avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este sau nu abuz de incredere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este sau nu abuz de incredere?

Buna seara,
Am o problema si v-as ruga sa ma lamuriti cum sta treaba din punct de vedere legal.
La Vodafone exista un abonament RED29. Costul acestui abonement este 29 Euro/luna (cu telefon inclus) si 25 Euro/luna (daca nu se achizitioneaza si telefon nou). Adica diferenta de 4 Euro/lunar, timp de 24 de luni, o reprezinta valoarea aparatului telefonic. Eu nefiind niciodata client Vodafone, pentru a achizitiona un abonament nou mi se pretindea o garantie de aproximativ 600-700 lei. Din cauza acestui fapt mi s-a parut mai comod sa apelez la o prietena care este client vechi la Vodafone, sa-mi faca ea abonamentul pe numele ei. Am ales abonamentul RED29 (cu telefon inclus). Costul aparatului telefonic in momentul achizitionarii: 150 lei. Se subantelege, este vorba doar de o taxa initiala, costul total al aparatului telefonic fiind achitat in decurs de 24 de luni, cat dura perioada contractuala. Concret aparatul valoreaza: 150 lei (achitati DE CATRE MINE in momentul incheierii contractului) plus cate 4 Euro/lunar (timp de 24 de luni). Adica 150 lei plus 96 de Euro (=425 lei la cursul zilei de astazi). Sa spunem: 575 lei ar fi fost suma ce trebuia achitata pana la sfarsitul perioadei contractuale, pentru aparatul telefonic.
Dupa aproximativ o luna si jumatate am avut ocazia de a lua un telefon mai performant. In acest sens am vandut telefonul luat pe baza abonamentului RED29, am mai pus o diferenta de pret si am luat un alt telefon. Se subintelege, am pastrat cartela aferenta abonamentului RED29 in continuare. La scurt timp, cam 3 saptamani, a aparut o situatie conflictuala pe linie de serviciu intre mine si persoana care-mi contractase abonamentul telefonic. In urma acestor discutii mai aprinse, mi s-a cerut sa-i returnez telefonul impreuna cu abonamentul telefonic, desi primele doua facturi erau achitate de catre mine fara nicio intarziere. Cum insista, i-am returnat cartela spunandu-i ca telefonul nu se mai afla in posesia mea. I-am precizat ca pentru telefon ma oblig sa-i achit exact cat face aparatul telefonic, in oferta Vodafone: 4 Euro/lunar pe toata perioada contractuala. Cum sustinea ca vrea sa-i dau telefonul si cum eu nu-l mai am, m-am ales cu o plangere penala pentru ABUZ DE INCREDERE. V-as ruga sa ma lamureasca si pe mine cineva in acest sens.
I) Am martori care pot sustine faptul ca taxa initiala platita pentru aparatul telefonic a fost platita de catre mine (150 lei);
II) Primele doua facturi au fost achitate la timp. A treia factura nu am mai achitat-o deoarece pentru luna aferenta facturii 3, cartela o returnasem deja. Titulara abonamentului solicitase blocarea cartelei pentru a ma determina sa i-o returnez.
III) Telefonul solicitat nu se mai afla in posesia mea.
Avand in vedere cele spuse mai sus:
1) Cu ce am abuzat eu de increderea persoanei care mi-a facut acest contract cu Vodafone? Unde am fost de rea credinta?
2) Atat timp cat nu mai am telefonul si atat timp cat mi-am luat angajamentul in scris (declaratie Politie) ca-mi asum raspunderea pentru cei 4 Euro/lunar pe toata perioada contractuala, mai poate fi vorba de ABUZ DE INCREDERE?
Cu ce am gresit eu?
Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 21:50, 29 Mai 2014
Mie nu mi se pare că ar fi vorba despre abuz de încredere, câtâ vreme ați avut o convenție cu persoana titulară a abonamentului.
Dvs. ar trebui să puteți face dovada acestei convenții, în caz contrar, persoana aceea, ca titular al abonamentului și al aparatului telefonic, în acte, ar putea invoca orice .
Dacă veți putea dovedi existența convenției și termenii în care s-a încheiat, nu ar trebui să fiți acuzat de vreo infracțiune.
Pentru viitor, ar trebui să încheiați un înscris, pentru că, așa cum puteți constata, convențiile încheiate verbal pot fi mai greu de dovedit.
In reclamatia pe care mi-a facut-o la Politie a recunoscut singura exact ce am afirmat eu mai sus. Este scris negru pe alb, cu mana ei! Cu toate acestea, vrea telefonul inapoi, telefon ce nu mai exista.
Valoarea telefonului este mai mare, pretul obtinut este datorita faptului ca avea abonament vechi precum si ca a incheiat un abonament nou, acestea sunt avantaje oferite de operatorul de telefonie si cred ca stiti, personal, cred ca ar trebui sa-i dati un telefon identic inapoi si incheiati conflictul, asa mi se pare corect, calculele pe care care le faceti sunt subiective, evaluati telefonul la valoarea de cumparare fara abonament si o sa intelegeti.
Mai nou, consultand un avocat, si-a retras plangerea! A fost sfatuita ca daca v-a continua, va pierde procesul. Practic, in declaratia data la Politie a recunoscut ca:
1) ea a cerut returnarea cartelei telefonice
2) pana sa-mi ceara returnarea, toate facturile fusesera achitate la zi
3) eu am achitat taxa initiala pentru telefon
4) nu imi daduse telefonul cu titlu de imprumut, ci definitiv, urmand ca dupa incheierea perioadei contractuale, sa-mi ramana
5) cum nici ea si nici Vodafone nu au precizat ca telefonul nu putea fi instrainat pe perioada contractuala, eu nu aveam nicio obligatie sa il pastrez

In acest sens, l-as intreba pe domnul Patrascu Razvan, daca-si mentine punctul de vedere? (ca in acest caz a fost vorba de un abuz de incredere)
Mai bine spus, cine a procedat incorect in acest caz?
Eu v-am spus parerea mea, mai departe treaba dvs ce faceti, nu cred ca trebuie sa intram in polemica.

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere??? Andrei_2014 Andrei_2014 Buna ziua, Ma numesc Andrei si recent (impreuna cu o doamna cu initialele J.P.) am fost audiati la Politie in legatura cu urmatoarea problema: acuzatia de ... (vezi toată discuția)
Inselat de vodafone romania cosmindaniel12 cosmindaniel12 Buna ziua, In data de 11.09.2014, am fost contactat de angajatii Vodafone Romania. Mi-au propus semnarea unui contract pe 2 ani, pentru un abonament de ... (vezi toată discuția)
Datorie vodafone CACC CACC Buna, am avut abonament vodafone si nefiind din Romania nu m-am folosit de abonament pe timp de 3 luni am dorit sa suspendez dar nu mi se permitea sa fac asta ... (vezi toată discuția)