avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Obligativitate scaun auto copii
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Obligativitate scaun auto copii

Am doi copii gemeni cu handicap grav tetrapareza spastica, nu isi tin capul si nu stau in fund, trebuiesc transportati cu masina peste tot prin tara la recuperari la diverse centre, nu pot fi tinuti decat in brate ca in scaunul auto plang. Nu sunt impotriva legislatiei si a scaunului pentru copii in masina dar in cazul meu ce pot face ca daca ma opreste politia imi da amenda desi copii au certificat de handicap.Pot cere de la medic un certificat medical sa nu pot fi amendat?
Cel mai recent răspuns: madanic32 , utilizator 21:19, 29 Septembrie 2014
Solicitati medicului pediatru eliberarea de document din care sa reiasa ca afectiunea copilului nu permite transportul in scaun auto copil
Imi cer scuze daca deranjez ca ma bag peste acest subiect deschis, dar vazand mesajul, am decis sa pun si eu aici doua intrebari legat de scaunul auto copil.

1) Daca copilul mai are 5 luni pana implineste varsta de 3 ani, si daca la varsta pe care o detine de 2 ani si 7 luni comportamentul lui este cuminte in masina, daca poate sta singur cuminte pe bancheta din spate, mai e obligatoriu scaunul si pentru acest copil? Copilul nu a stat deloc in scaun special, a fost tinut mereu in brate sau alaturi, nu stiu cum va reactiona cand se va vedea obligat sa stea in scaun auto. Oricum avand in vedere ca mai sunt 5 luni pana implineste 3 ani, este obligatoriul scaunul, cand stim ca scaunul costa cam 100 euro, si peste 5 luni nu mai il folosim, se merita risipa aceasta de bani?

2) Mi-am pus urmatoarea intrebare: Daca vreau sa iau un taxi, si trebuie sa merg si cu copilul, obligatia de a avea scaunul auto copil cui ii revine? Mie care am copil sub 3 ani, sau taximetristul trebuie sa aiba si scaun special pentru copii sub 3 ani?

Am pus aceste intrebari de mai sus, deoarece legea nu este destul de explicita si nici nu tine cont de unele situatii.
Pt.danaa1
" Din 28 septembrie, insa, regulile se vor schimba, caci OG nr. 21/2014, publicata in Monitorul Oficial inca din luna august, instituie noi obligatii pentru soferi.

Mai precis, acestia vor trebui, in primul rand, sa-si informeze pasagerii cu privire la obligatia legala de a purta centura de siguranta in timpul circulatiei pe drumurile publice.

Totodata, soferii vor avea obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate.

Este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta celui mic. Scaunelele se fixeaza de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranta a masinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate in functia de varsta si greutatea celor mici.

Mai mult chiar, din 28 septembrie va fi interzis transportul copiilor in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta. Exceptie de la aceasta regula vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si taxiurile, daca in acestea din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata."
CRM2013 a scris:

Exceptie de la aceasta regula vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si taxiurile, daca in acestea din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata."


Dar cei care nu au autoturism proprietate, si avand un copil sub 3 ani, cu o ocazie nepotrivita, va fi nevoita sa mearga la spital sau la alta institutie cu copilul, si daca neavand autoturism, daca isi roaga un vecin sa o duca cu masina pana la institutia X, ce se va intampla?

Eu consider ca inainte de toate aceste legi, statul ar trebui sa se gandeasca ca nu toti au masini si posibilitati financiare ptr. scaun auto copil, asa ca nu ar fi mai bine ca statul inainte de a da aceasta lege, ar trebui sa dea niste bani la toti soferii de auto ca sa cumpere scaune speciale? Asa cum masinile sunt echipate cu centuri de siguranta, roata de rezerva, trusa sanitara, stingator de incediu, nu ar trebui echipat si cu scaun pentru copil?
Mai sigur ar fi bine ca masinile iesite din fabricatie sa fie echipate cu toate aceste lucruri, inclusiv cu un scaun auto copil.
:)... nu toti cei care cumpara masini , au copii , sau mai au copii sub 3 ani , sau sunt interesati sau nu sa aibe copii. De aceea , dotarea standard cu scaune auto nu se practica de catre nici un producator din lume.
Scaunul pt. copil il protejeaza , este spre binele lui. Am vazut multi parinti iresponsabili care-si tin copilul pe scaunul din fata , in brate, sau chiar singur , desi au fost demonstrate prin teste gravitatea unui impact in caz de accident
Il puteti cumpara de pe un site de vanzari , second-hand , il puteti vinde ulterior , asa cum se procedeaza cu patuturile si carucioarele.

Alte discuții în legătură

Transportul copiilor in autoturisme BG BG Am 3 copii(o fetita de 4 ani si gemeni de un an) si nu sunt sigur daca solutia gasita pentru transportul acestora cu autoturismul personal este in regula. ... (vezi toată discuția)
Obligativitate scaun copil sub 3 ani DanielMoroianu DanielMoroianu Buna ziua! Am si eu o intrebare. Am 2 copii sub 3 ani, fiecare are scaun auto dar peste o saptamana doresc sa plec cu sotia, parintii mei si cu copii la socrii ... (vezi toată discuția)
Transport copii div26m div26m Buna ziua am un nepot face 9 ani in august ma intrebam dupa noua lege daca il pot transporta in locul din fata ,la un renault trafic care are total 3 locuri in ... (vezi toată discuția)