avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INTOARCERE DIN CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INTOARCERE DIN CIC

BUNA ZIUA , am nascut pe 20.05.2013, un an de CIC, m-am intors la munca pe 13.04.2014, unde nu am fost incadrata pe ac nivel salarial ca si colegele mele cu ac vechime si incadrare profesionala, pt ca "la tine nu s-a gandit nimeni" si in urma insistentelor mele au spus ca se va face o solicitare dar ca va dura ceva timp si ca nu se stie daca voi recupera diferenta. Luna 12 sotul meu nu stat cu fetita in CIC deci o luna minus indemnizatie si de la primarie imi spun ca nu imi dau stimulent pt ac luna.
In ce conditii se acorda sal mediu pe unitate la nastere? pana cand poti cere ac salariu? sub incidenta caror articole/ legi intra aceste situatii sau sunt la "bunavointa "patronului .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Verapop , utilizator 13:57, 10 Iunie 2014
eu stiu ca salariu mediu pe unitate se acorda daca cererea se face in termen de 6luni de la nasterea copilului.
multumesc , dar contractul colectiv de munca la nivel nat nu ii mai obliga la plata sal. mediu pe unitate si pe mine ma intereseaza exact baza legislativa careia i se supune.(lege art)
Ajutorul de nastere se acorda numai daca este prevazut in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

In lipsa unor astfel de prevederi, nu exista o astfel de obligatie in sarcina angajatorului.
In contractual individual de munca nu e prevazut ac lucru , la celelalte nu am acces( cum o pot face?).
Referitor la problema cu drepturile salariale(faptul ca nu sunt la ac nivel cu colegele mele cu ac vechime si ac incadrare) si ca nici nu am un raspuns clar la ac situatie ce ma sfatuiti?
1. Faceti o solicitare in scris catre angajator, sindicat sau catre reprezentantii salariatilor sa va puna la dispozitie o copie de pe ccm si de pe reg.intern.

2. In caz de refuz, pentru ccm, va puteti adresa ITM-ului.

3. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

4. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

5. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie, revenirea din ccc si modificarea c.i.m. ContSters318511 ContSters318511 Momentan sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani(copilul face 2ani in octombrie) mau sunat de la locul de munca daca nu as vrea sa ma ... (vezi toată discuția)
Conditii revenire serviciu dupa concediu crestere copil Helena15 Helena15 Buna ziua. Sunt o mamica care a stat in concediu crestere copil 2 ani (de fapt trebuie sa incep serviciu in data de 26.04.2014 deoarece dupa noile ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa intoarcere din concediu de maternitate sonia78 sonia78 Buna ziua Dupa reintoarcere la locul de munca dupa concediu de maternitate, care este perioada in care angajata nu poate fi concediata in situatia in care a ... (vezi toată discuția)