avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Certificate medicale peste 90 zile, fara aviz comisie, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Certificate medicale peste 90 zile, fara aviz comisie, luna inchisa in payroll-ce se poate face?

Buna ziua,
Lucrez in domeniul payroll si as solicita un sfat legat de certificatele medicale peste 90 zile.
Dupa incheierea payroll-ului de iunie, am descoperit intamplator, ca un angajat are CB in suma de 97 zile, in ultimele 12 luni.
1. este angajatorul obligat sa tina cont de cele 90 zile de CB? CASS spune ca angajatorul este obligat sa nu primeasca certificatul, de la 90 zile in sus, fara viza comisiei.
(suntem in situatia in care avem peste 300 (trei sute) de CB lunar, iar la fiecare introducere a unui nou CB in program, sa stai sa ii verifici fiecarui angajat in parte nr de zile, se pierde timp pretios).
2.sa spunem ca refuz la plata certificatul, angajatul nu il aduce cu respectiva viza. as putea sa fiu atacat in instanta, pentru acest motiv? stiu ca angajatorul e obligat sa accepte certificatele, chiar si dupa 3 ani.
3. CASS mi-a raspuns pur si simplu ca "nu stiu" ce se intampla in cazul in care angajatorul se trezeste ca angajatul X are 97 zile de CB, luna e inchisa, declaratiile depuse. Pentru ca ei nu stiu, eu pot sa ignor faptul ca am inchis luna cu cele 7 zile, nevizate de comisie? stiu de varianta refacerii payroll-ului, redepunerii declaratiilor, dar certificatele au fost depuse la CASS, inclusiv cel care depasea 90 zile, nu s-a semnalat nimic, totul a decurs normal.
4. daca ignor acele 7 zile fara avizul comisiei, ce fel de control as putea avea si cu ce probabilitate sa gaseasca exact acest caz? ITM nu cred ca e interesat de CB, iar eu nu am auzit ca CASS sa faca controale..
5. si nu in ultimul rand, eu am considerat ca adeverintele emise pentru medic, in vederea eliberarii CB, au fost in scopul evidentei medicului. cum pot eu sa contest ca un CB nu ar fi corect emis? consider ca medicul e responsabil de aceasta evidenta a zilelor de CB.
6. am aflat ca as putea sa fac reclamatie la CASS, dar parca nu cred ca s-ar rezolva problema, nici nu cred ca e in interesul angajatorului sa faca rau nici medicului, nici angajatului, nici lui insusi :)
7. ce sa ii spun angajatului? pentru ca apeleaza la mine, intrucat medicul refuza sa ii ofere o solutie. poate acum e chiar bolnav sau ar vrea sa mearga la comisie.. eu banuiesc ca certificatele nu au fost emise tocmai corect, dar din nou, nu pot sa contest eu decizia medicului de a emite certificate.
(Legat de tipul de afectiune, pentru care se insumeaza 90 zile, CASS mi-au spus ca nu e necesar sa fie acelasi cod diagnostic, oricare CB in ultimele 12 luni, nu pot sa depaseasca 90 zile, fara acest aviz)
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rubia Rubia , Consultant resurse umane 10:26, 27 Iulie 2009
Solutia legala este sa refaceti statul si declaratiile.
Banii platiti pe CB sunt din FNUASS (daca arau de la angajator, mai treca mearga :) ) si sunt luati de la FNUASS fara justificare.
Dvs veti raspunde pentru acesti bani, si nu medicul !

si in acest caz, cum se procedeaza cu certificatele medicale, ultimele aduse de angajat in iunie si care au dus la depasirea celor 90 zile? el se anuleaza (de catre cine)? trebuie redepus si la CASS (nu mai am exemplarul roz, fiind deja depus)?
multumesc,
Cand depuneti rectificativa, faceti si o adresa la CASS prin care specificati ca: refertitor la certif. med. cu nr serie etc, depus la dosar, avand in vedre ca .. s-a acordat cu 7 zile peste 90 admise fara aviz comisie, .. s-a platit doar restul zilelor(cate se incadreaza oana in 90 de zile) (sau s-a refuzat complket la plat- daca era exact un medical pe cele 7 zile in plus.)

multumesc frumos
De acord cu Grace_r.

In plus, programul de payroll trebuie sa aiba si evidenta zilelor de Cm pe ultimul an. Cine va furnizeaza programul, sa il up-dateze cu aceasta informatie foarte necesara.

Pentru noii angajati e mai complicat... si Casa de Sanatate ar trebui sa aiba o baza de date..care sa ii sesizeze ca in ultimul an angajatul are mai multe zile de CM decat prevede legea.

Si totusi cred ca responsabil e medicul de familie... El trebuie sa aiba evidenta aceasta, ca el vizeaza toate certificatele. Dar pana isi vor lua medicii de familie calculatoare, vor mai invata sa le si foloseasca... si in plus calculatorul consuma si energie electrica...o multime de costuri...mai bine orbecaim ...

Alte discuții în legătură

Adeverinta pentru medic dobcosnic dobcosnic Buna ziua, Va solicit o lamurire asupra zilelor de concediu medical din ultimele 12 luni inscrise in adeverintele date de catre angajator, salariatilor sai ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Andileontin Andileontin Ce se intampla in cazul in care ordonatorul principal de credite nu doreste sa vizeze certificatul de concediu medical?am avut 5 zile de cm si este inregistrat ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal, probleme cu angajatorul magutza magutza Buna ziua, am rugamintea de a ma ajuta cu cateva sfaturi in situatia mea. Sunt angajata la locul de munca actual din data de de 01.11.2014 si acum sunt ... (vezi toată discuția)