avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Implicatii servicii freelanceri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Implicatii servicii freelanceri

O societate cu CAEN de realizare a software-ului doreste sa foloseasca serviciile prestate de niste programatori freelanceri (de pe diverse site-uri de freelanceri, in special de pe Elance/oDesk; acesti programatori fiind din diferite zone ale lumii. Informativ: Elance/Odesk sunt platforme online care gasesc clienti freelancerilor in schimbul unui comision. Efectiv Elance face factura clientului pe suma totala iar freelancerului i se vireaza suma mai putin comisionul. Nu exista o relatie contractuala directa intre freelanceri si clienti (freelancerii nu emit factura catre clienti ci platforma Elance/Odesk.

1. La sumele achitate pe Elance/oDesk ar trebui sa platesc 16% impozit (pentru veniturile obtinute din Romania de nerezidenti)? Nu exista informatii legate de forma de organizare a freelancer-ului – daca plateste sau nu impozit pt serviciile prestate pe Elance.
2. Pentru a putea inregistra aceste plati ca si cheltuieli deductibile ar fi obligatorie existenta unui contract intre SRL-ul meu si Elance/oDesk (de regula nu se ofera, ci doar niste simple facturi in care apare scris: programatorul X…tarif orar…numar ore lucrate…total platit)??
3. Ar trebui sa prezint diferite documente justificative din care sa reiasa necesitatea acestor servicii si care sa dovedeasca faptul ca munca a fost prestata intr-adevar?
4. Avand in vedere ca factura este emisa de catre Elance (sediul in SUA), nu ar trebui inscrisa societate in Registrul Operatorilor Intracomunitari dar mai sunt alte aspecte legale de luat in considerare?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Folosire servicii prestate de freelanceri tsm80 tsm80 Buna ziua! Am urmatoarea problema: am un SRL (cu domeniul de activitate: realizare de software). As dori sa folosesc serviciile prestate de niste ... (vezi toată discuția)
Facturare pe pfa/srl pentru servicii prestate ca freelancer dorincornea dorincornea Vreau sa incep activitatea ca freelancer prin servicii de genul oDesk / Elance si altele similare si am cateva intrebari legate de modul in care ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Facturare pe srl pentru servicii prestate ca freelancer victor2015 victor2015 Am inceput activitatea ca freelancer pe site-urile de genul Elance / oDesk si altele similare. Activitatea a fost inceputa acum un an si am inceput usor, ... (vezi toată discuția)