avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirie fara contract. Posibil denunt la ANAF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirie fara contract. Posibil denunt la ANAF

Buna ziua. Am si eu o problema.
Stam in chirie (de aproximativ un an) cu logodnicul meu. Am facut greseala uriasa sa ne mutam in chirie, intr-un imobil vechi, fara sa semnam un contract. Am fost nevoiti sa ne mutam si am acceptat sa ne mutam in apartament cu conditia ca semnam contractul ulterior, lucru care nu a mai avut loc.
Initial lucrurile au mers bine, dar dupa un an, apartamentul efectiv a inceput sa se destrame (probleme cu incalzirea, probleme cu apa calda, peretii absorb umezeala de undeva si cade vopseaua pana la tencuiala, usile si geamurile nu se mai inchid bine, mucegai oricat as curata si as aerisi apartamentul, canalizare infundata etc.) si pe langa toate astea ne-au fost furate si bicicletele din curte. Noi chiar am avut grija de apartament si de mobilier, dar mai nou tot ce atingem se destrama. La inceput proprietarul a venit si a mai "reparat" lucrurile dar ultima data cand am sunat, din cauza ca a reaparut problema cu vopseaua de pe pereti, a spus ca el nu vine, ca teoretic noi stiam ce inchireim, iar daca nu ne place sa ne mutam ca pe el nu-l intereseaza.
Acum am aflat de la chiriasii dinaintea noastra ca si ei au avut probleme cu el si ca la un moment dat, proprietarul a schimbat yala metalica de la usa, incat nu au mai putut intra in casa. Cu pretextul ca au distrus casa, nu le-a mai dat garantia inapoi si tare mi-e frica ca nici noi nu mai vedem acea suma daca ne mutam...
I-am zis ca daca nu vine sa repare tot ce e de reparat si nu rezolva problemele care tin de casa lui pana la urma, il denuntam la ANAF, la care el a raspuns ca el e om cinstit si nu are nimeni ce sa-i faca.
Ce sa ne facem? Momentan nu ne putem muta, pentru ca nu ne permitem alt imobil. Cu ce am putea sa-l convingem sa-si indeplineasca obligatiile?
Avem o infractiune de santaj... Pe de alta parte, poate omul nu are bani de bagat in casa si atunci nu inteleg ce va opreste sa va cautati alta casa. Inseamna ca aveti unele motive, posibil pretul mic. Si atunci, "cat dai, atata face".
puteti face reparatii din banii de chirie, problema se pune ca nu aveti contract si e destul de greu de ambele parti
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
banii de garantie nu-i veti mai primi, de asta poti sa fii sigura. Asa incat nu va ramane decat sa faceti ce face orice chirias roman: stati o luna in plus, cat sa se acopere garantia, si va luati talpasita. Doar ca daca domnul se sesizeaza din timp, s-ar putea sa va treziti si voi ca fostii chiriasi, cu yala schimbata.

Sigur ca poti sa faci reclamatie la ANAF, dar asta nu o sa faca decat sa-l intarate. Poate ca va primi o amenda (poate ca nu), dar apoi pe cine se va razbuna? In orice caz, daca voi intentionati sa ramaneti (asa am inteles, poate din cauza pretului scazut), un razboi (care acum e in stadiul de inceput) o sa va aduca mult stres si solicitare nervoasa. Daca asta vreti, mergi inainte cu reclamatiile. Daca vrei liniste, cauta alta locatie, si de data asta discuti conditiile de la inceput si le treci intr-un contract din care te asiguri ca ai o copie (mai departe, declararea la ANAF e problema proprietarului si daca n-o face, va suporta consecintele). Ar fi bine ca la ocuparea locuintei sa faceti si un inventar al lucrurilor din casa (mobilier, aparatura electronica), avand un martor (presedintele sau administratorul blocului, spre exemplu).
Esential pentru eventuale pretentii desfasurati demersuri pentru a incheia contract de inchiriere-proba in eventuala actiune in instanta
Prevedeti clauze asiguratorii,inclusiv asupra restituirii garantiei
Daca nu stapaniti procedura apelati la persoana specializata
Ati gresit enorm ca, nu ati incheiat contract de inchiriere ,din punct de vedere juridic nu prea aveti nimic de facut,ati acceptat ca atare situatia.

Alte discuții în legătură

Rezilierea contractului de inchiriere imobil (2) RamonaNitu RamonaNitu As dori sa aflu cum ar trebui sa procedez in cazul in care: - sunt chirias: am incheiat un contract pe un an si au mai ramas 3 luni pana la termen; intre ... (vezi toată discuția)
Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac? pysy182003 pysy182003 buna ziua, am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la ... (vezi toată discuția)
Probleme proprietar apartament GABI-Gabriel GABI-Gabriel Am un contract de inchiriere pentru un apartament realizat de catre o agentie. Cand am luat apartamentul ni s-a spus ca nu se va inregistra la ANAF pt ca daca ... (vezi toată discuția)