avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare diurna

Buna ziua, am urmatoarea situatie:
1. Un angajat cu timp partial de 2h/zi poate beneficia de diurna? Care este valoarea acesteia si dupa cati km distanta fata de locul de munca se ia in calcul?.
2.Un angajat are mai multe contracte cu timp partial (la acelasi angajator). Cand pleaca in deplasare, ce functie va fi trecuta in delegatie, avand in vedere ca acesta presteaza activitate specifica tuturor functiilor pe care este incadrat ?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:37, 15 Septembrie 2014
1. Art.44 C.mun.
..
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art.106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
...

Prin urmare, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial are dreptul la diurna .

2. HG 1860/2006
Art. 9
Persoana aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.

Prevederile sunt obligatorii pentru autoritatile si institutiile publice.

In sectorul privat, diurna ar trebui safie prevazuta in reg.intern sau in ccm aplicabil.

3. Se trece functia din c.i.m.in baza caruia se face delegarea.
Multumesc frumos pentru toate informatiile !
Daca in RI se va trece o diurna mai mare de 13 lei , cu cat va fi impozitata ?
Indemnizatia pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, a carei valorea depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:
- se supune impozitului pe salarii,
- se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare (platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, organizatie neguvernamentala).

In acelasi timp, sumele acordate in limita a de 2,5 ori indemnizatia pe perioada delegarii si detasarii acordata salariatilor din instituitile publice :
- nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile;

- nu se cuprind in baza lunara a contribuitilor sociale obligatorii.
(www.avocatnet.ro/content/art... )

Asadar, acordarea unei diurne cu o valoare de pana la 32,5 lei nu este supusa impozitarii.
Multumesc, am crezut ca acest articol se refera doar la angajatii din institutiile publice.

Alte discuții în legătură

Diurna acordata pentru weekend Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca angajatul pleaca de joi pana marti in delgeatie sambata si duminica nu lucreaza dar este in delegatie pot sa ii dau diurna ... (vezi toată discuția)
Diurna interval interval Fiul meu lucreaza la o societate comerciala si face dese deplasari in tara. La fiecare decont trebuie sa depuna - chitanta de cazare - mi se pare normal - ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deplasare CrinaV CrinaV Va rog sa-mi spuneti cat este diurna legala deductibila pentru 1 zi de deplasare si cat se poate acorda salariatului pentru 1 noapte de cazare fara documente ... (vezi toată discuția)