avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in anulare- sanse /se poate invoca nulitate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in anulare- sanse /se poate invoca nulitate absoluta ?

1.In anul 1940 bunicul meu cumpara teren loc de casa,cu casa construita pe el.(asa este specificat in actul de vanzare ).Actul de vanzare este incheiat la Judecatoria Mixta Alexandria jud Teleorman, transcris de Tribunalul Teleorman in 1940.Era casatorit si avea 2 copii.

2.Bunicul a decedat in anul 1974 , iar in 1976 s-a dezbatut succesiunea (exista certificatul de mostenitor) in care se specifica :au ramas sotia supravietuitoarecu 2/8 si cei 2 copii fiecare cu 3/8.Unul dintre copii bunicului este tatal meu care in anul 2012 luna februarie a decedat (fiul natural al bunicului decedat si bunicii inca in viata la data cand tatal meu a decedat). Dupa 3 luni de la decesul tatalui meu bunica in varta de 97 ani face o conventie de vanzare cumparare incheiata la notariat (14-05-2012) si tot in 14-05-2012 face si o procura verisoarei mele prin care o mandateaza sa-i vanda terenul din extravilan matusei mele ( sora tatalui meu), ( lantul vanzari este bunica-nepoata mandatr-mama nepoatei cumparator) Mandatara vinde la 8 zile terenul mai exact la 22 -05-2012 ...la 2 luni promitentii cumparatori (fica bunicii) deschide actiune in instanta pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic avand la baza conventia de vanzare pentru imobil., in timpul procesului aflat pe rol mai exact la 30 mai 2013 bunica decedeaza. Instanta admite actiunea avand ca obiect actiune care sa tina loc de act autentic.
Intrebare 1.: putea sa faca acest antecontract dupa decesul tatalui meu avand un certificat de mostenitor si tinand cont de actul de proprietate din 1940 (v. c.civil din 1940?
3. Avand in vedere varsta si faptul ca nu a fost asistata de un asistent social si faptul ca nu exista la dosarul notarului nici un certificat IML care sa certifice discernamantul bunicii la data semnarii conventiei de vanzare si a procurei de vanzare .....cum acest notar a perfectat aceste acte si cum se pot ataca in instanta.
4.In timpul procesului aflat pe rolul judecatoriei Alexandria ....Hotarare cara sa tina loc de act autentic bunica decedeaza in luna mai 2013, iar partile instiinteaza instanta de, decesul acesteia dupa 4 termene ,dupa efectuarea expertizei tehnice a imobilului ....mai exact la termenul din 26-11-2013. Oare de ce ? Ce neregului se ascund ?
Poate ma lamureste cineva.
La acest termen au fost introdusi in cauza mostenitorii bunicii mai exact eu si fratele meu.
Din 2014 si pana in prezent se tot amana acest dosar.
5. Cele 2 acte incheiate la notariat ( conventia de vanzare- cumparare incheiata pentru imobil si actul de vanzare cumparare facut prin mandatar (intre rude) la terenul extravilan se pot anula- ( nulitate absoluta)?
Pretul este derizoriu 10000 lei casa iar valoarea expertizei este de 17000 lei , iar la teren pretul in act este 10000 lei ( 4ha si 6000 mp) iar cel real este 207000 lei , certificatul de mostenitor din 1976 de care nimeni nu a tinut cont, varsta bunicii 97 ani, nici un act legal care sa ateste discernamantul sau alte boli ( era operata de 2 ori de cataracta severa si nu mai vedea), nici asistent social cara sa asiste la intocmirea actelor?
Vreau sa stiu ce sanse am in calitate de mostenitor,eu fiind fiica fiului bunicii, ambii decedati-tata in 2012 si bunica 2013.

Editat de moderator simonette12-motiv pct.1.1 din Regulament
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

actiune in anulare- sanse /se poate invoca nulitate absoluta ? ELENA GABRIELA ELENA GABRIELA 1.In anul 1940 bunicul meu cumpara teren loc de casa,cu casa construita pe el.(asa este specificat in actul de vanzare ).Actul de vanzare este incheiat la ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana) ContSters222775 ContSters222775 Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista ... (vezi toată discuția)
Ce am de făcut?uzucapiune sau totul e legal? F.B. F.B. Buna ziua!Va rog să mă ajutați cu un răspuns în următoarea speță; O familie(soțul născut în 1925,sotia nascuta in 1927) au avut doi băieți.Unul ... (vezi toată discuția)