avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Interzicerea accesului fotografilor in scolile ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Interzicerea accesului fotografilor in scolile gimnaziale

Buna ziua,

Doresc sa depun o cerere la direcțiunea școlii unde învață copilul meu, pentru a interzice accesul fotografilor în școală și comercializarea produselor rezultate din aceasta activitate.
As dori sa știu dacă exista o baza legala pe care sa îmi construiesc cererea.

Mulțumesc,
Simona
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
Simonactin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Simonactin , utilizator 14:16, 30 Ianuarie 2015
Buna ziua!
Puteti sa dati, va rog, mai multe detalii?
La o prima vedere, apreciez ca va puteti opune cu privire la prelucrarea imaginii copilului dumneavoastra, dar nu imi dau seama (din cele mentionate de dumneavoastra) in ce masura pueti interzice orice activitate de fotografiere in scoala respectiva.

Cu stima,
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.

Sunt impotriva PRELUARI imaginii nu prelucrarii. Pana sa ajunga la prelucrare eu, si mai multi parinti din clasa, nu dorim sa ii fotografieze.
Practica este urmatoarea: dumnealui vine, face poze la toti copii si apoi cine comanda bine cine nu, nu stiu ce face cu pozele. Probabil ca nu face nimic.
Fraza care a inflamat toti parintii (din lista lui de pret) este: ”Va rugam sa ne permiteti fotografierea copiilor chiar daca nu aveti inca acordul parintilor”.

Fotografierea copilului într-o scoala publica in timpul orelor de curs fara aprobarea mea prealabila (pentru obtinerea de foloaselor materiale fara eliberare de chitanta/bon) ma indreptateste sa cred ca sunt in masura sa cer interzicerea acestei practica... Ca poate legea nu ma ajuta asta este alta discutie.
Vroiam sa stiu daca ma ajuta vreo lege.

Multumesc mult.
Buna ziua din nou!
Si "preluarea" imaginii inseamna tot prelucrare de date cu caracter personal, imaginea reprezentand o data cu caracter personal, conform prevederilor Legii 677/2001.
Exista cazuri in care nu este necesar acordul persoanelor vizate pentru prelucrarea datelor lor, dar aceste cazuri reprezinta exceptiile si nu regula. Dincolo de alte elemente de conformitate care tin de functionarea institutiei (scolii), fotograful respectiv nu are voie sa va fotografieze copilul daca nu are acordul dumneavoastra in acest sens.

Cazurile in care se poate face prelucrare de date cu caracter personal fara acordul persoanei vizate sunt prevazute la art . 5 alin. 2 din Legea 677/2001

" (2)Consimţământul persoanei vizate nu este cerut în următoarele cazuri:
a)când prelucrarea este necesară în vederea executării unui contract sau antecontract la care persoana vizată este parte ori în vederea luării unor măsuri, la cererea acesteia, înaintea încheierii unui contract sau antecontract;
b)când prelucrarea este necesară în vederea protejării vieţii, integrităţii fizice sau sănătăţii persoanei vizate ori a unei alte persoane ameninţate;
c)când prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligaţii legale a operatorului;
d)când prelucrarea este necesară în vederea aducerii la îndeplinire a unor măsuri de interes public sau care vizează exercitarea prerogativelor de autoritate publică cu care este învestit operatorul sau terţul căruia îi sunt dezvăluite datele;
e)când prelucrarea este necesară în vederea realizării unui interes legitim al operatorului sau al terţului căruia îi sunt dezvăluite datele, cu condiţia ca acest interes să nu prejudicieze interesul sau drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei vizate;
f)când prelucrarea priveşte date obţinute din documente accesibile publicului, conform legii;
g)când prelucrarea este făcută exclusiv în scopuri statistice, de cercetare istorică sau ştiinţifică, iar datele rămân anonime pe toată durata prelucrării."

Cu stima,
Multumesc.
Care sunt motivele pentru care considerati ca trebuie procedat asa?

Alte discuții în legătură

Confidentialitatea datelor de identificare personale quasimodo_50 quasimodo_50 Buna seara. Succint..cateva intrebari: 1. La semnarea unui contract de credit bancar se asigura sau nu confidentialitatea datelor personale? 2. Daca da, ... (vezi toată discuția)
Legea 677 - date cu un caracter personal cenush cenush Buna ziua, As dori sa stiu daca este legal ca un operator de date cu caracter personal care a colectat date cu caracter personal in timpul unei campanii ... (vezi toată discuția)
Folosirea numelor fostilor angajati pe site-ul fostului angajator.... ionelu78 ionelu78 Buna ziua, Pe site-ul fostului meu angajator apar eu impreuna cu inca 4 colegi desi nu mai suntem nici unul angajatii acestei firme. La sectiunea ... (vezi toată discuția)