avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... "copilul meu ,dar pe numele altuia"
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

"copilul meu ,dar pe numele altuia"

am avut o relati cu o femeie casatorita de aproximativ 3ani ,din care a rezultat si un copil, greu este ca nu am putut sa declar eu copilul ,nu ca nu as fi vrut,dar m-am luat dupa ea ca e mai bn sa le zica ea alor ei ,si uite asa a trecut timpu fata a ajuns la un an si noua luni ,s-a aflat de aflat dar tot nu a divortat! am inceput sa vad fata din ce in ce mai rar din cauza familiei ei si vreau sa stiu daca pot cere in instanta stabilirea paternitatii copilului, mentionez ca ea nu a negat ca ar fi copilul meu! VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: tareghimihaela75 , utilizator 23:57, 18 Iulie 2009
Codul familiei precizeaza ca actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei se porneste de mama copilului, in numele acestuia, intr-un termen de 1 an de la data nasterii copilului.
In ceea ce va priveste, sunt aplicabile alte dispozitii referitoare la filiatie, si anume la procedura recunoasterii copilului. Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila si dupa nasterea copilului; se mai poate face si prin inscris autentic ( la notar) sau testament. Recunoasterea nu se poate revoca ulterior. In cazul in care aceasta recunoastere este contestata de mama, dovada paternitatii este in sarcina dvs. si abia in aceasta procedura se va solutiona de catre instanta de judecata.
m_ady_alx a scris:

am avut o relati cu o femeie casatorita ...din care a rezultat si un copil,


Pana una alta copilul acesta este un copil din casatorie si il are ca tata pe sotul mamei. (dupa lege)
Stabilirea paternitatii si recunoasterea priveste copii care sunt din afara casatoriei. (care nu sunt nascuti sau conceputi in timpul unei casatorii).
Pentru ca acest copil sa devina din afara casatoriei, trebuie ca mai intai sotul mamei, mama sau copilul sa introduca o alta actiune: cea de tagada de paternitate.
Vrea mama sa introduca acesta actiune pentru ca apoi dvs. sa va puteti recunoaste copilul?
Daca nu vrea, nu aveti ca sa faceti pentru ca dvs. nu o puteti introduce si fara admiterea ei prin hotarare judecatoreasca recunoasterea pe care ati face-o ar ramane doar pe hartie, dar fara nici un efect.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2009
romascanu, moderator
dar numele din certificatul de nastere se poate schimba?
Copilul despre care spuneti ca este al dumneavoastra este nascut din casatorie-astfel si-a dobandit numele de familie.
Modificarea numelui,in sensul de a-l purta pe al dv. este posibila doar in conditiile care v-au fost prezentate.
sincer chiar imi pare rau de legile din romania, ca mama poti avea copilul langa tine dar ca tata nu, vai de legile noastre sange din sangele tau sa nu poti misca un deget e foarte absurd:((:((:((

Alte discuții în legătură

Sunt în divorț de peste un an și urmează să nasc peste puțin timp. cum să procedăm pentru ca tatăl natural să poată recunoaște copilul? EmaR. EmaR. Buna ziua, as dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o situatie, sunt intr-un proces de divort de 1 an si 2 luni nefinalizat inca, intre timp am intrat intr-o ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)