avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de abitatie viagera-evacuare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de abitatie viagera-evacuare ?

Buna seara! Impreuna cu mama mea am dobandit o casa prin vanzare- cumparare iar eu imi rezerv dreptul de abitatie viagera pe intreg imobilul.Mentionez ca m am casatorit intre timp dar mama nu e deacord sa o primeasca in casa pe sotia mea,b mai rau i a deschis proces de evacuare,dupa un proces de ordin de protectie.Ordinul de protectie a fost pe o durata de 6 luni si a expirat.In aceasta perioada de 6 luni,am stat si inca stau cu sotia mea cu chirie.Precizez ca mama sufera de anumite boli psihice si neurologice.In lipsa mea,a deschis aceste procese..eu fiind navigator.Vreau sa stiu daca dreptul meu de abitatie imi confera dreptul sa o o evacuez pe mama.Din informatiile notarilor,se pare ca da..Mama are doar dprept de proprietar nu si drept locativ.Astept raspunsuri din partea celor vizati in acest domeniu.Mutumesc!
Daca este proprietar pe imobil are dreptul de folosinta si de dispozitie asupra imobilului.
Nu puteti sa o dati afara din casa pe care o detine cu titlul de proprietar.
Dreptul de abitatie viagera va confera dreptul de a locui in acel imobil si de a intretine sau plati o renta viagera proprietarului pana la deces ,insa daca prin contract s-a stabilit ca proprietarul sa locuiasca si el in acel imobil nu aveti cum sa-l evacuati.
Proprietarul vanzator nu are dreptul sa va evacueze decat daca dovedeste ca nu s-a respectat clauza de intretinere sau nu s-a platit renta stipulata.
Daca dreptul de abitatie a fost incheiat doar de dumneavoastra atunci este un drept de care beneficiati singur,nu si sotia care nu este parte in contract.
Abitatia va da dreptul sa inchiriati o parte din imobil, pe care nu o folositi.
Nu este vorba de nici o renta viagera si nici de vreo clauza.Sunt titular de drept de abitatie viagera pe intreg imobilul.Nu exista clauze in contract si nici nu s a stabilit ca proprietarul sa locuiasca in imobil.Ca sa ma fac inteles..eu,impreuna cu sotia mea stam cu chirie intr un alt imobil.Mama a deschis un proces de evacuare ptr sotia mea.Din cate stiu,e firesc si logic sa evacuezi o persoana existenta din imobilul proprietarei.Cum poti face evacuarea unei persoane care nu sta acolo??
da, daca dvs aveti drept de abitatie si mama are nuda proprietate, dvs aveti dreptul sa stati cu familia si daca nu o doriti pe mama in ap, aveti dreptul s-o evacuati.
Dreptul de abitatie ( jus abutendi ) este un drept real principal, derivat , care confera titularului sau dreptul de posesie ( jus possidendi ) si de folosinta ( jus fruendi ) asupra unui bun .

Dreptul de dispozitie ( notiune ce cuprinde dreptul de dispozitie materiala si juridica ) apartine nudului proprietar , persoanei care a transmis anumite atribute din dreptul de proprietate, catre o terta persoana, prin acest dezmembamant.

Tertii au obligatia de a nu aduce atingere exercitiului liber si neingradit al dreptului de abitatie, pana la momentul stingerii acestuia, prin decesul titularilor sai.



Uzul şi abitaţia
Art. 750

Dreptul de abitaţie

Titularul dreptului de abitaţie are dreptul de a locui în locuinţa nudului proprietar împreună cu soţul şi copiii săi, chiar dacă nu a fost căsătorit sau nu avea copii la data la care s-a constituit abitaţia, precum şi cu părinţii ori alte persoane aflate în întreţinere.

Se poate dispune evacuarea.

Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc!
As mai dori sa stiu daca mamei mele ii trebuia acordul meu pentru asi face buletin la adresa respectiva.La intrebarea mea,mi a raspuns ca a ajutat o avaocata sa obtina mutatie.Cand sotia mea s a dus sa si faca buletinul,i s a comuncat ca trebuie acceptul proprietarului,netinand cont ca eu am mutatie la acea adresa si drept de abitatie..

Alte discuții în legătură

Desfacerea unui contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera dragaeugen dragaeugen in anul 2014 mi-am vandut apartamentul proprietate personala,cumparat inainte de a ma casatori,fiind in divort cu sotia ,am cumparat cu banii obtinuti un alt ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Bunica i-a donat mamei un apartament dar și-a păstrat dreptul de abitație viageră, iar acum vrea s-o evacueze. este posibil acest lucru? AnnaMariaS95 AnnaMariaS95 Buna ziua! Mama mea a primit printr-un act de donatie, de la mama sa (bunica mea), un apartament. Acest act de donatie are ca si clauza: drept de habitatie ... (vezi toată discuția)