Buna ziua,
Poate un copil de 16 ani sa "renunte legal" la parinte?Mentionez ca acest copil este agresat verbal/fizic de mama sa(inimaginabil felul in care mama sa(parintii sunt divortati) isi trateaza propriul copil,astazi copilul mi-a vorbit si despre datile in care a fost aproape de suicid).
Daca aceasta ar pleca de acasa si ar locui cu altcineva(o femeie singura,46 ani) ce consecinte negative ar fi?
Multumesc anticipat petru ajutor.
Tatal e mai rau,un betiv ,nu stie nici cati ani are.
Asta as vrea sa stiu,poate sa se mute legal la o alta persoana?(sa nu mai aiba legatura cu familia ei daca fata nu vrea)
Dupa ce stiu ca fata are unde sa stea ,asta am de gand sa fac,o sa sesizez politia si protectia copilului,o sa fac tot ce imi sta in putinta sa o bag si in puscarie daca se poate.(stiu ca suna crud,mama ei nu este o femeie,nu este nici macar om)
[ nu mai apasati butonul "citeaza", ci " raspunde" si folositi functia "editeaza", cand aveti de completat un mesaj]
Sincer, la varsa asta poate sta oriunde, nimeni n-o poate obliga sa se intoarca acasa.
Pe cale legala,
Exercitarea autoritatii parintesti de catre alte persoane Art. 399
(1) In mod exceptional, instanta de tutela poate hotari plasamentul copilului la o ruda sau la o alta familie ori persoana, cu consimtamantul acestora, sau intr-o institutie de ocrotire. Acestea exercita drepturile si indatoririle care revin parintilor cu privire la persoana copilului.
(2) Instanta stabileste daca drepturile cu privire la bunurile copilului se exercita de catre parinti in comun sau de catre unul dintre ei.
Inapoierea copilului de la alte persoane Art. 495
(1) Parintii pot cere oricand instantei de tutela inapoierea copilului de la orice persoana care il tine fara drept.
(2) Instanta de tutela poate respinge cererea numai daca inapoierea este vadit contrara interesului superior al copilului.
(3) Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.
Deci,practic,urmatorii 2 ani(pana face varsta de 18 ani) poate sa ii stea la aceata femeie fara sa cauzeze probleme legale gazdei?Am i getting this right?(nu vreau sa mai aiba legatura cu familia ei.nu intereseaza pe nimeni pensie/bunuri/ absolut nimic,in cazul in care nu am fost destul de explicit)
P.S:scuzati aceste intrebari,poate putin idioate,vreau sa fiu sigur ca am inteles bine.
Multumesc pentru ajutor,apreciez.