avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Folosire servicii prestate de freelanceri
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Folosire servicii prestate de freelanceri

Buna ziua!

Am urmatoarea problema: am un SRL (cu domeniul de activitate: realizare de software). As dori sa folosesc serviciile prestate de niste programatori freelanceri (de pe diverse site-uri de freelanceri, dar in special de pe oDesk); acesti programatori sunt din tari non-UE (in general Filipine, Pakistan, Bangladesh etc.). Contabila imi spune ca ar putea sa existe niste complicatii: in primul rand la sumele achitate pe oDesk ar trebui sa platesc 16% impozit (pentru veniturile obtinute din Romania de nerezidenti). Apoi, pentru a putea inregistra aceste plati ca si cheltuieli deductibile ar fi obligatorie existenta unui contract intre SRL-ul meu si oDesk (ceea ce oDesk nu ofera, ci doar niste simple facturi in care apare scris: programatorul X…tarif orar…numar ore lucrate…total platit). In plus ar trebui sa prezint tot felul de documente justificative din care sa reiasa necesitatea acestor servicii si care sa dovedeasca faptul ca munca a fost prestata intr-adevar. Se pare ca aceste opinii sunt bazate pe raspunsul scris primit de la ANAF in urma unei adrese trimisa de contabila cu privire la aceasta problema.

As dori totusi sa va cer opinia daca treaba sta intr-adevar asa si daca nu exista si alte posibilitati pentru un SRL de a folosi serviciile prestate de freelanceri fara a intampina obstacolele enumerate mai sus.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Iulia_8891 , utilizator 11:48, 8 Iulie 2015
In primul rand relatia contractuala este cu nerezidentul (Pakistan, Bangladesh etc)sau cu oDesk ?
Daca primesti fact si faci plata la oDesk nu mai ai treaba cu ceilalti freelanceri.. Chiar daca ei lucreaza, nu lucreaza pt tine direct, ci prin odesk.
Iti trebuie ctr cu ei si un cert de rezidenta fiscala . Daca nu, se impoziteaza.
Factura este emisa de oDesk si plata se faca direct tot catre ei (apoi ei platesc freelancerii pastrand un comision de 10%).
Problema este absenta unui contract si nu cred ca un site asa de mare si cu reguli stricte ca oDesk sa se sinchiseasca de un amarat de SRL din Romania. Certificatul de rezidenta fiscala iarasi nu cred ca este usor de obtinut de la ei. Voi incerca oricum sa ii contactez si sa vad ce pot sa obtin.
Se pare ca in Romania in aceasta privinta treburile sunt mult mai complicate decat in alte tari UE (unde acest tip de servicii este considerat ca o simpla achizitie de servicii de pe un site, fara a fi nevoie de contract si nici de impozite suplimentare, factura fiind singurul element necesar pentru inregistrarea acestor cheltuieli in contabilitate si deducerea lor).

Va multumesc pentru sfaturi.

Regula este din directiva europeana, nu de la noi. Se aplica peste tot in UE.
Ati putea sa imi indicati un link spre aceasta directiva UE? As dori sa il transmit si eu mai departe unor parteneri din UE. Multumesc!
„Impozitul pe veniturile obţinute din România de persoane nererezidente” din Codul fiscal = Directiva 2003/49/EC privind un sistem comun de impozitare aplicabil plăţilor de dobânzi şi redevenţe efectuate între societăţi asociate din state membre diferite se aplică atât pentru statele Uniunii Europene, cât şi pentru statele AELS (Islanda, Lichtenstein şi Norvegia).
In prezent prevederile Directivei 2011/96/EU privind regimul fiscal comun care se aplică societăţilor-mamă şi filialelor acestora din diferite state membre se aplică atât pentru statele Uniunii Europene, cât şi pentru statele AELS (Islanda, Lichtenstein şi Norvegia).

Alte discuții în legătură

Implicatii servicii freelanceri Iulia_8891 Iulia_8891 O societate cu CAEN de realizare a software-ului doreste sa foloseasca serviciile prestate de niste programatori freelanceri (de pe diverse site-uri de ... (vezi toată discuția)
Dividende distribuite unui asociat persoana juridica nerezidenta danap2001 danap2001 Societatea comerciala romana trebuie sa plateasca in termen de 3 ani dividende asociatului- persoana juridica nerezidenta, nu apartine UE si nu are conventie ... (vezi toată discuția)
Facturare pe srl pentru servicii prestate ca freelancer victor2015 victor2015 Am inceput activitatea ca freelancer pe site-urile de genul Elance / oDesk si altele similare. Activitatea a fost inceputa acum un an si am inceput usor, ... (vezi toată discuția)