avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta

Stimati domni, stimate doamne,

As avea o nelamurire referitoare la indemnizatia de neconcurenta prezenta in Contractul meu Individual de Munca si sper sa ma ajutati dumneavoastra. Si anume la data incheierii CIM s-a introdus si o clauza de neconcurenta, care atrage Automat dupa sine si o indemnizatie de neconcurenta pentru o perioada de 2 ani de la data incetarii relatiilor contractuale. In contractul meu au fost introduse toate cele 5 puncte importante referitoare la aceasta clauza (asa cum sunt ele stipulate in Codul muncii). La respectiva data a incheierii contractului, cuantumul indemnizatiei era corect calculat in legatura cu salariul brut de la acea vreme. Insa, in momentul de fata, salariul meu brut este diferit fata de cel Initial, adica s-a dublat ca si valoare. Intrebarea mea este daca mai este valabil cuantumul indemnizatie inscris in contractul de munca sau angajatorul este obligat sa RECALCULEZE acel cuantum la minim 50% din valoarea mediei salariilor brute pe ultimele 6 luni dinaintea incetarii CIM (asa cum este specificat clar in textul art. 21 din codul muncii)?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,
ing. Marco S.
Cel mai recent răspuns: Marco_S , utilizator 19:59, 21 August 2014
Codul Muncii prevede expres ca, indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

Asadar, la calculul indemnizatiei se iau in considerare veniturile salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă.
Va multumesc inca o data pentru raspuns.

Aceasta este rezolvarea si in opinia mea, dar doream sa am si confirmarea unui specialist in astfel de probleme.

In concluzie cuantumul indemnizatiei TREBUIE indexat corespunzator exact cum scrie in Codul Muncii, indiferent de ce era stabilit Initial (adica la semnarea CIM) si indiferent daca angajatorul este de acord sau se opune acestei indexari.

In cazul in care angajatorul NU este de acord cu acest aspect (care este insa perfect legal), ce este de facut?

Multumesc anticipat,

ing. Marco S.
Il puteti actiona in judecata pe angajator, la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
Marco_S a scris:

....
In concluzie cuantumul indemnizatiei TREBUIE indexat corespunzator exact cum scrie in Codul Muncii, indiferent de ce era stabilit Initial (adica la semnarea CIM) si indiferent daca angajatorul este de acord sau se opune acestei indexari.

In cazul in care angajatorul NU este de acord cu acest aspect (care este insa perfect legal), ce este de facut?
....



Cuantumul indemnizatiei nu poate fi sub cel mentionat in Codul Muncii.

O solutie ar fi promovarea unei actiuni in instanta - Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Stimate doamne, stimati domni,

Vin din nou in fata dumneavoastra si solicit respectuos ajutorul dumneavoastra in legatura cu o clauza de neconcurenta respectiv o indemnizatie de neconcurenta prezente in CIM.

Deoarece astazi am avut o discutie cu angajatorul meu si i-am prezentat optiunea mea de a-i inmana maine dimineata DEMISIA (respectand termenul de 15 zile calendaristice prevazut in contract), ne-a purtat discutia in cele din urma si la indemnizatia de neconcurenta, iar angajatorul pretinde ca acea indemnizatie a fost achitata deja "pe langa" salariu si mi-a pus in vedere faptul ca eu am incasat deja acei bani. Doresc sa va intreb punctual daca este LEGAL cum a procedat angajatorul meu si anume va dau exemplul faptic: in contractul meu a trecut la vremea respectiva un salariu brut de 1765 de lei, iar indemnizatia de neconcurenta in valoare de 800 de lei (nespecificand insa daca este brut sau net) a fost trecuta la "alte Elemente constitutive".

Din cate stiu eu si asa cum scrie clar in Codull Muncii, indemnizatia de neconcurenta "NU ESTE DE NATURA SALARIALA" si isi produce efectele DUPA INCETAREA CONTRACTULUI DE MUNCA.

Angajatorul meu sustine ca acea indemnizatie a fost adaugata la salariul brut, iar din suma totala au fost platite impozitul si celelalte retineri salariale, ajungand in final la salariul NET pe care l-am negociat.

Inca o data va intreb: este LEGAL si corect modul cum a procedat angajatorul meu? Pentru ca eu nu am negociat acea indemnizatie, ci pur si simplu un salariu net. Clauza de neconcurenta respectiv indemnizatia de neconcurenta AU FOST DOAR ALEGEREA LUI. Iar acum, cand este nevoit practic sa imi plateasca acea indemnizatie, pretinde ca deja s-a produs acest lucru pe parcursul derularii CIM.

In cazul in care nu este legal cum a procedat si este nevoit sa imi plateasca acea indemnizatie pe o perioada de 24 luni incepand de la data incetarii CIM, poate angajatorul in vreun fel sa imi ceara inapoi suma pe care am incasat-o in plus fata de salariul net cuvenit dupa salariul brut inscris in contract? Cu alte cuvinte sa ma exprim cu exemplul concret:
1765 (salariul brut) x 70% = 1236 lei net
2565 (salariu brut + indemnizatia de 800 lei) x 70% = 1800 de lei net pe care eu i-am incasat ca si salariu. Intrebarea mea se refera la diferenta aceasta de 1800-1236 = 564 lei si anume daca angajatorul ar putea eventual sa imi ceara sa i-o returnez, in cazul in care o sa il actionez in Instanta pentru rezolvarea problemei?

Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra. Imi va fi de foarte mare ajutor ceea ce o sa imi transmiteti.

Cu stima,
ing. Marco Stingu.

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta psilviu psilviu Buna ziua, In contractul individual de munca pe o perioada determinata de 3 luni este stipulata o clauza de neconcurenta formulata astfel: \\"Prin clauza ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta. Cristian Raduta - Birou de Mediator Cristian Raduta - Birou de Mediator Buna ziua. Ma poate ajuta cineva cu un raspuns referitor la clauza de neconcurenta prevazuta de art.21 Codul Muncii. Am intales din cuprinsul codului ca ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta - urgent!!! florimadalina florimadalina Buna ziua stimati juristi / avocati !!! Poate ma ajutati intr-o problema. Cum e cu aceasta clauza de neconcurenta? Am tot citit si rascitit art.21 din CMuncii, ... (vezi toată discuția)