avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Hipnoza - exista acte normative care reglementeaza ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Hipnoza - exista acte normative care reglementeaza aplicabilitatea?

Vreau sa stiu ce anume spune legislatia romana despre hipnoza si aplicabilitatea ei.

Pentru ca in america hipnoterapia a ajuns sa fie considerata o terapie, si astfel poate fii folosita si in scopuri terapeutice. Sau cel putin asa cred ca este acum.

Dar in Romania nu stiu. Daca hipnoterapia este considerata un domeniu si imi trebuie licenta pentru asta. Sau in ce fel pot folosii hipnoza in scopuri terapeutice ? Trebuie sa am licenta de psiholog ?

Si stiu ca inainte in america hipnoza se putea practica, dar depindea in ce scopuri. De exemplu se putea folosii hipnoza impotriva opririi fumatului, slabire, motivare, etc. dar nu se putea folosii pentru fobii, traume, etc. pentru ca astea sunt consierate chestii terapeutice si "doar psihologii sau psihoterapeutii" au voie sa lucreze cu ele. Si poti sa fii hipnotist fara nici o certificare, pentru ca nu este considerat un domeniu, ca hipnoterapia. Nu stiu daca mai este asa acolo.

Acum, vreau sa stiu in ce masura pot fii considerat hipnotist (nu hipnoterapeut) sau daca am nevoie de o certificare. Si mai vreau sa stiu in ce scopuri pot folosii hipnoza. De exemplu pot folosii pentru fobii ? sau am nevoie de acord de la psihologul clientului. Si vreau sa stiu daca exista domeniul de hipnoterapeut in Romania.
Nu stiu sa formulez toate intrebarile, dar cam in zona asta sunt interesat.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Julieta01 , utilizator 01:03, 17 Iunie 2011
din cate cunosc, in Romania acest domeniu nu exista ca si ocupatie reglementata prin lege, ci este considerata mai mult o forma de magie sau ocultism.
~ Conținut șters la cerere ~
Probabil ca trebuie sa fiti psiholog cu formare in... hipnoza (psihoterapie) ericksoniana (sau altele, adica ”specialist” in hipnoza), si / sau sa fiti psihoterapeut avizat de Federatia RO de Psihologie (sau ceva de acest gen...)
Sunt cativa psihologi care ”practica” hipnoza. E si o femeie psiholog (cred ca la B) care ajuta femeile sa... nasca sub hipnoza.
Pe scurt: in primul rand trebuie licenta in psihologie / psihiatrie... apoi... formare profesionala ”la greu”, specializare in domeniu si... pacienti pe care sa-i puteti hipnotiza. Codul profesiei, deci, trebuie sa fie cel pt psiholog etc.

Prima Conferinta Nationala de Hipnoza Ericksoniana in Romania a avut loc in anul 2006 la Izvoru Muresului, iar Asociatia Romana de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana numara la ora actuala peste 400 de membri, psihologi si medici, cu formare in hipnoza clinica si psihoterapia ericksoniana.

Milton Erickson: stii ca stii ceva, dar nu stii ca stii. De indata ce afli ceea ce stii, dar nu stii ca stii, atunci stii ca poti incepe.
Milton Erickson: Atunci cand am vrut sa stiu ceva, am vrut sa stiu acel lucru nedistorsionat de cunoasterea imperfecta a altcuiva.
dar sunt interesat in ce masura pot sa folosesc hipnoza ca terapie pentru fobii, traume, etc, sau trebuie sa am licenta de psiholog ca sa pot face "terapie" legal ?
Parerea mea e ca pentru a putea practica psiho-terapia, in cadrul careia sa aplicati diferite metode, inclusiv hipnoza,recunoscute in domeniul medical de specialitate ( intrucit si fobiile sau starile post-traumatice intra in competenta psihiatrilor sau psihologilor) trebuie sa aveti o atestare oficiala, sa fiti calificat in domeniu. In caz contrar puteti fi acuzat ca practicati ilegal o profesie, ca cea de psihoterapeut, care este recunoscuta. Asta pentru ca si artististii de circ folosesc hipnoza in spectacole, dar nu in scop terapeutic.

Alte discuții în legătură

Hipnoza de strada/spectacol ZippLord47 ZippLord47 Buna ziua! As vrea sa stiu si eu daca este o lege cu privire la folosirea hipnozei in scopuri neterapeutice, gen hipnoza folosita in show-uri. De exemplu, in ... (vezi toată discuția)
Licentiat si curs CYBORG CYBORG Buna ziua, daca sunt licentiat in psihologie si am facut si un curs pentru someri -gratuit- care are legatura cu psihologia(reflexoterapie), voi putea apoi ... (vezi toată discuția)
Deontologia psihologului. Stressmaker Stressmaker Buna ziua. Vreau sa stiu daca se poate trece peste codul deontologic al psihologului daca prin aplicarea unei proceduri de hipnoza asupra unui pacient care ar ... (vezi toată discuția)