avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata prin ordin de plata
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata prin ordin de plata

Salut !


As vrea sa stiu daca plata efectuata prin OP este considerata valabila in ziua platii sau in ziua in care creditorului ii apar banii in cont (daca creditorul are contul la o alta banca decat debitorul ) .Daca exista si norme legale care sa justifice punctul de vedere ar fi perfect .
va multumesc .
Cj E. Lasconi
Cel mai recent răspuns: Ec.Angelica-Ana Pop , Contabil 21:42, 7 Aprilie 2010
In general, am vazut ca acest lucru este specificat expres in contractul incheiat .
Ca regula generala ,avem REGULAMENT nr. 2 din 23 februarie 2005 privind ordinul de plată utilizat în operaţiuni de transfer-credit
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 265 din data de 31 martie 2005

Art. 9
Plata obligaţiei emitentului faţă de instituţia receptoare, conform art. 7, se consideră a fi efectuată:
a)în momentul în care s-a făcut debitarea contului emitentului, în cazul în care acesta are un cont deschis la instituţia receptoare, sau în momentul punerii la dispoziţie instituţiei receptoare a fondurilor aferente ordinului de plată, în numerar, în cazul în care emitentul nu deţine un cont la instituţia receptoare; sau
b)în momentul în care instituţia emitentă creditează un cont al instituţiei receptoare deschis la aceasta; sau
c)în momentul în care instituţia emitentă creditează un cont al instituţiei receptoare deschis la o altă instituţie; sau
d)în momentul în care decontarea finală este făcută în contul instituţiei receptoare în conformitate cu regulile unui sistem de plăţi sau cu un acord de compensare bilaterală existent între instituţia emitentă şi cea receptoare; sau
e)la un alt moment prevăzut de legislaţie, dacă prevederile lit. a), b), c) şi d) nu sunt aplicabile.

Daca doriti sa studiati regulamentul :
[ link extern ]
Ordinul de plata trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile: banca receptoare dispune de fondurile reprezentate de suma inscrisa in ordinul de plata, fie prin debitarea unui cont al emitentului, fie prin incasarea acesteia de la emitent; dispozitia sa nu prevada ca plata trebuie facuta la cererea beneficiarului. Art. 34. -(1) În cazul în care un ordin de plată a fost emis în scopul stingerii unei obligaţii a plătitorului faţă de beneficiar, această obligaţie este stinsă în momentul în care instituţia destinatară acceptă ordinul de plată în favoarea beneficiarului.

Normal ca plata este valabila in ziua debitarii.Dar cred ca va referiti la stingerea creantei in funtie de scadenta si aici apar doua situatii.In relatia cu bugetul este considerata data debitarii contului platitorului conform codului de procedura fiscala si in relatiile comerciale scadenta este indeplinita la data incasarii sumei in contul beneficiarului ,conform acordului comercial incheiat.
Buna ziua,

Sper ca nu este o problema pentru ca postez intr-un subiect vechi.
As avea o intrebare legata de ordinul de plata.

Sa presupunem ca firma X solicita cumparatorului (persoana fizica) dovada platii unei sume (pret) in contul sau pentru ridicarea unui produs pe care firma X il comercializeaza.
Daca respectivul cumparator transfera banii in contul firmei X si firma X nu isi mai onoreaza obligatiile (nu recunoaste tranzactia sau nu accepta dovada platii), cumparatorul mai are vreo posibilitate de anulare a transferului realizat?
Din momentul in care suma de plata a plecat din banca si a ajuns in contul firmei nu mai exista posibilitatea anularii ordinului de plata.

Alte discuții în legătură

Cum formulez actiune in instanta pentru iesirea din cip? popa ioan popa ioan Am intrat in incidenta de plata cu BO. In ziua respectiva trebuia sa incasez de la o alta societatea. acea societate a facut plata in jurul ore 13, iar banca ... (vezi toată discuția)
Diferenta si asemanarea intre o fila cec si un bilet la ordin elena cailean elena cailean buna ziua. intrebarea mea este: ce asemanari si deosebiri sunt intre emiterea catre furnizori de file de cec, si cea de bilete la ordin. eu platesc ... (vezi toată discuția)