avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Coproprietar - cumparare imobil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Coproprietar - cumparare imobil

O sa incerc sa desciu cat mai clar situatia in care ma aflu. Sunt casatorita cu sotul meu de 7 ani, inainte de casatorie am trait in concubinaj inca 5 ani. De la data casatoriei locuim in apartamentul lui, proprietar fiind socrul meu impreuna cu sotul ( care a devenit coproprietar in urma decesului mamei sale ), sotul meu fiind singurul lor fiu. In urma cu 3 ani a decedat si socrul meu, dar din pacate inca nu am facut succesiunea ( o vom face in cursul saptamanii viitoare ). In acest moment, sotul meu doreste sa vanda apartamentul, pentru a ne cumpara o locuinta ( o casa pe langa Bucuresti ). Problema mea este urmatoarea: sotul meu are doi copii din alte doua casatorii anterioare, eu nu am copii si mi-e teama ca la batranete voi ramane pe drumuri. Stiu ca mai devreme sau mai tarziu toti murim, imi iubesc sotul si n-as dori sa moara inaintea mea, dar daca se va intampla asta as vrea totusi sa ma asigur ca nu ma va da nimeni in strada. Daca cu banii din apartament vom cumpara o casa pe numele amandorura, eu am dreptul la 1/2 din ea ? Ce trebuie sa fac sa nu ma trezesc ca am muncit o viata degeaba ??? Sau... cand ne-am mutat in apartamentul in care locuim acum l-am renovat cu banii mei ( 7000 euro ). Cu toate acestea, cand la un moment dat am avut niste problele in casnicie, el mi-a spus ca apartamentul este al lui si usa a mea. Cum trebuie sa procedez sa am siguranta ca nu ma voi trezi vreodata aruncata in strada ??? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 17 August 2009
Antoaneta2008, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:52, 10 August 2009
In aceasta situatie nu aveti intr-adevar niciun drept asupra partamentului , intrucat acesta este bunul propriu al sotului. In ipoteza vanzarii acestui imobil si cumpararii unui nou imobil , din banii obtinuti prin vanzare , teoretic, imobilul i-ar apartine tot sotului , deoarece el doar a inlocuit un bun propriu cu un aslt bun. In ipoteza unui divort, nu ati putea obtine 1/2 din imobil.,Desi se prezuma ca un imobil cumparat in timpul casatoriei apartine ambilor soti , el poate face dovada achizitionarii cu banii obtinuti din vanzarea unui bun propriu. In caz de deces, situatia este insa cu totul alta, veti putea dobandi in temeiul legii o cota de 1/4 din mostenire, restul urmana a se imparti intre copiii sotului. In plus, legea va confera un drept special de habitatie si o cota din bunurile casnicie , daruri de nunta , etc...
Ce solutii ar fi, ce as putea face sa am dreptul la 1/2, in caz de... Doamne fereste ??? Mi-a spus cineva, nu stiu daca este poveste sau daca este adevarat, ca daca la cumpararea casei am face un act prin care eu as fi " procurator de fonduri " pentru 1/2 din suma cu care se cumpara locuinta, as avea dreptul la 1/ 2. Bineinteles, acest act facut cu acordul sotului meu.
incercati si aceasta varianta . ar mai exista si solutia ca sotul sa va faca o donatie, insa aceasta este revocabila oricand. Cel mai sigur este sa consultati un notar , acesta va poate oferi sfatur i si sprijin de mai mare utilitate si poate chiar veti gasi solutia de care aveti nevoie. mult succes.
Multumesc mult pentru sfaturi, o sa ma mai interesez. Trebuie sa gasesc o solutie, nu pot risca sa muncesc o viata intreaga si sa nu ma aleg cu nimic.
in primul rand daca sotul vinde imobilul mostenit , si cumpara altul in perioada casatoriei cu dvs ., situatia se prezinta astfel :
daca noul imobil achizitionat va fi cumparat cu o valoare net superioara valorii cu care a fost vandut imobilul bun propriu , dvs trebuie sa acoperiti aceasta diferenta de bani .
adica din venituri proprii, pt a putea face dovada ca si dvs ati contribuit la achizitionarea acestui imobil.
daca aveti o masina sau un alt bun achizitionta anterior casatoriei , vindeti-l si cu banii rezultati contribuiti la achizitionarea noului imobil.
sau imprumutati-va de la parinti sau o persoana apropiata cu o suma de bani , pe care sa o folositi la achizitionarea imobilului .
aveti grija sa pastrati dovada acestei contributii.
iar imprumutu sa se faca cu chitanta de mana sau la notariat .

in privinta ibunataririlor oricum aveti un drept de creanta . ( daca puteti dovedi cu acte ca ati platit acea suma de 7000 de euro pt imbunatatiri ).
ca sotie supravietuitoare veti dobandi 1/4 din casa, deci nu veti ramane pe drumuri .

Alte discuții în legătură

Achizitionarea unui imobil, o suma a noastra si una a mamei mada_g mada_g buna ziua, eu cu sotul meu dorim achizitionarea unui imobil dar nu avem toata suma, suma pe care o avem revine din darul de nunta,dar la banca este pusa pe ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament cu bani de la parinti cristeo cristeo Buna ziua. Va rog sa ma consiliati in urmatoarea problema. Vreau sa cumpar un apartament. Sunt casatorita. Banii pentru apartament provin in mare parte de la ... (vezi toată discuția)
Este bun propriu (chiar daca obtinut in timpul casatoriei) sau nu? dana22013 dana22013 Buna ziua! Sunt casatorita de cativa ani conform vechiului cod civil si urmeaza sa primesc de la parintii mei o suma de bani sub forma de donatie cu ... (vezi toată discuția)