avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament luat prin Programul Prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament luat prin Programul Prima casa

Buna ziua tuturor,



am o nelamurire in caz ca ma pueti ajuta.



Prin februarie-martie 2010 am cumparat un apartament prin prima casa, iar acum as vrea sa-l vand pentru achizitionarea unuia mai mare. Ma-m interesat la banca cam care sunt conditiile pentru a-l putea vinde inainte de implinirea celor 5 ani de la cumparare. Solutia data de ei a fost foarte simpla (din punctul lor de vedere). Achitarea intregului credit, dupa care in termen de 2-4 luni Fondul de garantare isi ridica ipoteca si asta a fost.... apartamentul este liber la vanzare.

Am tot cautat pe diverse site-uri si forum-uri cum se poate vinde apartamentul dupa ce trec cei 5 ani de zile. Nu am gasit nicaieri nicio informatie... asta pentru ca am auzit multa lume spunand ca dupa ce trec cei 5 ani de zile, un apartament cumparat prin prima casa poate sa fie vandut prin orice modalitate (rate, prima casa, preluare credit, achitat integral, etc).

Stie cineva ceva concret?

Sau si dupa trecerea celor 5 ani tot numai prin achitarea integrala poate fi vandut?



Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: stoianflorian , utilizator 16:54, 11 Iulie 2017
ORDONANȚÃ DE URGENȚÃ 60/2009
privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”

(7) Asupra imobilelor achiziționate în cadrul programului „Prima casă” băncile instituie și reînnoiesc în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicția de vânzare a locuinței pe o perioadă de 5 ani.

[ link extern ]

Se intelege ca dupa primii 5 ani locuinta achizitionata prin programul PC poate fi vanduta prin orice modalitate in conditiile in care este achitat intreg creditul.

Nu exista interdictii cu privire la modalitatea de vanzare, singura interdictie este vanzarea in primii 5 ani de la achzitionare.
Multumesc mult pentru raspuns.
Insa prin 2011 s-a dat o "lege" prin care se spune ca imobilul poate fi vandut si inainte de trecerea celor 5 ani de zile doar prin plata integrala. Asa mi s-a spus si de la banca, iar dupa ce trec cei 5 ani de zile il pot vinde prin orice modalitate. Aceleasi raspunsuri le-am primit si de la agentiile imobiliare.
Am fost de am intrebat si la un notar, insa el mi-a spus ca indiferent de situatie/perioada, locuinta poate fi vanduta numai prin achitarea cash a creditului ramas.
Aceasta era intrebarea mea: dupa ce trec cei 5 ani, pot vinde imobilul prin orice modalitate?
Ca atunci nu ma mai agit sa caut acum un cumparator cu banii cash... mai astept inca 5-6 luni si il pot vinde prin orice modalitate...
Indiferent de modalitatea de plata aveti interdictie sa il vindeti in primii 5 ani.

Dupa cei 5 ani puteti vinde prin orice modalitate, il puteti da si gratis daca acoperiti creditul din alte surse.

Este logic ca nu poate fi vindut daca nu este achitat creditul, pe banca nu o intereseaza de unde aveti banii, banca trebuie sa isi primeasca banii dati.
Multumesc de raspuns, insa nu sunteti destul de informat.

"Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.94/18.12.2012 reglementează „problema radierii interdicţiei de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de 5 ani, în cazul rambursării anticipate a finanţării garantate, în sensul exprimării fără echivoc a intenţiei de reglementare, în sensul că, odată cu stingerea obligaţiei garantate prin rambursarea anticipată a întregului sold al finanţării garantate, se vor radia în mod corelativ toate sarcinile şi interdicţiile înscrise în vederea garantării acesteia”."

Deci posibilitate de vanzare a apartamentului in primii 5 ani de la cumparare, exista! Doar prin rambursare anicipata a intregului credit ramas, iar in termen de 2-4 luni fondul de garantare isi ridica ipoteca.

In continuare intrebarea mea este:

Stie cineva in ce conditii se poate vinde un apartament/locuinta dupa ce trec cei 5 ani de zile?
Intreb pentru ca am auzit diverse pareri - ca se poate vinde prin orice modalitate sau tot numai prin plata cash...

Multumesc,

~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cumparat prin prima casa Daniela_83 Daniela_83 Buna ziua tuturor, Am cumparat in ianuarie 2011 un apartament prin programul Prima Casa. Pentru ca eu si prietenul meu nu eram casatoriti, el nu a putut fi ... (vezi toată discuția)
Vanzare prima casa dupa 5 ani Kroe Kroe Buna ziua De 2 luni ma chinui sa obtin acorduri in vederea vanzarii unei garsoniere obtinute prin programul Prima Casa, in ianuarie 2010. Dupa ce am ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil achizitionat prin prima casa addu addu Buna ziua, Am cumparat un imobil prin prima casa in 2011 cu suprafata de 40 m2 si acum doresc sa il vand , nu am si nu am avut datorii . Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)