avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort + custodie (Emiratele Arabe Unite)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort + custodie (Emiratele Arabe Unite)

Locuiesc in Emirate de 12 ani si sunt casatorita tot de atata timp cu un cetatean emiratez, si avem o fiica de 4 ani, care este cetatean american.
Am citit ca se poate divorta si in Romania, chiar daca actul casatoriei a fost inchiat in Emirate. Marea mea problema este fetita mea, toate actele ei au fost luate fara permisiunea mea de catre sotul meu si ascunse, deci nicio sansa sa-mi iau copilul in Romania. Este posibil sa cer custodia fetitei mele si din tara?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Irene26 , utilizator 19:05, 30 Iulie 2014
puteti solicita duplicate de pe documentele fetitei autoritatilor emitente. Problema este ca nu prea puteti parasi tara respectiva cu copilul fara acordul tatalui. Nu cunosc legislatia din tara respectiva cu privire la custodie dar din povestiriile unor cunostinte stiu ca este extrem de restrictiva.
Eu pot pleca fara probleme din Emirate, sotul nu are nimic impotriva, dar, asa cum spuneati, fara copil. Nu pot cere duplicate de la ambasada SUA din Emirate, trebuie sa semneze si sotul, el nu are cum sa semneze atata timp cat el a furat actele fetitei noastre.
Ma gandeam sa divortez intai de sot in Romania, iar dupa aceea sa cer custodia fetitei tot din Romania.
Ar fi fost minunat sa am actele fetitei la mine, veneam cu fetita in Romania si incepeam imediat procedurile legale de divort si, implicit, de custodie.
Dar asa, ma voit nevoita sa plec singura, trebuie sa fac ceva pt mine si fetita mea, deja sotul ma ameninta ca-mi ia fetita si nu o mai vad niciodata.

Puteti divorta in Romania daca:


-transcrieti casatoria in Romania si
-daca locuiti efectiv 1 an inainte de data introducerii actiunii.







In acest sens sunt disp.urmatoare din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, care a intrat in vigoare la 1 martie 2005.

Astfel, in baza art. 3 alin. 1 lit. a, oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla fie resedinta obisnuita actuala a sotilor; fie ultima resedinta obisnuita a sotilor, in masura in care unul dintre ei mai locuieste acolo; fie resedinta obisnuita a paratului; fie resedinta obisnuita a unuia dintre soti in caz de cerere comuna; fie in ultimul rand, introducerii cererii resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii .
In ceea ce priveste competentele de solutionare a unor cereri avand ca obiect divortul international, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat ca si regulator de competenta prin decizia nr. 3295 din 3 septembrie 2003.

„Regulatorul de competenta solicitat poarta asupra unui conflict pozitiv de competenta cu element de extraneitate, fiind incidente, ca atare, dispozitiile art. 150 pct. 1 din legea 105/1992. Daca partile nu au domiciliul in tara, teritorial competenta se determina conform art. 155 din legea 105/1992, fiind inaplicabile pentru absenta ipotezei de reglementare, particulara spetei, normele art. 607 Cod procedura civila. In cazul in care sotii au domiciliul in strainatate si casatoria s-a inregistrat in Romania, actiunile de divort introduse de soti, unul fiind cetetean roman, impotriva celuilalt, sunt de competenta Judecatoriei Sectorului 1, conform art. 150 pct.1 si art. 155 din legea 105/1992.”


Divortul poate fi transat de catre instantele de judecata romane.


Succes.
Multumesc pentru raspuns d-na avocat, casatoria noastra a fost transcrisa in Romania, eu am resedinta in Craiova, am casa proprietate personala. Numai ca sotul meu nu are resedinta in Romania, dar as putea sa-l iau in spatiu daca este necesar sa pot divorta in Romania.
Cu custodia copilului este o mare problema. Numai sa-i fac pasaport romanesc, dar nu detin originalele actelor ei, am decat copiile. Ce pot face din acest punct de vedere?
Nu aveti cum sa va judecati acolo ? Ati consultat un avocat acolo ? Aveti vreun drept ?
Divorul nu e f important, insa degeaba ati obtine o hotarare favorabila in Romania in ce priveste copilul, sotul dvs n-o sa se supuna si nici autoritatile n-ar sa va ajute.

Alte discuții în legătură

Cum divortez fiind casatorit in irlanda? Ninia Ninia Sunt cetatean roman , m am casatorit cu o cetateana irlandeza in Irlanda. Locuim in Emiratele Arabe cu cei 2 copii. Cum pot obtine divortul? Pot divorta in ... (vezi toată discuția)
Divort si cetatenie Smilea Smilea Buna,sunt casatorita cu un American,avem o fetita de doar 6 luni fetita am nascuto in Italia in baza militara,are cetatenie americana,intrebarea mea este,cum ... (vezi toată discuția)
Acte pentru copii nascuti in sua petraruandreea petraruandreea Buna ziua, As marea rugaminte sa ma lamuriti in legatura cu cateva situatii deoarece nu sunt lamurita chiar daca am citit pe site: - ce trebuie facut ... (vezi toată discuția)