avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj la mediator, posibilitate anulare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj la mediator, posibilitate anulare

Mi-am prezentat situatia aici:www.avocatnet.ro/content/for...
Suntem căsătoriți din 2007 avem un copil de 8 ani
In anul 2001 parintii mei au achiziționat prin credit ipotecar apartamentul in care stau eu cu sotia si cel mic, cu un avans de 50℅ din valoare, pe termen de 15ani
In 2012 au achitat integral apartamentul!Ratele in cuantum de 30℅ din valoarea creditului, in aceasta perioada de 11 ani,au fost plătite de mine si sotie pe numele părinților!
Am divortat la mediator si partajul l-am facut tot la mediator.
Partajul s-a facut doar pe bunuri mobile, lista cu bunurile mobile, dobandite de amandoi in timpul casatoriei, a fost facuta de sotie, fara a cere ceva pentru ratele platite deoarece nu are cum sa dovedeasca asa ceva.
La mediator am semnat pentru partaj total,
Intre timp sotia s-a razgandit, ea a consultat o avocata care i-a spus ca ce am incheiat noi la mediator a fost un partaj partial si ca ea are drept 20% maxim 30% din apartamentul parintilor mei, avand in vedere ca a locuit acolo 11 ani. Avocata i-a mai spus ca si peste 10 ani imi poate cere mie sau parintilor 20% sau 30% din valoarea apartamentului in care a locuit.
Intrebari:
1) Partajul incheiat la mediator prin acordul total al partilor in care sunt trecute toate bunurile bunurile mobile, se mai poate ataca in instanta sau anula in vreun fel?
2) Are ea vreun drept asupra imobilului in care a locuit 11 ani, avand in vedere ca este al parintilor mei, achitat de ei, dar, o parte din rate au fost platite de noi, pe numele lor?
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2015
filip2015, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionel Popa , Mediator 21:05, 20 Septembrie 2015
1. Partajul incheiat la mediator, trebuie depus la instanta, pentru a putea avea valabilitate. La momentul depunerii la instanta, practic se face o actiune de partaj la care se ataseaza acordul de mediere iar instanta va chema partile si le va intreba daca sunt sau nu de acord cu ceea ce au semnat. Acela este momentul in care una dintre parti se poate razgandi.

2. Da, are si fosta sotie un drept de creanta asupra imobilului echivalent cu gradul de contributie al acesteia. Acest drept de creanta se stabileste printr-o hotarare judecatoreasca, daca partile nu se inteleg pe cale amiabila.
1)Are drept de creanta pentru ca a contribuit la plata ratelor, sau pentru ca a locuit acolo 11 ani? Avocata pe care a consultat-o i-a spus ca are drept la 20% sau 30% DOAR ptr ca a locuit acolo 11 ani, nu ptr ca ratele au fost platite de catre noi ca familie.
2) Cum poate dovedi ea instantei, ca timp de 11 ani in fiecare luna, ea a dat jumatate din valoarea ratelor, atata timp cat pe fiecare chitanta lunara de la banca apare numele titularului creditului ca fiind cel care a platit?Gradul de contributie al ei nu reiese din nici o hartie, doar din spusele ei. Salariul meu a fost mult mai mare si ea nci nu a simtit deloc plata lor.
In instanta trebuie sa aduca dovezi din care sa reiasa foarte clar, ca lunar timp de 11 ani ea a dat banii.
Banuiesc ca instanta nu hotaraste pe vorbe ci pe dovezi clare, martori, chitante...etc!
Jumatate din valoare ratelor pe care le-ati platit ar trebui sa fie despagubirea.
nici nu trebuie sa dovedeasca ceva. banii cu care s-au platit sunt bani comuni, ai familiei. nu erau banii dvs sau banii ei! astfel incat ea are drept la jumatate din ce s-a platit in ultimii 11 ani.
intelege cineva ca apartamentul e al parintilor ?

Alte discuții în legătură

Imputarea la partaj a cheltuielilor si ratelor din timpul casatoriei filip2015 filip2015 Buna ziua! Datele problemei sunt următoarele: Suntem căsătoriți din 2007 avem un copil de 8 ani In anul 2001 parintii mei au achiziționat prin credit ... (vezi toată discuția)
Partaj ! Maryana72 Maryana72 Buna ziua ! Am divortat de doi ani de sotul meu, timp in care am locuit in acelasi imobil fara sa ne deranjam. Acum, situatia a devenit insuportabila si ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune hadrian74 hadrian74 Buna ziua, sunt divortat de sotie din anul 2011, iar aceasta acum doreste si procesul de partaj astfel ca; detinem impreuna un apartament achizitionat in anul ... (vezi toată discuția)