avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Prelungire contract prin anexa?
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Prelungire contract prin anexa?

Va rog a-mi raspunde daca se poate prelungi un contract de achizitii publice printr-o anexa la contract incheiata ulterior lui? precizez inca o data ca nu este un act aditional, ci o anexa incheiata pe 05 ian. prin care prelungeste valabilitatea incepand cu 01 ian., deci anterior incheierii ei. O pot considera valabila?
Cel mai recent răspuns: a.m.s. , utilizator 10:46, 6 Mai 2015
cf prevederilor codului civil orice modificare a unui contract se poate face prin act aditional.Aceasta este terminologia corecta. Deci prelungirea perioadei de valabilitate a contractului trebuie facuta prin act aditional semnat cel mai tirziu in ziua de la care se considera a se prelungi acel contract, in nici intr-un caz dupa (la data de 05 se considera deja incetat de drept). De altfel in contracte, trebuie sa existe o prevedere in care sa se stipuleze acest lucru - orice modificare se face prin act aditional si/sau la durata - preyentul contract se incheie pina la data de cu posibilitatea de prelungire cu acordul partilor prin act aditional semnat de ambele parti.
Anexa este parte componenta a contractului si nu poate modifica conditiile contractului. Implicit nu se poate constitui ulterior expirarii contractului. De altfel ca si actul aditional constituit ulterior perioadei precizate in contract, cum a zis colega.


Simpla schimbare a denumirii din "Act aditional" in "Anexa" este o "gaselnita" care nu va tine in fata organelor de control.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2015
vlad nicolae, moderator
multumesc pt raspunsuri. nu am dat eu toate detaliile, imi cer scuze, contractul era valabil pana pe 11 ian. 2015 iar la data de 05 ian 2015 se semneaza o anexa al carei obiect scrie ca il constituie modificarea capitolului x dupa cum urmeaza: "durata contractului se prelungeste pentru 5 luni incepand cu data de 01 ian 2015". practic este continutul unui act aditional, numai ca l-au numit anexa la contract nr..... Mentionez ca in perioada 01 ian -11 ian. inca mai era valabil contractul "initial". Sa consider anexa act aditional? Are vreo importanta suprapunerea aceea de 11 zile?
Din pacate, exprimarea din \"anexa\" , inclusiv denumirea de \"anexa\", este neinspirata si poate da nastere la interpretari nefondate ale celor care cauta nod in papura, dar greu de combatut de pe pozitia celui controlat.

Pe de alta parte, nu cred ca se incalca nimic.
Nu se suprapune nimic ca termen, pentru ca \"anexa\" este referitoare la prelungirea duratei contractului care nu poate fi de jure decat de la ultima zi a acestuia, si nu include alte clauze in anexa prin care s-ar suprapune alte activitati sau efecte juridice peste cele ale contractului initial.
Practic, termenul de prelungire de 5 luni se raporteaza la data de 01 ianuarie, si in consecinta, din punct de vedere juridic prelungirea valabilitatii contractului este de 4 luni si 20 de zile de la data expirarii valabilitatii initiale.
Emiterea anexei a avut loc in termenul de valabilitate al contractului, iar simpla raportare a perioadei de prelungire a valabilitatii la un alt termen oarecare anterior nu vad sa fie vreo problema, contractul prelungindu-se de drept corespunzator, in interiorul termenului asa cum a fost el stabilit.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2015
vlad nicolae, moderator
Va multumesc pt raspuns. Mai am o intrebare daca binevoiti a-mi raspunde: Intr-un contract de prestari servicii incheiat pe data de 03 aprilie scrie ca intra in vigoare cu data de 01 aprilie, acelasi an, deci anterior semnarii lui. Este corect? Eu am zis ca nu se poate, iar altii ca nu are importanta.

Alte discuții în legătură

Contract pe perioada determinata prelungit inainte de expirare pop berta pop berta Buna ziua, avem un angajat pe perioada determinta pina in 15.11.2011 si pentru obtinerea unei autorizari pe 2 ani e nevoie de prelungirea contratului pe 2 ani. ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca nesemnat. ciprianmuresan77 ciprianmuresan77 BUNA ZIUA, revin cu o alta intrebare: m-am angajat la o firma cu data de 1 aug. 2012. CIM semnat pe perioada determinata conform Legii de 3 luni, deci pana la ... (vezi toată discuția)
Cim perioada determinata mona m mona m buna am o nelamurire am un C.i.m. pe perioada 01 06 2011 _06 05 2012 ca si asistent personal din diverse motive (internari in spital) nu ne-am putut prezenta ... (vezi toată discuția)