avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este corect cum a procedat asociatia in urmatorul caz ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este corect cum a procedat asociatia in urmatorul caz ?

Buna ziua
In listele de plata pe luna Iunie 2015 in dreptul apartamentului X apare rublica " cheltuieli judecatoresti " in valoare de 1000 lei si taxa xerox de 17 lei .
Mentionez faptul ca nu s a contestat suma pana in momentul de fata ( maine este ultima zi din cele 10 ) si m am gandit ca ar fi bine sa aflu si parerea unor persoane care cunosc mai multa administratie decat altii si o experienta mult mai mare in ale asociatiilor de proprietari , daca asociatia a procedat corect sa introduca in listele de plata aceste sume .
Mai mentionez faptul ca nu a avut loc nicio infatisare la tribunal sau macar sa se aduca la cunostiinta ca ar avea loc un proces .
Nu comentez actiunea in judecata pentru ca oricine are acest drept de a da pe cineva in judecata .
Poate ca asa sunt legile pentru asociatiile de proprietari ca aceasta in momentul cand da un proprietar in judecata ca sa fie sigura , ii ia banii inainte ! drept pentru care solicit un raspuns la acest caz daca s a procedat corect , daca se poate si cateva explicatii si pentru da si pentru nu .
Va multumesc si va doresc o zi buna .
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:42, 27 August 2015
Cheltuielile judecatoresti pot fi imputate numai dupa ce se castiga procesul. Inainte, este o aberatie.
Noul cod de procedura civila
CAPITOLUL IV
Hotărârile judecătoreşti

SECŢIUNEA a 6-a
Cheltuielile de judecată

Art. 453

Acordarea cheltuielilor de judecată

(1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
Si la noi e o suma mai mare, de 4.000 lei !
Chiar se pun in cârca proprietarilor, pe lista de Intretinere, aceste cheltuieli cu Avocatii ?
Se pun in carca proprietarilor dati in judecata, nu tuturor.
Si e normal sa suporte aceste cheltuieli de vreme ce s-au facut din cauza lor.
Conducerea asociatiei are dreptul sa apeleze la serviciile unui avocat pentru reprezentare in proces.
Da. Asociatia a procedat corect. Pentru a actiona un restantier in judecata, asociatia poate apela la un avocat. Acesat formuleaza cererea de chemare in judecata la care anexeaza inscrisuri prin care sa arate care este debitul, acte ale asociatiei... Pentru ca avocatul sa faca acest lucru, sa munceasca, trebuie sa fie platit si in acest sens incheie un contract de asiastenta cu asociatia, emite factura si incaseaza onorariul pe baza chitantei. Acestea se depun la dosar in instanta si pe baza lor se solicita instante sa-l oblige pe parat si la plata acestor cheltuieli.
Sigur ca @CristinaPaisa cunoste legislatia si ne explica, cu privire la acordarea cheltuielilor de judecata ca:
1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.

Dar pana ajungem sa pierdem sau sa castigam procesul, sper ca doamna avocata este de acord cu mine ca avocatul trebuie platit. Iar plata o face asociatia si nimeni nu-i ia banii cu forta restantierului care nu-si achita datoriile de multe luni si acum nu va achita nici aceste cheltuiele decat dupa proces.
Asa ca nu e corect sa spunem ca e o aberatie sa imputam, sa afisam pe lista de plata orice cheltuiala facuta pentru un proprietar sau din cauza unui proprietar. Este doar o inregistrare, o evidentiere a sumei asa cum se vor evidentia in lista de plata inca multe luni toate cheltuielile (apa, gaz, repartii, salarii...).
Oare este o aberatie sa i se treaca pe lista de plata cheltuiala cu apa dupa data actionarii in judecata si pana la terminarea procesului, fara a avea o hotarare judecatoreasca!? #-o

Orice suma cheltuita de asociatia de proprieatri in luna mai, de exemplu, trebuie sa apara pe lista de plata aferenta lunii mai pentru ca altfel se duce toata contabilitatea de rapa. Cine se pricepe cat de cat la evidenta contabila stie ca exista o balanta de verificare sau o situatie a sodurilor si acesrtea trebuie sa arate echilibrul activului cu pasivul. Si asta e valabil in orice contabilitate a unui chiosc sau a unei firme cu mii de angajati.
Daca am trimis o scrisoare cu confirmare de primire continand notifiacarea restantierului cu suma datorata, cu precizarea ca poate achita in 15 zile de la primire, altfel fiind actionat in judecata, nu credeti ca asociatia a cheltuit 5-6 lei cu acest restantier si suma cheltuita sa-i fie trecuta pe lista urmatoare de plata?
Ori credeti ca aceasta cheltuiala nu trebuie inregistrata?
Tot asa si cu onorariul avocatului.
Suma trebuie inregistrata si inregistrata in sarcina restantierului actionat in judecata. De plati nu va plati acum ci atunci cand va decide instanta, daca va decide instanta si cat va decide instanta la fel ca toate celelalte cheltuieli solicitate de asociatie in instanta.
Poate fi vorba despre taxa avocatiala, dar le-a denumit cheltuieli judecatoresti. In cazul in care asociatia este mica si nu are fonduri sa suporte cheltuielile restantierului, mi se pare normal sa le repartizeze cheltuiala respectiva tuturor, pana la finalizarea procesului, cand se vor recupera banii si se vor diminua asa cum au fost repartizati. Am avut un caz asemanator, in care erau 2 procese pe rol pentru un restantier, intrucat unul dintre procese judecatorul a hotarat sa accepte 3 expertize contabile. A durat primul proces 4 ani! S-a incheiat la diferenta foarte mica de al doilea. Ambele in favoarea asociatiei.Totul depinde de judecator.
Ce alternative aveam, in situatia in care facturile nu se opreau in loc pana la finalizarea proceselor, salariile s.a.m.d.? Cel mai bine este sa luati legatura cu Comitetul Asociatiei, cu Presedintele pentru lamuriri. In functie de raspuns, veti sti daca este sau nu corect.
In mod normal ar fi trebuit sa va instiinteze cu privire la angajarea unui avocat si modul de recuperare a sumei in cauza.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
Modica, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Calcul penalităţi GHEORGHIAN GHEORGHIAN Dacă la calculul penalităţilor aferente cotelor lunare de întreţinere se iau în calcul şi sumele avansate de Asociaţie pentru asistenţă ... (vezi toată discuția)
Executare silita datorii la intretinere stela chelner stela chelner Buna ziua Pe ultima lista de plata a intretinerii la bloc este inclusa si o suma de 70 lei/aprt. pentru darea in judecata a rau platnicilor. Este ... (vezi toată discuția)