avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Malpraxis in stomatologie
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Malpraxis in stomatologie

am iinceput acum 2 ani sa colaborez cu un dentist pentru a-mi reface dantura doar ca acel medic este total pe langa ... orice dinte imi punea imi cadea am inchitit si stifturi in somn si punti etc ...l-am reclamat la consiliul medicilor dentisti iar cei de acolo mi-au dat dreptate si mi-am spus ca o sa l indrume sa mi dea banii inapoi doar ca el nu vrea si ass vrea sa l dau in judecata doar ca vreau sa ma informati cum pot sau unde pot sa mi fac o analiza a danturii mele facute de el ca sa am proba in dosar pentru ca as vrea sa ma apuc sa mi fac in alta parte dar vreau sa am si dovezi in instanta si pana ajung in instanta mai dureaza va multumesc .
Puteți încerca să-l chemați la mediere întâi, malpraxisul medical fiind o situație care s-ar putea soluționa pe calea medierii, mult mai rapid și în condiții de confidențialitate ( asta ar trebui să-i convină medicului).Evident, dacă medicul va refuza medierea, vă veți adresa instanței și o să fie necesară poate o expertiză de specialitate.Oricum , faptul că dei din Colegiul medicilor v-au dat dreptate, presupune că fapta există iar medicul nu prea are cum s-o nege.
mergeti la medicul legist, specializat in stomatologie, ortodontie si chirugie faciala...el va poate emite un inscris valabil in instanta si peste tot unde ar fi necesar... ptr a va elibera un asa inscris este necesar sa nu fi trecut o perioada mai lunga de 30 zile, din cate stiu eu...daca a trecut mai mult, e posibil sa va indrume sa faceti plangere la parchet ptr vatamare corporala grava urmare a malpraxisului si parchetul sa ceara expertiza medicolegala...oricum ar fi fara expertiza medicolegala va fi destul de dificil sa l incriminati pe stomatolog si sa obtineti obligarea acestuia cel putin la restituirea contravalorii lucrarilor defectuoase
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2014
Petre Enache, Avocat
Pentru inceput este bine ca aveti raportul Colegiului medicilor dentisti, din care reiese culpa medicului mentionat, cat si sanctiunea disciplinara aplicata (banuiesc avertisment sau mustrare).
Asta inseamna ca ati parcurs deja pasii mentionat in urmatorul link, expertiza medicala fiind deja efectuata.
www.avocatnet.ro/content/art...
Planul de evaluare a starii danturii, intocmit de alt stomatolog, va ajuta in dovedirea cuantumului despagubirilor pe care le veti solicita.

In vederea deschiderii actiunii civile trebbuie sa aveti in vedere ca In sarcina dvs. cad urmatoarele probe: ca va aflati sub tratamentul respectivului dentist, existenta unei vatamari a sanatatii dvs, dentistul a incalcat obligatiile profesionale cu intentie, din neglijenta ori imprudenta, actiuni care au cauzat prejudiciul si ca actiunile dentistului au stat la baza vatamarii sanatatii dvs.

Foarte important de stiut, este faptul ca medicul stomatolog are obligatia de a inmana pacientului, spre semnare, un Acord (se numeste Acordul pacientului informat) inainte de a intreprinde orice actiune.

Legea nr.95/2006 - legea reformei in sanatate
Art. 649
(1) Pentru a fi supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dupa explicarea lor de catre medic, medic dentist, asistent medical/moasa, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului i se solicita acordul scris.
(2) In obtinerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa sunt datori sa prezinte pacientului informatii la un nivel stiintific rezonabil pentru puterea de intelegere a acestuia.
(3) Informatiile trebuie sa contina: diagnosticul, natura si scopul tratamentului, riscurile si consecintele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile si consecintele lor, prognosticul bolii fara aplicarea tratamentului.


Daca nu aveti acest acord, medicul deja este in culpa si raspunde pentru neindeplinirea acestei obligatii.

Acum o sa va explic din experienta ce se intampla in astfel de cazuri.
In situatia in care medicul constientizeaza ca si-a incalcat obligatiile profesionale, este foarte deschis catre negocierea pretentiilor cu pacientul, acceptand sa despagubeasca personal pacientul (asigurarea de malpraxis functioneaza doar in cazul in care exista o hotarare definitiva), evitand astfel eventuale prejudicii de imagine, stres si potentiale despagubiri stabilite de instanta (mai mari sau mai mici decat solicita pacientul), in plus avand si confortul confidentialitatii/discretiei procedurii de mediere. In baza Acordului de mediere isi asuma achitarea pretentiilor partii vatamate, iar partea vatamata accepta modalitatile de plata., conform negocierilor desfasurate.
In cazul in care medicul nu doreste dialogul, veti depune cererea de chemare in judecata, in angajarea raspunderii civile, urmand sa va angajati un avocat specializat in erori medicale (malpraxis).
el nu vrea sub nici o forma sa mi dea banii zice ca sa merg in instanta probabil ca e constient ca procesele dureaza si poate eu voi renunta ... dar nu am nici o fisa medicala sau ceva de genul, plus ca am inghitit stifturi in somn si am dovezi in convorbirile de pe facebook

stiu ca e dificifl de demonstrat dar am convorbiri pe facebook in care il acuz de tot, iar el nu infirma asta, chiar recunoaste spune ca culpa e impartita intre el si tehnician

multumesc tuturor pentru sfaturi


Interventie moderator: daca doriti sa adaugati o noua postare la mesajul anterior, va rog folositi butonul editare in interiorul celor 30 de minute care permit accesul. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Procesul meu cu un dentist a durat cam 8 ani. Comisii si paracomisii si am piedut pe banii mei. Sunt la CEDO pe liste de peste 4 ani si nimic. Colegiul Medicilor mi-a dat dreptate. Si?! A venit cu o Analiza medicala a unui tip de 90 de ani care a fost recunoscuta ca valabila si egala cu expertiza Colegiului Medicilor (desi nu era expert). Daca va faceti timp sa cititi gasiti diverse date necesare - liste experti - legislatie ... [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Malpraxis Parisien Parisien Buna ziua!Am un nepot in varsta de 7 ani,noi fiind musulmani,poate stiti ca la noi botezul consta in taierea imprejur(circumcizie).In urma cu cateva luni cand ... (vezi toată discuția)
Greseala stomatologica Dan me Dan me Problema mea e cu un cabinet stomatologic unde mi\'au facut radiografie digitala. Au refuzat sa\'mi dea si mie o copie, in final i\'am pacalit si cand o afisez ... (vezi toată discuția)
Malpraxis- sectionarea ductului salivar liamatei liamatei Buna ziua! vreau sa va intreb daca in problema mea se merge la mediator sau direct la un avocat. am fost operata de o tumora la obraz. in urma operatiei mi ... (vezi toată discuția)