avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea prenumelui din certificatul de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea prenumelui din certificatul de nastere

Buna ziua.
Am o fiica plecata in Germania de 8 ani.A plecat cu bursa de studii si a ramas angajata acolo.In certificatul de nastere are prenumele Anca -Maria.Primul pasaport eliberat in Romania a fost Anca Maria fara liniuta intre cele doua prenume.Cu acel pasaport s=a legitimat in Germania peste tot,asa i-a fost facuta angajarea,si toate celelalte acte si contracte.DE atunci a mai schimbat doua pasapoarte care tot fara liniuta la prenume sunt.Acum,dupa atatia ani,cand a vrut sa aplice pentru cetatenia germana,i s-a spus ca nu exista in baza de date,ca nu este considerata aceeasi persoana,etc.I s-a spus ca singura rezolvare ar fi sa-si schimbe prenumele fara liniuta.(schimbare de nume pe cale administrativa).
Ea nu poate veni in tara.Doar sa-mi trimita o procura sa ma ocup eu.Dar nu stiu unde sa merg si cum sa rezolv situatia.
Va rog sa ma indrumati.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 14:07, 30 Noiembrie 2014
Conform Ordonanţei nr. 41/2003, cetăţenii români pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea. Sunt necesare motive temeinice care sa indreptateasca solicitantul sa ceara schimbarea numelui sau a prenumelui pe cale administrativa.

Cererea de schimbare a numelui se va depune la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor aflat în subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, în a carui raza teritoriala îsi are domiciliul solicitantul sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale unde domiciliaza.

Cererea privind pe cetateanul român cu domiciliul în strainatate se depune la primaria ultimului domiciliu avut în România, iar daca nu a avut vreodata domiciliul în România – la Primaria Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti.

La cerere trebuie anexate:
– copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
– un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
– consimtamântul, dat în forma autentica, al celuilalt sot, în cazul schimbarii numelui de familie comun purtat în timpul casatoriei;
– copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, în situatia în care parintii nu se înteleg cu privire la schimbarea numelui copiilor lor minori, precum si atunci când cererea de schimbare a numelui este facuta, pentru minorii si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca, de catre tutore;
– certificatele de cazier judiciar si cazier fiscal ale solicitantului;
– orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
Multumesc pentru raspuns.Dupa cum am citit,mi se pare o cale extrem de greoaie pentru mine,cred ca ma depaseste.Nu stiu de unde sa incep.Care este primul pas.Cum se face publicarea in Monitor.Mai mult decat atat,am fost la Starea Civila la noi in oras si de acolo mi-au spus ca ei au o lege prin care sunt obligati sa puna liniuta intre cele doua prenume in certificatul de nastere.Poate au vrut doar sa scape de mine si de problema mea,in loc sa ma ajute sa o rezolv...
Daca nu ati reusit la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor din orasul dvs, inscrieti-va in audienta la directorul Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor din judetul dvs. De obicei, personalul de la Directiile Judetene de Evidenta a Persoanelor rezolva foarte multe cazuri de acest gen. Ei va vor indruma ce si cum.
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
PFA SANDU ADRIANA, Consultant managementul calitatii
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este cazul de schimbare de prenume intrucat nu ajuta cu absolut nimic. In ce baza nu figureaza? Nu poate sa-si schimbe prenumele fara liniuta din moment ce legislatia actuala prevede introducerea cratimei obligatoriu. Eventual poate solicita eliberarea unui nou certificat de nastere cu cratima, apoi un nou act de identitate si un nou pasaport de aceasta data cu cratima.
Certificatul de nastere este cu cratima,dar cand s-a facut pasaportul cratima nu a mai fost pusa.Ea legitimandu-se acolo doar cu pasaportul peste tot in acesti 8 ani,nu apare in nici un act cu cratima.(Contract de munca,contract pe locuinta,asigurari medicale,etc)
Acum are probleme la depunerea actelor pt cetatenia germana.Deci i-ar trebui un nou certificat de nastere fara cratima.
Nu stiu daca exista intradevar vreo lege care sa oblige cratima intre doua prenume(poate acu mai recent)sau mi s-a spus asa ca sa se scape de mine.

Alte discuții în legătură

Schimbarea prenumelui consselo consselo Am si eu o intrebare daca se poate :) am un nume si un prenume...atat. Pe certificatul de botez am trecut pe langa prenumele meu si prenumele : Alexandra. ... (vezi toată discuția)
Nume si prenume die.cristeas@arcor.de die.cristeas@arcor.de Sint nascuta in Romania si ma numesc Cristea Monica Elena.Pina de curind eram strigata pe numele de Monica.De 2 ani m-am casatorit in Germania si autoritatile ... (vezi toată discuția)
Corectarea numelui in certificatul de nastere madalina_petrut madalina_petrut Ma numesc Popa (cas. Petrut) Ioana Madalina si sunt studenta in anul 6 la UMF Tg.Mures. Problema mea este urmatoarea: in certificatul de nastere prenumele de ... (vezi toată discuția)