avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... daca am grad de handicap 1 grav. pot lua si pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

daca am grad de handicap 1 grav. pot lua si pensie de invalid?

buna ziua stimati avocati.in primul rand tot respectul pentru munca care o faceti.as vrea sa ma ajutati si pe mine.sa imi da-ti niste sfaturi bune... despre legea legea 37/2013.. in care scrie ca se poate lua pensie daca ai pierdut incapacitatea de buna ei bine eu de mic copil am un handicap tretapareza spastica.. si ma tot lupt cu, casa de pensie spune ca eu nu am dreptul ca numai aia care au avut accident de munca pers care are sida sau care atentie si-au pierdut incapacitatea de munca ei aici imi vine sa rad.. daca eu am un grad de handicap grav1 cu insotitor si are mama grija de mine eu sunt apt de munca?.sau ce daca sunt pers cu handicap nu am dreptul asta?? ba da eu cred ca am in special ca in legea legea 37/2013 mentioneaza ca chiar daca nu am cotizat nimic la cartea de munca o pot face o singura data apoi ma pot pensiona vreau sa stiu ce parere aveti ce trebuie sa fac ce lege am incret ca sa le inchid gura... va multumesc enorm toata stima
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:15, 7 Iulie 2015
Buna , pentru a beneficia de pensia de boala trebuie sa te duci prima la comisia de expertiza a capacitati de munca ca sa vezi daca obti grad de invaliditate de munca si iti trebuie platit la casa de pensi o luna adica in jur de 200 si ceva de lei si dupa ce ai toate aste iti poti pune dosaru de pensie asta iti spun pt ca si eu la fel am facut nam avut nimic muncit tot din cauza unei boli si am si pensie de boala si indemnizatie de handicap. O zi buna si pt alte nelamuriri mai lasa mesaj
Poi el mea zis ca daca pot scrie asa cum pot eu cu un deget sunt apt de munca si nu ma incadrez....desi eu mainele nu le pot folosi decat in proportie de 70% si tot nu ma incadrez in asa ceva
1. Legea 37/2013 nu spune ca puteti beneficia de pensie de invaliditate chiar daca nu ati cotizat deloc la pensii.

2. Iata cum suna articolul 73 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, asa cum a fost modificat de Legea 37/2013:

Art. 73
Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.

3. - Asadar puteti beneficia de pensie de invaliditate daca veti un cat de mic stagiu de cotizare la pensie (sa zicem o luna de zile).
- Pentru aceasta trebuie sa incheiati un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii de care apartineti, pentru o luna de zile.
- Pentru acest an contributia minima de platit este de 222 lei lunar.

4.- Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

5. Indemnizatia de handicap se poate cumula cu pensia de invaliditate.
poi asta ziceam DL TUDOR si eu daca cotizez o luna la casa de pensie si imi da chitanta si am de la medicul specialist dovada ca nu sunt apt de munca asta ar veni sa intru in drep deplin pentru aceasta pensie nu credeti?
buna cum ti-am scris si eu si domnu tudor daca faci dovada ca ai certificat eliberat de comisia de expertiza medicala si iti platesti o luna la casa de pensi poti depune dosarul de pensionare iar casa de pensi nu poate sa iti respinga dosarul dar tu obtine acele acte si depunele la casa de pensi ,sa-ti dea nr de ordine ca asa ca povestim nu merge , iar cand zic comisia de expertiza a capacitati de munca nu zic comisia de handicap sunt doua comisi diferite. o zi buna

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate sau/si indemnizatie de handicap? kaydas kaydas Am lucrat in Romania aproape 9 ani si acum am 47 de ani. In 2008 am avut un accident in care mi-am rupt cotul drept si mi-a fost inlocuit cu o proteza. Asta ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap accentuat geraldina galdean geraldina galdean Buna seara. Sunt nascuta in februarie 1978 ( am 37 ani), am 18,5 ani lucrati si am certificat de handicap pentru o malformatie congenitala renala grava. ... (vezi toată discuția)
Conditii pensionare - persoane cu dizabilitati - 2016 florintb florintb Bun gasit, Sunt o persoana cu dizabilitati gradul 2, accentuat (din nastere) si am 39 ani. Sunt angajat din anul 2006, in domeniul IT. In acelasi timp, ... (vezi toată discuția)