avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Afacere paguboasa sau inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Afacere paguboasa sau inselaciune

Buna seara,
Intampin urmatoarea situatie: Am cumparat un vehicul de la o persoana care nu era proprietar in acte. Respectiva persoana m-a asigurat verbal in repetate randuri ca vehicul-ul ii apartine de mai multi ani insa nu a incheiat contractul de V-C cu fostul proprietar acesta fiindui prieten si sa nu se mai complice cu inmatriculare si incarcarea cartii de identitate cu mai multi proprietari. Mi-a aratat talonul, cartea de identitate si asigurarea (expirase de cateva luni), ba chiar la cererea mea a fost facuta si inspectia tehnica aceasta fiind expirata (am facut eu asigurare in vederea inmatricularii si i-am dat-o pt a putea efectua ITP). Asa ca am fost increzator ca nu am nimic de pierdut daca o sa cumpar acest vehicul. Am stabilit cu vanzator-ul ca a doua zi sa ne vedem si sa facem actele si sa ii dau banii. Cand ne-am intalnit pentru a finaliza afacerea acesta a veni cu C-V deja completat cu datele vanzatorului din talon si carte de identitate + datele mele pt ca le avea de pe asigurare si tot C-V semnat (inclusiv in dreptul numelui meu) suma specificata in contract fiind cea pentru care ne-am tocmit. Fiind trecut de ora 18:00 vineri, m-am gandit ca nu mai gaseam unde sa facem actele asa ca am trecut cu vederea. In C-V nu a fost trecuta data incheierii acestuia si nici in talon nu a fost trecuta data instrainarii, vanzatorul insistand ca este in ajantajul meu pt ca altfel sunt obligat in 30 de zile sa inmatriculez pe numele meu si in felul asta as putea sa aman pana cand am eu timpul si banii necesari sa fac actele pe numele meu. Am batut palma si am stabilit ca la inceputul saptamanii sa imi aduca si certificatul fiscal. De fiecare data ne-am intalnit la socrul lui in curte si cunosc unde locuieste. Cand am fost la el si i-am dat banii am fost insotit si eu de o persoana.
Problema: De cand i-am dat banii, vanzatorul ma amana cu fiscalul. Ma amana in continuu de 3 saptamani sub pretextul ca nu a avut timp sa il scoata si promite ca se rezolva doar sa am rabdare. Vanzatorul nu imi ofera nici numarul de telefon al proprietarului din acte.

Stiu acum ca am fost naiv si prea increzator #-o. Va rog sa ma ajutati cu un sfat despre cum ar trebui sa procedez. In momentul asta ma simt inselat. Ar trebui sa ma adresez politiei? Ce e sa fac?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: BraveHeart , utilizator 15:13, 6 Decembrie 2015
new_bogdan a scris:


Am cumparat un vehicul de la o persoana care nu era proprietar in acte.



Va confruntati cu situatie delicata
Daca vanzatorul nu a inregistrat bunul mobil pe rol fiscal la administratia fiscala,nu poate sa va predea certificat fiscal
Daca bunul mobil a fost radiat din evidenta fiscala aproprietarului,nu puteti obtine certificat fiscal
Mai mult,daca documentul de tranzactionare bun mobil este incheiat pe numele proprietarului de drept al acestuia,persoana care a intocmit documentul,care a semnat in locul proprietarului,poate suporta consecintele prevazute pentru astfel de fapte prevazute de legea penala
Formulati plangere sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune

Exista sanse ca la politie daca ma prezint sa reclam inselaciune sa imi retina actele si chiar sa returnez vehicul-ul persoanei care apare in acte?
new_bogdan a scris:

Exista sanse ca la politie daca ma prezint sa reclam inselaciune sa imi retina actele si chiar sa returnez vehicul-ul persoanei care apare in acte?


Nu functioneaza asa. Politia nu va poate returna banii si nici forta vechiul cumparator sa isi ia bunul inapoi.
Cel mult, la Politie puteti depune o plangere pentru inselaciune, se vor face cercetari si, probabil, dosarul va fi inaintat Parchetului care va dispune fie trimiterea in judecata a vanzatrorului fie neinceperea urmaririi penale, caz in care nu va ramane decat sa-l actionati singur in instanta pe vanzator.
Procedura dureaza de la cateva saptamani la cateva luni si nu exista garantie ca dosarul va ajunge in instanta, caz in care va dura iar de la cateva luni la...cateva zeci de luni.

Puteti depune sesizare la Politie, puteti actiona direct in instanta pe vanzatorul real si puteti folosi aceste actiuni ca un mod de a pune presiune pe vanzator sa grabeasca si el lucrurile care tin de el.

De asemenea, desi multi colegi de forum ma vor contrazice, va spun ca e posibil sa obtineti dumneavostra fiscalul necesar de la Primaria de domiciliu a vanzatorului trecut in acte.
Mergeti acolo cu contractul de v/c unde apare numele Dvs si al vanzatorului bunului, explicati pe scurt situatia si...e posibil sa se rezolve.
claudiu.lichi@gmail.com a scris:

va spun ca e posibil sa obtineti dumneavostra fiscalul necesar de la Primaria de domiciliu a vanzatorului trecut in acte.



Legal nu se poate elibera certificatul fiscal decat titularului de rol fiscal
Pentru eliberare certificat este necesar completare cerere,care detine paragraf special care atentioneaza solicitantul ca mentionarea de date nereale sunt sanctionate penal

@newbogdan:
...deocamdata ( pana se rezolva ) veti circula cu masina, dar avand TOATE puse la punct:
RCA ( pe titularul din talon, nu pe numele Dvs. ), ITP, masina curata, iluminat - semnalizare perfecte, inclusiv Rovinieta. Toate astea ca sa evitati etinerea talonului... caz in care stiti ca acesta poate fi recuperat NUMAI de catre titularul din talon ( nu si de intermediarul de care vorbiti )
In paralel, incercati sa gasiti proprietarul din talon; va asigur ca nu e bucuros sa ii apara amenzi pe rolul sau fiscal !!!
Ah, era sa uit !!! nu ignorati Adeverinta ANAF... cu toate implicatiile financiare ce pot decuge din aceasta !
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2015
BraveHeart, utilizator

Alte discuții în legătură

Taxa timbru auto SilvianD SilvianD Buna seara! Am cumparat un auto BMW 320d e46, din 2004, de la verisoara mea, care il cumparase de la firma prietenului ei. Am facut contract de V-C, am lasat ... (vezi toată discuția)
Cat pot circula cu masina neinmatriculata mradrian mradrian Va salut, Anul trecut in noiembrie, am cumpărat o masina, iar la fisc am luat-o pe la jumătatea lui ianuarie 2016, deci cele 30 de zile necesare ... (vezi toată discuția)
Ajutor-acte auto mihtzy mihtzy Salutare!Am nevoie de ceva sfaturi,am facut o mare prostie si anume:hotarat sa achizitionez o masina,toate bune si frumoase iau pe cineva cu mine sa nu ma duc ... (vezi toată discuția)