despre o mostenire de 4 hectare pamant intre 2 frati si deh unul din ei a ajuns sa plateasca anual impozit pe cele 4 hectare de pamant in timp ce celalalt nu il intereseaza de nimica pamantul este o pasune fara prea mare valoare agricola si cum se zice acesta sa cam saturatv sa se duca asnual sa ahcite cate 200 lei (50 lei de hectar ) si ce este cel mai comic ca nefiind facut iesire diviziune nici macar nu poate sa vnd acel pamant sau sa renunte la el .
Suna ridicol dar asta e romania tara tuturor posibilitatilor.
Fiind vorba de mostenire, ar trebui sa existe un certificat de mostenitor, intocmit in urma declararii succesiunii.
Prin actul de mostenitor, fiecare dintre mostenitori este nominalizat cu partea sa de mostenire si poate sa faca ce doreste cu proprietatea sa. Fiecare dintre mostenitori isi palteste impozitul pe proprietatea sa.
Daca nu este facuta succesiunea, atunci solutia este sa se faca si fiecare dintre mostenitori isi va urma calea sa.
La succesiune se solicita si numar cadastral. Plata succesiunii se face de catre mostenitori in functie de cuantumul din proprietate care ii revine, deci si din costurile expertizei respective.
Daca este vorba de o impartire a unei proprietati prin instanta de judecata, atunci instanta stabileste un onorariu provizoriu pentru expert, onorariu care se achita in termen de 5 zile la CEC, in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele experetului, de catre partea careia i s-a incredintat expertiza respectiva.
In functie de activitatile desfasurate, cheltuielile cu expertiza pot depasi onorariul provizoriu stabilit initial. Diferenta de costuri se aproba tot de catre instanta si se achita in termen de 5 zile, in contul BLETJ.
Partea care pierde procesul va deconta cheltuielile de judecata, daca se solicita acest lucru de catre partea care a pierdut procesul.
Legat de mentiunea dvs. ".... Suna ridicol dar asta e romania tara tuturor posibilitatilor.", dupa parerea mea, cei interesati nu se adreseaza cui trebuie pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta.
Problema este urmatoarea nu s-a facut succesiunea acesta a incercat sa cada la pace cu ruda dansului i-a oferit inclusiv intreg terenul numai sa fie lasat in pace desigur fara succes caci acesta clar nu doreste acest lucr din simplu motiv ca se foloseste de acesta ca sa achite impozit si pentru el cu speranta ca valoarea terenmului va creste si cand va fi vorba de o eventuala vanzare sa primeasca bani multi fara ca vreo clipa sa se fi ingrijit de ceva.
Acesta a vrut sa renunte la el la teren avand in vedere tpate aceste complicatii juridice dar cand a vrut sa renunte la el i sa zis de la primarie ca neavand succesiune facuta nu poate nici macar sa renunte la el, de aia am zis ce am zis mai sus respectiv in romania orice e posibil.
Solutia este simpla si la indemana mostenitorilor - sa faca succesiunea in fata unui notar.

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare valerica1955 valerica1955 Am 3 corpuri de case ,separate, toate racordate la retelele de apa, lumina si gaz. Vreau sa vand unul din corpuri.Pentru toate acestea trebuiesc facute ... (vezi toată discuția)
Impartire titlu proprietate comun borcuta borcuta Buna ziua, Suntem 3 mostenitori pe un titlu proprietate reprezentand o suprafata de teren intravilan de 4800 mp. Am convenit pe cale amiabila cum facem ... (vezi toată discuția)
Teren agricol ifigenia2005 ifigenia2005 Buna ziua, Va deranjez cu o problema urgenta !! Din partea bunicului meu,tata a mostenit o suprafata de 10.000m2,teren arabil,la succesiune au venit si ... (vezi toată discuția)