Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 9398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Subcontractare contract prestari servicii
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Subcontractare contract prestari servicii

Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti: intre societatea mea si o alta societate este incheiat un contract de prestari servicii (ridicari deseuri). Acum societatea noastra ar dori sa incheie cu o alta societate acest contract insa sub urmatoarea forma: Noi sa incheiem cu noua societatea contractul, insa, noi sa platim la firma noua o suma de bani, iar firma noua sa plateasca la firma actuala o suma de bani mai mica decat cea platita de noi, insa firma actuala sa ramana in continuare prestatoarea serviciului. Este legal asa ceva? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nyusziful , utilizator 12:06, 28 Ianuarie 2015
Pentru a vă putea ajuta este necesar să vă înțelegem problema, astfel că vă propun să reformulați speța într-o modalitate mai precisă, utilizând o altă denumire pentru anumiți termeni, de exemplu: "societatea mea " cu "societatea X", "alta societate" cu "societatea Y", "firma noua" cu "firma noua Z".
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2015
Cătălin Vasiloiu, Consilier juridic
Va multumesc.Astfel: presupunem ca:
- societatea mea este X,
- societatea care ridica acum deseurile este Y, si
- noua societatea care urmeaza sa le ridice este Z.
Actualmente X are un contract cu Y, in baza caruia Y ridica deseurile. Ceea ce se doreste este ca X (noi) sa incheiem un nou contract cu o alta societate, Z, care sa ridice deseurile pentru noi, pentru o anumita suma de bani, insa nu ea singura, ci printr-o alta firma Z (chiar daca ambele au in obiectul de activitate asa ceva).
Asadar, aceasta Z (desi cu asta se ocupa) ar vrea sa aiba un contract cu Y, prin care in fapt tot Y sa ridice deseurile - practic ar fi un fel de subcontractare a serviciului (caci in prezent tot Y le ridica, insa Y are contract direct cu noi).
Toata problema care se pune este ca intre X (noi) si Z vrem sa incheiem acest contract pe o suma mai mare decat cea din contractul incheiat intre Y si Z. Practic noi sa platim o suma mai mare pentru acest serviciu, decat cea care va fi platita de noua firma Z catre vechea firma Y. Este legal? Este un fel de subcontractare?
Va multumesc!
Dacă vorbim despre SRL -uri (nu instituții ale statului, nu regii ale acestuia, nu SC unde statul deține părți sau acțiuni, etc. pentru care se organizează licitații), faptul că X, în calitate de beneficiar, încheie un contract de antrepriză cu Y sau cu Z (care au obligatoriu ca obiect de activitate colectarea deșeurilor), este o decizie care va fi luată prin simplul acord de voință al părților. Așa cum la fel, încheierea unui contract de subantrepriză între Y și Z este iarăși posibilă prin acordul părților.

Atât timp cât aveți nevoie de servicii calitativ superioare și veți beneficia de acestea, acest nou contract poate fi chiar util.
Nu este interzis să se încheie contracte de antrepriză sau subantrepriză, atât timp cât sunt respectate prevederile cuprinse și în alte legi, cu titlu de exemplu și fără a ne limita la: legislația cu privire la gestionarea deşeurilor, legislația cu privire la fiscalitate, etc.

De asemenea, este important ca operațiunile comerciale să nu fie fictive, ci reale, altfel existând un risc de a intra în sfera penalului.
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2015
Cătălin Vasiloiu, Consilier juridic
Va multumesc foarte mult. Asta ar fi si temerea mea, deoarece ma tem ca o anumita relatie ar fi fictiva. Adica, noi, X, contractam cu Z - noua firma. Aceasta nu ridica nimic de la noi efectiv, ci doar ne taie o factura pentru serviciu. Insa ea, contracteaza - practic subcontracteaza cu Y, care Y va ridica de la noi efectiv pentru o suma de bani pe care o va factura la Z. Aceasta este insa putin mai mica decat ceea ce platim noi. Nu as zice ca este neaparat nelegal. Dar as vrea sa fiu sigur... Va multumesc mult!
Stimate/ă nyusziful,

Doar în materia achizițiilor publice există anumite limitări cu privire la subcontractare, care se regăsesc în O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, publicată în Monitorul Oficial nr. 418 din 15 mai 2006.

("CAPITOLUL II
Reguli comune aplicabile pentru atribuirea contractului de achiziţie publică

SECŢIUNEA a 4-a
Reguli de participare la procedura de atribuire

Art. 45

(1) Fără a i se diminua răspunderea în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a viitorului contract de achiziţie publică, ofertantul are dreptul de a include în propunerea tehnică posibilitatea de a subcontracta o parte din contractul respectiv.

(2) În cazul în care autoritatea contractantă solicită, ofertantul are obligaţia de a preciza partea/părţile din contract pe care urmează să le subcontracteze şi datele de recunoaştere ale subcontractanţilor propuşi.")


În schimb, cu privire la materia obligațiilor din Legea 287/2009 privind Codul civil, care este aplicabilă speței dumneavoastră, nu există vreo prevedere care să limiteze subcontractarea.

Elementele cu privire la subcontractare sunt cuprinse în dispozițiile

"Art. 1.852 - Contractul de subantrepriză

(1) Prin contractul de subantrepriză antreprenorul poate încredinţa unuia sau mai multor subantreprenori executarea unor părţi ori elemente ale lucrării sau serviciilor, afară de cazul în care contractul de antrepriză a fost încheiat în considerarea persoanei sale.
(2) În raporturile cu beneficiarul, antreprenorul răspunde pentru fapta subantreprenorului la fel ca pentru propria sa faptă.
(3) Subantrepriza este supusă dispoziţiilor prevăzute pentru contractul de antrepriză."


Este decizia administratorului societății comerciale beneficiare cu cine încheie contracte și cum dispune de resursele financiare ale societății. Am convingerea că orice comerciant de bună credință are ca scop principal realizare de profit și nicidecum falimentarea societății comerciale administrate.

Cu privire la ficțiune, este important ca serviciile contractate să fie efectiv prestate, fie de antreprenor, fie de subantreprenor, iar scopul contractului nu trebuie să fie acela de a crea o aparenţă de legalitate anumitor tranzacţii comerciale fictive. Dacă firma subcontractoare prestează serviciul și acesteia i se plătește prețul, nu putem vorbi de ficțiune.
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2015
Cătălin Vasiloiu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Subantrepriza in constrcutii goldstar9 goldstar9 Buna ziua, este posibil ca , firma X de constructii incheie un contract te antrepriza cu Z pentru construirea unei case de 100m2, poate X sa ofere in ... (vezi toată discuția)
Actiune subantreprenor qwerty1983 qwerty1983 situatia este urmatoarea : clientul X incheie cu antreprenorul Y un contract de antrepriza. antreprenorul Y incheie la randul sau un contract de ... (vezi toată discuția)
Denumire parti in contract de (sub)subantrepriza Andreea-traducator Andreea-traducator Buna seara. As avea nevoie de ajutor cu traducerea unor termeni din limba italiana: appaltatore, subappaltante si subappaltatore. Este vorba de un contract ... (vezi toată discuția)