avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ce documente sunt necesare pentru scoaterea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ce documente sunt necesare pentru scoaterea autovehiculului din tara?

Buna ziua, am un opel astra, autovehicul pe care il folosesc eu. Masina este inmatriculata pe bunica mea, RCA-ul fiind ~1/4 mai mic decat daca ar fi inmatriculata pe mine (am 28 de ani), iar ea fiind urmas de veteran e scutita si de impozit. De revelion vreau sa plec in Ungaria, pentru a evita vreo problema la granita ce documente imi sunt necesare? RCA valabil, permis, buletin, rovinieta (pt drumurile lor), si altele? Imi trebuie oare si contract de comodare tradus in maghiara? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: grosubogdan , utilizator 14:40, 15 Decembrie 2015
in situatia in care calatoria in strainatate se face cu o masina care nu este a soferului, trebuie incheiat un contract de comodat.
Contractul de comodat fiind un imprumut de folosinta este necesar sa fie incheiat atunci cand masina este « imprumutata » pentru o anumita perioada.
Spre deosebire de procura, contractul de comodat poate fi incheiat si sub semnatura privata -deci nu este necesar un drum la notar.
Daca se alege optiunea autentificarii contyractului, proprietarul si beneficiarul trebuie sa se prezinte in persoana in fata notarului.
Contractul de comodat trebuie tradus legalizat fie in limba tarilor prin care conducatorul va trece granita, fie intr-o limba oficiala a Uniunii Europene, respectiv engleza.
Optional si pentru securitatea personala, se pot subscrie polite de asigurare medicala
Nu va trebuie niciun contract, ci numai ce acte aveti la dvs in mod normal- buletinul, permisul, certificatul de inmatriculare cu sampiluta de itp valabil, rca, eventual si cartea masinii.
@ynocentta

Politia de Frontiera Romana nu solicita conducatorului auto documente din care sa reiasa raporturile juridice dintre acesta si proprietarul mijlocului de transport.

Practic, politistii de frontiera nu vor solicita conducatorul auto nici procura, nici contract de comodat. Singurele acte pe care ei le verifica sunt:
- permisul de conducere al soferului aflat la volan,
- asigurarea de raspundere civila auto si
- certificatul de inmatriculare a masinii (la acest document fiind vizata rubrica referitoare la valabilitatea inspectiei tehnice perioadice a autoturismului).

"La iesirea din tara sunt aplicabile conditiile privind admiterea vehiculelor in circulatie pe drumurile publice, statuate de O.UG. 195/2002 si Conventia asupra circulatiei rutiere, care stabilesc ca autoturismele aflate in circulatia intemarionala trebuie sa fie inmatriculate, asigurate pentru raspunderea civila corespunzatoare din punct de vedere tehnic, iar conducatorul auto trebuie sa detina un permis de conducere valabil, corespunzator categoriei respective de vehicul", precizeaza Directia de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei in punctul de vedere formulat.

www.avocatnet.ro/content/art...
Va multumesc pentru raspunsuri :).
Buna dimineata!

Este valabil acelasi lucru si pentru Politia de Frontiera a tarilor vizitate?
Nu exista sansa ca, desi granicerii romani nu solicita acele documente, sa o faca cei maghiari (sau oricare altii)?

Cand s-a deschis granita cu Republica Moldova pentru libera trecere, a avut loc un val de "excursii" in numar impresionant pana peste Nistru pentru diversele produse scutite de taxele europene, in special combustibil.

Pe grupul de automobilism din Iasi din care fac parte pe care s-a discutat de nenumarate ori chestiunea trecerii frontierei cu o masina care nu iti apartine in acte; de fiecare data, cei ce au facut traseul au raspuns la unison: este nevoie de contract de comodat, altfel nu intri pe teritoriul Republicii Moldova.

Alte discuții în legătură

Procura auto daca e masina tatalui meu? bpardut bpardut Am nevoie de procura auto daca masina este inscrisa pe tatal meu dar acum o conduc numai eu? (vezi toată discuția)
Buna ziua! un contract de comodat pentru un autoturism poate ... cmp2022 cmp2022 Buna ziua! Un contract de comodat pentru un autoturism poate fi incheiat sub semnatura privata sau doar in fata unui notar? Este necesar pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat auto pentru r. moldova trebuie încheiat neapărat în fața unui notar sau poate fi și neautentificat? Georgiana Alexii Georgiana Alexii Un contract de comodat trebuie incheiat neaparat in fata unui notar sau poate fi incheiat si acasa? De exmplu: masina e pe numele mamei, am sa o folosesc eu ... (vezi toată discuția)