avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ma pot prezenta la examenul pt permis daca sunt ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ma pot prezenta la examenul pt permis daca sunt urmarit penal pt conducere fara mermis?

Buna ziua ..va rog sa ma ajutati si pe mine la o problema...cu cateva luni in urma am fost prins conducand fara permis si cu numere false...atunci aveam 17 ani ..acum am implinit 18.Nelamurirea mea este daca pot face scoala de soferi si daca ma pot prezenta la examenul pt permis daca sunt in perioada de urmarire penala...?
Puteti sa sustineti scoala de soferi , insa nu puteti sa sustineti examenul cat timp sunteti in urmarire penala.
Atata timp cat nu sunteti condamnat definitiv pentru infractiunea savarsita si sunteti in faza de cerecetare penala......nu vad de ce nu ati putea sustine acest examen .....doar indepliniti toate conditiile .....
Prevazute de Legea nr. 49/2006

"(4) Persoanele care solicita prezentarea la examen pentru obtinerea permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia trebuie sa indeplineasca, potrivit legii, conditiile de varsta, sa fie apte din punct de vedere medical si psihologic si sa faca dovada pregatirii teoretice si practice prin cursuri organizate de unitati autorizate, potrivit legii.""
Si art.24. care zice clar :
(6) Nu are dreptul sa se prezinte la examen pentru obtinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnata, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, talharie sau de furt al unui autovehicul, cu exceptia cazurilor cand a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 103 alin. (1).

Deci Multa Bafta :D
Este discutabil!....se considera sau nu infractiune conducerea fara permis a unui autoturism?....poate gresesc eu...ma puteti lumina?

Va multumesc ,
Da este infractiune, dar atata timp cat nu exista o hotarare definitiva de condamnare, persoana care se afla in cercetare nu este considerata condamnata de safarsita acestei infractiuni, pe perioada cercetarilor el are calitatea de invinuit(persoana care se cerceteaza sub aspectul savarsirii infractiuni si a carei vinovatie trebuie demonstrata), si nu de condamnat. Doar instanta de judecata poate "atribui" calitatea de Condamnat (persoana care a savarsit infractiunea, si a carei vinovatie a fost demonstrata)
Daca aceste interdictii ar fi valabile si pe periada cercetarilor penale si a procesului penal in sine ar fi jale.....de aceea daca observatii un pic legislatia, aproape in toate cazurile in care apar interdictii cerinta legala este existenta unei hotarari definitive de condamnare
Asa banuiam si eu Analore...probabil ca o sa pot lua permisul iar dupa ce voi fi condamnat o sa mi-l suspende pe o anumita perioada...ms mult :stunned:

Alte discuții în legătură

Amânarea aplicării pedepsei înscrisă in cazierul judiciar RazvanSorin91 RazvanSorin91 In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti ramase definitiva mi s-a aplicat o pedeapsa de 8 luni ... (vezi toată discuția)
Ștergerea unor infracțiuni din cazier Dan7912 Dan7912 In situația in care se dispune anularea permisului de conducere pt. conducerea autoturismului sub influența alcoolului, fapta respectiva va apărea pentru ... (vezi toată discuția)
ce mentiune apare in cazier dupa condamnare? daia ileana daia ileana Am un prieten care are o condamnare cu suspendare pentru conducere sub influenta alcoolului pe drumurile publice de patru luni , si doi ani perioada de ... (vezi toată discuția)