avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Buna ziua,

Trebuie sa fac o succesiunea dupa ambii parinti. Mama mea a murit acum 10 ani iar tatal in dec 2013. Dupa mama succesiunea este realizata insa mai trebuie facuta o suplimentare, dupa care bunurile dezbatute anterior si cele din suplimentare trebuie dezbatute dupa tata.

Va rog sa imi spuneti care sunt diferentele intre dezbatere succesiune la notar vs proces la tribunal (sau alta forma?), din punct de vedere al costurilor pentru cazul meu. Mentionez ca suntem doi mostenitori.

Multumesc frumos.

Cel mai recent răspuns: S-Valentina , utilizator 11:10, 28 Octombrie 2014
In general costurile prin instanta de judecata sunt cu mult mai mici decat cele la notariat unde va trebui mai intai sa faceti cadastru obligatoriu la proprietate. In instanta insa, dureaza mai mult, acesta ar fi singurul inconvenient.
Pentru a fi lamurita insa va puteti duce la notarul din localitatea unde a decedat mama si tata sa-l intrebati de costuri de ce acte va trebuie si apoi co nsultati un avocat care sa va indrume cu privire la costurile aferente unei actiuni in instanta.
Cu stima
av.Mihaela Hornea
Daca sunteti singurul mostenitor este indicat sa apelati la serviciile unui notar. Valoarea cheltuielilor notariale vor fi stabilite si in functie de valoarea masei succesorale -bani. In instanta puteti solicita dezbaterea succesiunii in masura in care exista neintelegeri intre moshtenitori.
Doamna av Hornea de unde ati vrnit cu ideea ca la dezbaterea mostenirii trebuie intabulare obligatoriu!?
Sa ne mai gandim zic.....
Am urmatoarea speta: O familie achizitioneaza un apartament. Sotul decedeaza, iar ea ramane cu 2 copii. Nu a facut succesiunea (pe contract sunt trecuti amandoi). Dupa 14 ani sotul supravietuitor vrea sa vanda apartamentul. Intrebarea mea este urmatoarea: Se poate vinde fara sa faca succesiunea?(mentionez ca sunt de acord si cei doi mostenitori, copiii.)
Multumesc!
Nu se poate fara dezbaterea succesiunii si fara a intabula dupa succesiune apartamentul.

Alte discuții în legătură

Succesiune imobiliara paulal paulal Buna ziua. Numele meu este Paula si locuiesc in prezent in Statele Unite. Mama mea a murit in decembrie anul trecut si a ramas un apartament in care in prezent ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune sirc sirc DACA TATAL E DECEDAT DIN 1995 si nu sa dezbatut nici o mostenire, mama poate vinde apartamentul fara semnatura copiilor?Ei fiind 5 copii . (vezi toată discuția)
Moartea mamei. Imparatul Imparatul Sunt singurul copil al fostei mele mame. Aceasta in timpul vietii mi-a facut contract de intretinere, pe toata averea ei, ca eu sa o intretin si sa o ... (vezi toată discuția)