avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se procedeaza cand exista custodie comuna dar cel ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se procedeaza cand exista custodie comuna dar cel care are in grija copilul vrea sa renunte la el

Buna ziua,
Fratele meu este divortat de 4 ani. Au impreuna o fetita de 11 ani si au custodie comuna. Fetita locuieste cu mama in Romania iar tatal fetitei in Norvegia. De ceva timp mama ameninta ca isi paraseste colpilul daca tatal nu vine in tara sa il ia cu el invocand motivul ca nu se intelege cu copilul si ca a stat destul cu el.
Ce e de facut in cazul asta? Daca fratele meu nu ajunge in tara zilele astea asa cum cere ea amenintand ca paraseste copilul cum se poate proceda legal? Atata timp cat mama primeste pensie lunar si are copilul in grija ei poate renunta asa pur si simplu la el sau il poate obliga pe tata sa ia copilul?

Va multumesc anticipat.
Inteleg ca mama doreste schimbarea locuintei fetitei de la domiciliul ei la domiciliul tatalui in Norvegia. Este o situatie care trebuie discutata de mama impreuna cu tatal pentru a gasi cea mai buna solutie pentru ei si pentru copil. Fiind parinte rezident, mama este responsabila in ceea ce priveste ingrijirea zilnica a copilului. Ce doreste tatal?
Tatal in momentul de fata nu mai are posibilitatea de a veni sa isi ia copilul pentru ca si-ar pierde locul de munca. El a stat pana luna trecuta 2 luni cu copilul in Romania si Norvegia timp in care mama nu i-a raspuns la telefon spunand ca nu mai primeste copilul. In cele din urma a luat-o pentru ca avea nevoie de pensia alimentara iar acum dupa ce a primit banii si-a sunat fostul sot sa vina sa ia copilul amenintand ca il va abandona. Tatal se gandeste ca nu poate lua oricum asa brusc copilul din mediul lui pentru ca schimbarea ar fi majora, alta tara, alta scoala, fara prieteni fara sa inteleaga limba etc. Curiozitatea mea este daca mama chiar isi poate abandona copilul fara niciun demers legal sau fara acordul tatalui.
Sesizați direcția de Protecție a Copilului.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsuri. Nu putem seziza protectia copilului pentru ca am inteles ca in cazul asta o vor lua ei. Intre timp sambata mama a abandonat copilul. Si-a luat bagajul si a lasat copilul minor in casa. Am anuntat politia, ei au contactat-o si le-a spus si lor sa faca ce vor cu fetita pentru ca nu o mai vrea, o paraseste. Acum copilul e la mine iar tatal este in drum spre Romania. Nu are de ales, o va lua el. In situatia de fata tot ce ne dorim este ca mama sa fie trasa la raspindere pentru ce a facut.
tatal va trebui sa ceara in instanta ca singur sa exercite autoriteatea parinteasca si pana obtine o hotarare sa ceara pe calea ordonantei presedintiale acordul instamntei pt a putea parasi tara.
sa sesizeze protectia copilului, nu va fie teama ca nu il ia nimeni.
ar trebui facuta si plangere penala la politie.
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2015
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Plecare din tara cu copilul CristiCD CristiCD Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: Sunt tatal unui copil, dar eu si mama copilului nu suntem casatoriti. Copilul imi poarta numele, iar custodia ... (vezi toată discuția)
Copil cu nume de familie al tatălui Daniela1988isabella Daniela1988isabella Buna ziua va rog sa ma ajutați,as dori sa știu cum se procedează și ce trebuie făcut când doua persoane necăsătorite nu se mai înțeleg și mama vrea ... (vezi toată discuția)
Tatal nu recunoaste copilul geoanna geoanna Buna ziua! Am o prietena ce are o fetita se 3 ani.Fostul ei partener,tatal copilului nu vrea sa recunoasca fetita in acte.Acesta i.a oferit ajutor material ... (vezi toată discuția)