avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Functionar public, sau nu - Administratorii de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Functionar public, sau nu - Administratorii de asociatii de proprietari

In Codul penal, la art.175 (c), este prevazut, citez:
(2) - De asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autoritățile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.

Adminstratorii de asociatii de proprietari sunt atestati de autoritatile publice locale (art. 54) si sunt controlati (art. 55), cf. Legii 230/2007 de Consiliile locale, prin serviciile de relatii cu asociatiile de proprietari.

In sensul art. art. 175 (c) din CP, sunt deci adminstratorii asociatiilor de proprietari, functionari publici?
Cel mai recent răspuns: cosdep , utilizator 21:35, 7 Decembrie 2014
In sensul legii penale, pot fi numiti functionari publici.
Buna ziua,
Conform Legii 188/1999 - Statutul functionarului public si Legii 161/2003 nu are cum sa fie poarte denumirea de functionar public.

Functionarul public este numit, depune un juramant si isi desfasoara activitatea in domeniul public si interes public, pe cand un administrator de bloc conform Normelor de aplicare a Legii 230/2007 primeste un atestat care sa-i certifice calitatile profesionale si nu are nimic de a face cu domeniu public.

Art. 58. - (1) Persoanele fizice care doresc să obţină calitatea de administrator de imobile sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate din cadrul autorităţii administraţiei publice locale, în baza unei hotărâri a consiliului local.
(2) Atestatul are drept scop certificarea calităţilor profesionale ale persoanelor care doresc să practice activitatea de administrare a imobilelor la asociaţiile de proprietari.
(3) Atestatul de administrator de imobil se eliberează pentru o perioadă nedeterminată şi este valabil pe tot teritoriul României.
(4) Atestatul de administrator de imobil se poate retrage de către autoritatea administraţiei publice locale care l-a eliberat, dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acestei activităţi

Conform art 175 alineat C - asociatia de proprietari nu are cum sa fie cu capital integranl sau majoritar de stat ea fiind forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu.

"exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia."
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2014
Total Contabilitate, Contabil
Văd că părerile sunt împărțite: juriștii spun YA, contabilii NO.

Cine spune NU, să explice, de ce Codul Penal, face specificația, în "sensul codului penal".?
Administratorii de bloc, au o activate in interes public, de fapt.
Eu cred ca legea penala se refera la faptul ca ei administreaza bunuri publice, asa cum sunt condominiile.

Deci, repet, sintagma, in sensul codului penal, extinde notiunea de functionar publc, doar in latura penala. Ea este inclusa, tocmai pentru ca unele cerinte ale calitatii de functionar public, in sens comun, nu sunt (si nu este necesar), sa fie indeplinite in cazul adminstratorilor de asociatii de proprietari.

Buna ziua,
v-am raspuns in calitate de fost agajat la Stat si dupa ce am intrebat pe cineva din cadrul Primariei, din departamentul juridic.

In facultate, am invatat un lucru, interpretarea legii se face dupa anumite principii bine stabilite, daca aceste principii nu sunt respectate si interpretarea este prezentata in fata unei instante acesta este respinsa. Rolul juristului este de a gasi solutii legislative si de a le interpreta in favoarea ta.

Nu poti sa interpretezi doar Codul Penal, acesta trebuie comparat si cu alte norme legislative.


Ca sa ajungi sa afli daca este sau nu trebuie sa definesti prima data ce este un functionar public, ce face acesta si unde, legislatia care il defineste si o compari cu Codul Penal. Si definiti ce este administratorul de bloc si asociatia
Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2014
Total Contabilitate, Contabil
Nu trebuie sa va suparati (sau poate doar mi se pare...). E vorba doar de pareri diferite. De multe ori legile provoaca confuzii. Iata ca mai sus, un consilier juridic este de alta parere, fata de alti juristi.
Totusi, trebuie sa tinem seama de definitia (sau exceptia) din CP, unde se pare ca s-a tinut seama, printr-o precizare expresa, de faptul ca functionarii publici angajati la stat, au un statut definit printr- un statut propriu, valabil nu doar in sensul acestui cod.
Altfel ce rost ar fi avut aceasta precizare, care este de fapt o extensie a notiunii (sau categoriei) de functionar public?
(intrebare retorica, doar, nu pt dvs.)

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu timpuriu timpuriu se poate face plangere penala impotriva unei firme de adiministrare imobile , conform art 297 NCP ,pentru abuz in serviciu , avand in vedere ca acest articol ... (vezi toată discuția)
Delapidare morodac morodac Conform noului Cod Penal delapidarea este înfăptuite de un funcționar public asa cum este definit în lege. De ce sau cum poate fi acuzat de delapidare ... (vezi toată discuția)
Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz in serviciu un presedinte al asociatiei de proprietari? alex_bis alex_bis Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz in serviciu un presedinte al asociatiei de proprietari? Pentru, spre exemplu, constituirea nelegala a ... (vezi toată discuția)