avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Stabilire forma impozitare pe venit la un I.I.
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Stabilire forma impozitare pe venit la un I.I.

daca imi deschid o intreprindere individuala cine stabileste forma de impozitare adica norma de venit sau venit real?
Cel mai recent răspuns: miraj , utilizator 13:21, 9 August 2014
Dumneavoastra va alegeti pe ce varianta de impozitare incepeti activitatea apoi verificati daca pentru codul caen pe care v-ati autorizat si pe care veti obtine venituri, e trecut in tabelul cu codurile caen acceptate la nivelul judetului dumneavoastra ca sa fie impozitate pe norme de venit.
In principiu trebuie sa aveti in vedere ca , daca depasiti sau nu acel plafon al normei de venit pentru codul caen autorizat, veti plati acelasi impozit. In plus, nu veti putea deduce nicio cheltuiala daca optati sa fiti platitor pe norma de venit. Asta daca activitatea ce o veti presta implica achizitii de bunuri de natura obiectelor de inventar, materialelor consumabile, daca poate va trebui sa angajati si o alta persoana sa va ajute sau veti avea nevoie sa incheiati contrate cu furnizorii de utilitati (lumina, telefon, internet), ar fi un impediment de care trebuie sa tineti cont.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 August 2014
george-neagu, moderator
de la finante nu ma verifica , sa vada daca e bine , daca se incadreaza codul caen la norma de venit sau nu?
Normal ca si ei vor face verificari dupa ce veti depune D220, la infiintare. Dar presupun ca intrebarea se referea la ce depinde de dumneavoastra, nu de ei, pentru a nu fi nevoit sa corectati, nu? Vreti sa le testati vigilenta?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 August 2014
george-neagu, moderator
problema e cineva apropiat si-a deschis acum 3 ani in 2011 o intreprindere individuala care si-a pus 3 coduri caen din care numai pe unul realizeaza venituri,
decl 220 a depus-o optand pentru norma de venit si deci a primit formularul 260 cu cat are de platit, si asa a mers toti 3 ani cu norma de venit ,
-ca acum sa-i spuna de la finante ca trebuia sa fie de la inceput la venit real ca unul din coduri nu se incadreaza la norma de venit si pe care nu are venituri
- iar in anul 2012 a depasit veniturile incasate de 100.000 euro
- intreb acum ce e de facut?
Verificati inca odata acel tabel cu normele de venit pentru anul de infiintare, sa vedeti daca codurile caen (cele trei) sunt trecute si acceptate ca fiind impozitate pe norme de venit.
Cat priveste verificarea D220, acum i-a venit randul sa o verifice. Cam tarziu.

ART. 49 Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit
......
(9) Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor, au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația privind venitul estimat/norma de venit până la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal.

Alte discuții în legătură

Intreprindere familiala sau intreprindere individuala chrysteyan chrysteyan Buna ziua,as dori sa stiu daca in cazul acestora,in cazul in care sunt incadrat la impozitul cu norma de venit,adica fix,pot colabora prin contract cu alte II ... (vezi toată discuția)
Norma pe venit pfa ferma de subzistenta masura 141 legume mary6 mary6 va rog mult,spuneti-mi si mie cum sa completez decl 220 ? si cum pot trece de la contabilitate sistem real,la norma pe venit?multumesc! (vezi toată discuția)
Pfa. cati bani imi mai raman ? tabita-barbu tabita-barbu Vreau sa devin PFA si as dori sa-mi tin singura contabilitatea. Intrebarea mea e : Care va fi venitul efectiv, la sfarsitul fiecarei luni de lucru in ... (vezi toată discuția)