avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... nelamuriri despre indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

nelamuriri despre indemnizatia de crestere a copilului

Buna ziua!
Am nevoie de lamuriri cu temeiul legal, daca se poate.
Am nascut in luna iulie, iar la jumatatea lunii septembrie, cand mi s-a terminat concediul postnatal, mi-am depus dosarul pentru primirea indemnizatiei de crestere copil. Contractul de munca mi-a fost suspendat, incepand cu ziua urmatoare a finalizarii concediului medical postnatal. Pana in prezent nu mi s-a solutionat dosarul, anuntandu-ma de 3 zile ca e incomplet (incomplet insemnand o varianta mai veche a adeverintei cu veniturile de la angajator, pt cele 12 luni anterioare nasterii copilului).
Problema este ca am un Pfa deschis cu cod caen 0150, datorita incheierii contractului pe masura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta. Nu am venituri impozabile, ci primesc subventii din partea UE si a statului pentru agricultura.
Acum am aflat ca trebuie sa-mi suspend activitatea PFA-ului pt a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.
1. N-ar fi trebuit sa-mi dea decizia cei de la AJPIS in termen de 15 zile de la data inregistrarii dosarului?
2. Trebuie suspendat pfa-ul chiar daca nu realizez venituri impozabile? cu temeiul legal, daca se poate.
3. Daca suspend pfa-ul voi primi indemnizatia doar incepand cu data suspendarii pfa-ului?, iar pt cele 2 luni (octombrie, noiembrie) nu voi primi indemnizatia?
4. In cazul in care nu primesc indemnizatia pt cele 2 luni, pe perioada respectiva figurez cu concediu pt cresterea copilului sau va fi lipsa in cartea de munca?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:02, 20 Ianuarie 2015
1. - Ca sa primiti indemnizatie pentru CCC cu ziua urmatoare aceleia in care se termina concediul de maternitate trebuie sa depuneti cererea si actele necesare in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
- Daca depuneti actele mai tarziu primiti indemnizatie pentru CCC de la data depunerii actelor.


2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?

Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.


3. - Veti figura in CCC dar acea perioada in care nu beneficiati de indemnizatie nu este stagiu de cotizare la sanatate si nici perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.

- Din Ordinul MMFPS 1474/2010:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Multumesc foarte mult pentru lamuriri!
Abuzez de amabilitatea dumneavoastra si va mai intreb:
1. Pe perioada cat este activ PFA-ul si ma aflu in CCC - lunile mai sus mentionate - as putea primi stimulentul de insertie?
2. Pot suspenda PFA-ul doar pentru cateva luni?
3. Daca, dupa suspendarea PFA-ului, imi intra anumite sume de bani in cont, in baza cererilor de plata pt subventia la bovine si subventia pentru suprafata, facute anterior suspendarii PFA-ului, va trebui sa restitui indemnizatia de crestere a copilului?
Multumesc!
1. Nu puteti fi, in acelasi timp, si in CCC si sa primiti si stimulentul de insertie.

2. Puteti suspenda activitatea de PFA pe ce perioada doriti dvs. dar activitatea ei sa nu se suprapuna cu CCC.

3. Pentru raspunsul la aceasta intrebare si chiar si pentru celelalte este bine sa luati legatura cu ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Multumesc inca o data pentru ajutor!
Am scris deja celor de la ANPIS. Sper sa-mi raspunda!
O zi frumoasa!
Revin cu cateva intrebari, in speranta ca ma veti ajuta din nou.
1.Le-am scris celor de ANPIS in noiembrie, dar nu am primit niciun raspuns si am in continuare nedumeriri.
2. Nici pana astazi, 15 ianuarie, nu am primit raspuns la dosarul meu legat de indemnizatia de crestere a copilului de la AJPIS (bani, cu atat mai putin). Sunt aproape 4 luni de cand am depus dosarul. Cat mai au dreptul sa tergiverseze?
3. Am efectuat suspendarea PFA-ului la inceputul lunii decembrie 2014 si am lasat o copie la AJPIS, urmand ca ulterior sa duc si decizia de impunere de la finante pentru PFA, dar neexistand venituri impozabile, nu a mai fost cazul. Avand suma de 400 de ron pe an, venituri din agricultura (subventia dupa cea de-a treia vaca), d-na care se ocupa de dosarul meu mi-a spus ca nu crede ca pot obtine indemnizatia de crestere a copilului, din cauza aceasta.

Este posibil sa fie asa?

In situatia aceasta, nu intru sub incidenta legii 126/27.09.2014, care spune ca pot realiza venituri supuse impozitului pana la 6 ISR (3000 ron pe an)?
”Art. I.
1. La articolul 16, alineatul (3) va avea următorul cuprins: (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;

b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;

c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic."

D-na de la AJPIS mi-a mai zis ca, daca as trece animalele pe un alt membru al familiei, atunci as putea primi indemnizatia.


Rog raspuns urgent, cu multumirile de rigoare!



Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
Cristina_M84, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului delia3 delia3 Tatal beneficiaza de indemnizatie pt. cresterea copilului daca realizeaza venituri din agricultura? mai exact are un pfa si pe baza declaratiei 221 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil si compatibilitate obtinere venituri ca pfa CATIS CATIS Buna ziua, Am primit decizia de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului dar as vrea sa contest perioada de la care intru in plata. Am nevoie sa imi ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil / venituri activitati agricole geoaanei geoaanei buna ziua. sunt insarcinata in 2 luni si ma confrunt cu urmatoarea situatie: de la inceputul anului 2014 platesc la bugetul de stat un impozit pe veniturile ... (vezi toată discuția)