avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită contestatie la executare
Discuție deschisă în Executare silită

contestatie la executare

Care este instanta competenta sa solutioneze o contestatie la executare (suma de executat 65.000E), Judecatoria sau Tribunalul? Unde se va judeca: - la instanta din raza de domiciliu a contestatarului, - la domiciliul creditorului, - la instanta din raza careia se afla sediul biroului executorului judecatoresc?
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 15:58, 7 Mai 2009
INSTANTA COMPETENTA SA JUDECE CONTESTATIA LA EXECUTARE

Contestatiile la executare silita se introduc, potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala coroborate cu cele ale Codului de procedura civila, la instanta judecatoreasca de executare, respectiv judecatoria in circumscriptia careia se face executarea, mai precis judecatoria in a carei raza teritoriala se afla sediul organului de executare.

TERMENUL DE DEPUNERE A CONTESTATIEI LA EXECUTARE

Termenul in care se poate introduce o contestatie la executare este de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de executarea ori de actul de executare pe care le contesta, sau de la data cand a aflat despre refuzul organului fiscal de a indeplini un act de executare sau despre eliberarea sau distribuirea sumelor pe care le contesta.
Din coroborarea prevederilor procedurale fiscale cu cele procedurale civile, rezulta ca neintroducerea contestatiei la executare silita in termenul prevazut de lege atrage decaderea din dreptul de a contesta, cu exceptia cazului in care persoana dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa ei sa depuna contestatia in termenul imperativ prevazut. In acest din urma caz, contestatia se poate depune in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii.
Codul de procedura civila
Sectiunea a VI-a Contestatia la executare

Art. 399
(1) Impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare. De asemenea, daca nu s-a utilizat procedura prevazuta de Art. 281^1, se poate face contestatie si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu, precum si in cazul in care organul de executare refuza sa inceapa executarea silita ori sa indeplineasca un act de executare in conditiile prevazute de lege.
(2) Nerespectarea dispozitiilor privitoare la executarea silita insasi sau la efectuarea oricarui act de executare atrage sanctiunea anularii actului nelegal.
(21) De asemenea, dupa ce a inceput executarea silita, cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii prin care s-a dispus investirea cu formula executorie, data fara indeplinirea conditiilor legale.
(3) In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanta judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare aparari de fond impotriva titlului executoriu, daca legea nu prevede in acest scop o alta cale de atac.

Art. 400
Contestatia se introduce la instanta de executare.
Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se introduce la instanta care a pronuntat hotararea ce se executa. Daca o asemenea contestatie vizeaza un titlu executoriu ce nu emana de la un organ de jurisdictie, competenta de solutionare apartine instantei de executare.

Art. 400.1
Impartirea bunurilor proprietate comuna poate fi hotarata, la cererea partii interesate, si in cadrul judecarii contestatiei la executare.

Art. 401
Contestatia se poate face in termen de 15 zile de la data cand:
a) contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care-l contesta sau de refuzul de a indeplini un act de executare;
b) cel interesat a primit, dupa caz, comunicarea ori instiintarea privind infiintarea popririi. Daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie pentru debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit;
c) debitorul care contesta executarea insasi a primit somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face fara somatie.
Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita.
Contestatia prin care o terta persoana pretinde ca are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit poate fi introdusa in termen de 15 zile de la efectuarea vanzarii ori de la data predarii silite a bunului.
Neintroducerea contestatiei in termenul prevazut de alin. 2 nu-l impiedica pe cel de-al treilea sa-si realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, in conditiile legii.

Art. 402
Contestatia la executare se judeca cu procedura prevazuta pentru judecata in prima instanta, care se aplica in mod corespunzator. Instanta sesizata va solicita de indata organului de executare sa-i transmita, in termenul fixat, copii certificate de acesta de pe actele dosarului de executare in cauza, dispozitiile Art. 139 fiind aplicabile in mod corespunzator. Partile vor fi citate in termen scurt, iar judecarea contestatiei se face de urgenta si cu precadere.
Hotararea pronuntata cu privire la contestatie se da fara drept de apel, cu exceptia hotararii pronuntate in temeiul Art. 400^1 si al Art. 401 alin. 2.
Hotararea prin care s-a solutionat contestatia privind intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea ce se executa.
Art. 403
Pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, instanta competenta poate suspenda executarea, daca se depune o cautiune in cuantumul fixat de instanta, in afara de cazul in care legea dispune altfel.
Daca bunurile urmarite sunt supuse stricaciunii, pieirii sau deprecierii, se va suspenda numai distribuirea pretului.
Asupra cererii de suspendare formulate potrivit alin. 1 si 2 instanta, in toate cazurile, se pronunta prin incheiere, care poate fi atacata cu recurs, in mod separat.
In cazuri urgente, daca s-a platit cautiunea, presedintele instantei poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare de catre instanta. Incheierea nu este supusa nici unei cai de atac. Cautiunea care trebuie depusa este in cuantum de 10% din valoarea obiectului cererii sau de 500 lei pentru cererile neevaluabile in bani. Cautiunea depusa este deductibila din cautiunea stabilita de instanta, daca este cazul.
Art. 404
(1) Daca admite contestatia la executare, instanta, dupa caz, anuleaza actul de executare contestat sau dispune indreptarea acestuia, anularea ori incetarea executarii insesi, anularea ori lamurirea titlului executoriu sau efectuarea actului de executare a carui indeplinire a fost refuzata.
(11) In cazul in care constata nejustificat refuzul executorului de a incepe executarea silita sau de a indeplini un act de executare silita, daca fapta nu constituie infractiune potrivit legii penale, instanta de executare, sesizata potrivit Art. 399 alin. 1, va putea obliga executorul la plata unei amenzi de la 500 lei la 2.500 lei, precum si, la cererea partii interesate, la plata de despagubiri pentru paguba astfel cauzata.
(2) In cazul respingerii contestatiei, contestatorul poate fi obligat, la cerere, la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii, iar cand contestatia a fost exercitata cu rea-credinta, el va fi obligat si la plata unei amenzi de la 50 lei la 700 lei.

Multumesc pentru raspuns! As mai avea o intrebare: Ma pot adresa unui executor din raza domiciliului meu (Buzau) pentru recuperarea unei creante, debitorul avand sediul in Bucuresti?
Ma tem ca nu puteti.
claudia77 a scris:

Multumesc pentru raspuns! As mai avea o intrebare: Ma pot adresa unui executor din raza domiciliului meu (Buzau) pentru recuperarea unei creante, debitorul avand sediul in Bucuresti?


Da, daca faceti o executare silita prin poprire, iar sediul tertului poprit este pe raza teritoriala a judecatoriei Buzau. Nu in cazul executarilor silite mobiliare sau imobiliare

@studentica - doamna vosbeste clar despre un executor judecatoresc, ce legatura au prvederile codului fiscal in acest caz? Daca era vorba despre o creanta fiscala, mentiunile dumneavoastra aveau sens, altfel nu.

Alte discuții în legătură

Termen pt contestatia la executare alexandra.a1404 alexandra.a1404 Caz: Se face executarea unor drepturi pe baza unei hotariri judecatoresti definitive, fara a se trimite somatie la sediul firmei. Societatea afla de aceasta ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare galati galati buna ziua, am o rugaminte, imi puteti spune va rog cand trebuia formulata o contestatie in anulare prima data cand s-a primit somatia sau se poate si ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare peste termen/ am platit sumele care mi se solicita cren cren Am si eu o intrebare si va rog daca puteti sa-mi raspundeti urgent. In 2007 am imprumutat de la X doua sume de bani prin doua contracte de imprumut. Prima ... (vezi toată discuția)