avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal injurii/calomnii pe internet
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal injurii/calomnii pe internet

Buna ziua!

Astazi am primit o citatie de la Parchetul de pe langa judecatoria orasului de domiciliu (nr dosar 601/P/2014) fiind chemat in calitate de ..........(nespecificat), in cauza privind..............(la fel necompletat) in dosarul penal cu nr. de mai sus, ............(necompletat la denumirea infractiunii/incadrarea juridica).

Mai jos se scrie ca am dreptul va avocat si ca in caz de neprezentare se poate dispune mandat de aducere. Exista stampila Procuraturii, o semnatura, dar nu este trecut nici un nume la procuror.

Cu teama, m-am prezentat la o doamna procuror, care m-a intrebat prima data daca am proliferat injurii pe un anume ziar local online, la adresa persoanelor din respectivele reportaje(o doamna profesoara, un domn primar, etc). Am zis ca da, dar eu stiu ca nu de o maniera infecta sa zicem si nu la adresa doamnei. Pe acel ziar online se practica injuriile/calomniile de cea mai joasa speta.
In afara de asta am mai facut o greseala: am folosit un nickname necesar postarii de forma "prof. Popescu Ionel", personaj real, profesor la un liceu din zona. Am mai postat si cu alte nicknamuri pe diverse subiecte, cu/fara injurii.

Procuroarea mi-a spus ca are de la firma de internet toate postarile mele pe acel site: ora, data, citatele exacte si ca va trimite dosarul la Politie pt. a face cercetari in continuare. De asemenea ca mai exista si alti acuzati care au jignit f tare intradevar pe o doamna profesoara-politician. Mi-a sugerat sa merg la domnul profesor respectiv, sa discut cu el sa ii cer scuze. Ceea ce am si facut, i-am explicat ca nu imi insusesc numele sau, ca nu ma dau drept el, ca a fost doar o asociere nefericita, un pseudonim si atat. El nu si nu, ca i-am prejudiciat imaginea, ca am folosit cuvinte rasiste in numele sau, ca va sesiza Consiliul National pentru combatrea Discriminarii si ca imi va cere daune morale, el fiind persoana cu imagine in oras.

Acestea fiind spuse, as vrea sa imi spuneti pe ce baza procuroarea a intocmit dosar penal(daca e real), in ce baza a obtinut informatii de la firma de internet si mai ales ce risc daca imi atribui ca pseudonim/nickname un nume real(cu referire la acel profesor) si postez cu acest pseudonim injurii/calomnii/glume mai ales la subiecte cu tenta politica(de fapt aici e batalia). Mai mult se pare ca doamna profesoara ma considera vinovat principal, desi eu la adresa ei nu am scris nimic. Mi-e frica sa nu platesc eu nota de plata si pentru altii care intra-devar au jignit-o urat.

Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2014
stelian222, utilizator
Cel mai recent răspuns: burdy_1 , utilizator 16:38, 10 Aprilie 2014
dvs ati vazut acele dovezi care arata ca dvs ati facut acele ilegalitati? a primit date de la firma dvs de internet cu adresa ip care sa arata ca dvs ati fost la data x ora x si ati facut x?fara acestea nu se poate dovedi ca dvs ati folosit conturile x si ati postat mesajele x in caz ca dvs nu veti recunoaste adevarul pentru a ocoli daunele cerute de persoana vatamata, din cate stiu eu aceste date de la firma furnizoare de internet poate dura si pana la 1 an insa pot fi si exceptii in cazul firmelor cu clienti mai putini, rds sau romtelecomu cred ca fara mandat nici nu i baga in seama
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2014
gypsy5, utilizator
Multumesc Gypsy5 pentru raspuns. Stau ca pe ace. De felul meu nu sunt un badaran nesimtit. Dar mai gresesc si eu.

Nu mi-a aratat mie nimic, dar s-a laudat ca are asa ceva. Ca fapt divers m-am documentat putin si se pare ca din 2006 calomnia nu mai este infractiune...deci ce rol avea acea citatie ce face referire la un dosar penal?

Si tot ca fapt divers am cautat in arhiva ziarului sa vad ce am scris, se pare ca nu am calomniat/injurat pe respectiva doamna. Doar ca m-am folosit de pseudonimul acela ce face referire la un nume real. Si am afirmat ceva rasist.
conform procedurii in vigoare probele nu au valoare mai dinainte stabilita injurii/calomnii nu sunt sub sfera penalului ci doar civil adica se poate cere doar daune civile,morale si trebuie ca ip dvs sa fie inregistrat si convorbirile memorate pe un stick/card etc si prezentate instantei precum si adresa de la firma furnizoare de net care sa ateste ca dvs sunteti autoarea /invinuita
Eu am fost dat în judecata in civil pentru insulta si calomnie. Am vorbit despre primarul localitatii spunand ca nu ma pot intelege cu el pentru ca mai demult i-am reprosat trecutul sau infractional, recte ca a făcut închisoare pentru delapidare. (Erau discutii despre presa locala si cum suntem informati de primar!) Discutiile s-au purtat in cadrul atelierelor de lucru ale CN al PSD, unde am fost invitat ca (bloger) ziarist local. Suma ceruta este de 200 000 lei. Sunt la a treia infatisare si nu a vrut sa faca o intelegere amiabila.
Aveti grijă pe cine mai bagati în afacere pentru ca nu mai avem sanse în fata lor.
si chiar daca are ip-ul de prea mare folos nu e, daca ai o retea wireless. E destul de dificil ca doar cu ip-ul sa faca vreo demonstratie avand in vedere ca acesta se acorda dinamic in majoritatea retelelor din Romania fara un log din care sa reiasa clar ca e al tau(la primul restart, e foarte posibil sa se schimbe). Relevanta este adresa MAC(fizica a placii de retea) care nu se obtine atat de usor fiind nevoie de o incursiune in pc-ul tau si cunostinte cel putin avansate in domeniu(dincolo de un administrator de retea). Dar ma repet, daca ai un router wireless instalat, orice proba de genul poate fi irelevanta din simplul motiv ca securitatea retelelor wireless este foarte slaba comparativ cu cea cablata si poate fi sparta destul de usor de cineva cu ceva cunostinte in domeniu. Afirmatiile astea nu le fac doar eu, ci foarte lume care se ocupa de retelistica. Deasemenea daca nu ai un antivirus si firewall de doamne-ajuta, poti fi victima de phishing, ceea ce inseamna ca toate parolele si conturile iti sunt crackuite de o persoana terta cu intentii "neortodoxe". Citeste pe net despre conceptele astea doua si o sa vezi ca nu e chiar asa simplu cum sustine procurorul.
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
ContSters318451, utilizator

Alte discuții în legătură

Calomniere si defaimare pe forum online Ristina Ristina Am fost insultata si calomniata grav, cu acuze care daca ar fi adevarate mi- ar atrage pedepse legale, pe un forum online, pe numele meu real, nu pe nickul ... (vezi toată discuția)
Actiune in interdictie neprobata impotriva mea eusaisapte eusaisapte A introdus o actiune in interdictie neprobata imoptriva mea, adica trebuia sa faca dovada ca sunt alienat mintal, ceea ce reiese ca e reclamantul dupa cum ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia pe internet Marianaroiu Marianaroiu Mai stie cineva ce este cu insulta si calomnia pe internet? Cine raspunde pentru injuriile si comentariile postate pe site-uri? Utilizatorii raspund pentru ... (vezi toată discuția)