avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare-cumparare , donatie sau testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare-cumparare , donatie sau testament

Buna ziua !
Cum e mai bine in cazul in care parintii vor sa treaca apartamentul pe numele meu, deoarece am grija de ei ?
Am o sora care a spus ca nu-i poate ingriji decat o saptamana pe an , deoarece sta departe de ei !
E de acord cu parintii si daca e cazul poate da semnatura .
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:14, 24 Aprilie 2014
Contract de intretinere si sora dvs declarant in contract. In schimbul intretinerii dvs veti obtine proprietatea asupra apartamentului.
Cu tot respectul fata de opinia notarului @joha, eu as merge pe contract de vanzare-cumparare. Fara nicio clauza!
Consultati unu-doi notari si rugati-i sa va prezinte avantajele fiecarei forme de tranlatare a proprietatii, adica testament, donatie, contract de vanzare-cumparare (aici cu toate variantele).
Despre testament pot sa va spun doar ca sora d-voastra, fiind mostenitor rezervatar, poate cere in instanta reductiunea liberalitatilor excesive (testamentul este o liberalitate).
Cu donatia la fel, e cu raport, e fara raport... complicat!
Clauza de intretinere iar are ,,slabiciunile" ei, daca doriti sa le stiti e plin net-ul de discutii mai mult sau mai putin juridice pe acest subiect.
Si acest forum abunda in subiecte pe tema asta.
Un contract de vanzare-cumparare, bine incheiat, este foarte greu de desfiintat in instanta, aproape imposibil. Un notar care cunoaste ,,meserie" il intocmeste si va consiliaza, ce mai, il face cum se spune ,,beton".
De esenta vanzarii este pretul! Daca nu se da pret este tot o donatie...cu tot respectul....

Stimate user, incheiati contract de intretinere nu contract de vanzare cu clauza de intretinere! Este reglementat in codul civil si este actul care oglindeste cel mai bine adevaratul raport juridic in speta dvs.

Cat priveste actul beton oricare ar fi el, ati fi dezamagit/dezamagita sa constatati ca nu exista asa ceva... Orice act este in principiu atacabil si poate fi desfiintat in instanta.
Legea este la fel, oricati de multi notari ati consulta.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
ContSters250994, utilizator
Multumesc
@joha

Stiam ca veti marsa pe chestia cu pretul !
Pai stimate domn, sa spunem ca sora ar ataca contractul de vanzare-cumparare pe motiv de pret : nu s-a achitat efectiv si/sau a fost neserios.
Spuneti-i solicitantului, @nitucornel, cand poate sa faca acest lucru sora si in ce conditii ? Zic sora pt. ca nu oricine poate ataca actul de vanzare-cumparare, stiti la ce ma refer, la cineva care sa aiba un interes legitim.
Ce spune practica judiciara, cate acte de vanzare-cumparare au fost desfiintate in instanta pe motiv de neplata a pretului ?! Unul la zece mii ?!
Spuneti-ne, va rog si cate cauze sunt pe rolul instantelor prin care se solicita anularea actului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, pt. neindeplinirea, reala sau nu, a obligatiei de a intretine !
Acum imi cautati nod in papura la chestia cu ,,actul beton".
Faceti intentionat confuzie intre modul de a intocmi un act, cu cat mai putine puncte ,,slabe" (orice clauza este un punct slab, o ,,portita" care poate fi speculata si este, stiti bine asta !), mod pe care unii colegi de ai d-voastra l-au impins aproape de perfectiune si liberul acces la justitie, adica orice act poate fi atacat in instanta, dar nu orice act poate fi desfiintat in instanta ! Ati sesizat nuanta ?
P.S. Departe de mine gandul de a concura cu d-voastra pe terenul d-voastra, dar o opinie/sugestie pot sa am!
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
DlGoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Ajutor contract casa mihai234 mihai234 Buna ziua. In urma cu o luna, am solicitat unui notar un contract vanzare-cumparare intre bunica mea si mine. Cum mai am o sora, iar mama nu este de acord, nu ... (vezi toată discuția)
Sfat! testament sau act de vinzare cumparare? lucica3 lucica3 Buna ziua ! Va rog mult sa-mi dati un sfat in urmatorul caz; am un prieten bun care vrea sa-mi lase mie garsoniera in care locuieste , tinind cont ca eu ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta leleti leleti Am incheiet un CONTRACT DE INTRETINERE cu mama mea in urma caruia eu o sa-i asigur cele necesare alimente,hrana,medicamente etc.)pana la sfarsitul zilelor ... (vezi toată discuția)