avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat mostenesti de la mama ta daca ea are un concubin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat mostenesti de la mama ta daca ea are un concubin

Am facut...."un targ" cu mama prin care eu am cumparat un teren si am construit o casa iar imediat dupa terminarea constructie, ea imi va vinde mie apartamentul. Cu alte cuvinte un schimb de proprietati. Zis si facut in termen de 2 ani. Ea traieste de 15 ani cu un barbat, nu sunt casatoriti. Intrebarile mele sunt: are el drept de mostenire dupa moartea mamei? au copii lui drept de mostenire dupa tata daca el moare? Mentionez ca singurele mele dovezi ca terenul/casa a fost achizitionat/construita numai din banii mei sunt niste chitante de transfer bani prin western union (si nici nu le mai am pe toate!), poate se ia si calcul si o marturie a mai multor martori (vecini, prieteni) care stiu ca eu am muncit in strainatate si ei nu aveau cum sa ia teren si sa faca casa in doi ani in conditiile in care amandoi lucreaza la o institutie a statului in curs de privatizare si nu le permit veniturile. Va multumesc si sfatuiesc pe toti cei care doriti sa faceti "combinatii" cu prieteni sau parinti, rude, sa mergeti la un notar sau sa intrebati un avocat mai intai. Se poate intampla ca dupa ce ti-ai sacrificat tineretea si te-ai chinuit printre straini ani de zile, sa vii acasa fericit ca ai realizat ceva in viata si cineva sa-ti spuna: " bunul asta e facut cu banii tai dar nu e al tau pt ca nu tu esti in actul de proprietate!"
Cel mai recent răspuns: ContSters324317 , utilizator 20:43, 4 Septembrie 2014
In prezent terenul si constructia sunt pe numele cui? Mama mai are si un alt apartament? Unde locuieste mama si concubinul?
Nefiind casatoriti, nu o mosteneste pe mama dvs... pe mama dvs o mostenesc copiii ei, pe concubinul sau il mostenesc copiii lui...
Da, mama detine un apartament cumparat dinainte ca ea sa fie cu barbatul respectiv. Terenul si casa le-am achizitionat direct pe numele ei (in acel act de cumparare teren este precizat ca banii pentru cumpararea acestui teren provin de la fiica mea -adica eu; insa nu scrie ca se va construi o casa tot din banii ei) . Ea mi-a vandut mie apartamentul ei si acum fiecare are ce si-a dorit: eu- apartament si ea- casa la curte cu gradina. Deocamdata mama si concubinul ei stau in apartament cu mine, poate va mai dura un an sau doi pana se vor muta definitiv la curte. Relatiile intre noi sunt bune. Vreau sa stiu daca dupa ce moare mama, va trebui sa impart cu concubinul ei (sau cu copii lui) terenul si casa. Mi-a spus cineva ca ar fi trbuit sa fac un act de donatie catre mama cu sumele de bani date pentru a construi casa (ca sa pot dovedi ca s-a facut din banii mei)
narcisa_salbatica, "pe concubinul sau il mostenesc copiii lui..." dar copiii lui vor spune ca au si ei dreptul la parte din teren si casa pentru ca si tatal lor a muncit acolo timp de multi ani, poate nu a contribuit cu sume mari dar a facut un gard, un cotet de gaini sau o fi schimbat vreo usa. Sau vor spune ca daca tatal lor nu ar fi muncit cu/pentru mama mea, el poate si-ar fi adunat resurse necesare sa-si ia o masina pe numele lui sau alt bun pe care ei (copiii lui) l-ar fi putut mosteni. Imi cer scuze daca nu ma exprim prea bine in asa fel incat sa se inteleaga.
Da, desi numai dvs o mosteniti pe mama, copiii concubinului pot sustine ca a contribuit si tatal lor cu bani la edificarea constructiei. S-a luat autorizatie de constructie?
Nu stiu acum cum ar putea fi intocmit acest act de donatie. Ar trebui cu o data retroactiva (pentru ca banii I-ati dat in trecut) si notarul nu face asta.

Alte discuții în legătură

Drept de moștenire? amazoana1978 amazoana1978 Tatal meu e in concubinaj cu o femeie de 20 de ani din care rezulta si un copil care nu e recunoscut de nici unu din ei , in tot acest tim a ramas casatorit cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! părinți mei dețin în urma căsătoriei un apartament ... Rabih Rabih Buna ziua! Părinți mei dețin în urma căsătoriei un apartament și o casă pe care doresc sa le lase copiilor mei.Problema este că tata mai are 3 copii ... (vezi toată discuția)
Sfat pentru succesiune in cazul concubinajului mmtudor mmtudor Buna ziua, Va rog frumos, am nevoie de sfaturi Traiesc in concubinaj de 16 ani, nu avem copii, relatia este OK. Legalizarea relatiei am tot amanat-o din ... (vezi toată discuția)