avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Parcare autovehicule sub fereastra. Ordin nr. 119/2014
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Parcare autovehicule sub fereastra. Ordin nr. 119/2014

Buna ziua. Locuiesc la et. 1 si vecinii isi parcheaza masinile sub ferestrele apartamentului meu, prin urmare mirosul si gazele de esapament sesimt tot timpul, uneori si cu geamul inchis. Alti vecini petrec mult timp la masina parcata, dar cu motorul pornit, prin urmare disconfortul e foarte mare.

Am citit in Ordinul nr.119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 127 din 21 februarie 2014, ca Min Sanatatii prevede urmatoarele:

Art. 4
La stabilirea amplasamentelor cladirilor de locuit se vor preciza si amplasamentele urmatoarelor dotari tehnico-edilitare:
c) spatii amenajate pentru gararea si parcarea autovehiculelor populatiei din zona respectiva, situate la distante de minimum 5 m de ferestrele camerelor de locuit; in aceste spatii este interzisa gararea autovehiculelor de mare tonaj, cum ar fi autovehiculele peste 3,5 tone, autobuzele, remorcile etc., precum si realizarea activitatilor de reparatii si intretinere auto.

Va rog sa imi spuneti cum se iau in considerare cei minimum 5 m? Masurat direct de la fereastra mea catre masinile parcate dedesubt, am mai mult de 5 m, din cauza faptului ca blocul are un parter mai inalt. Dar efectele parcarii si ale poluarii se simt din plin. Sau se masoara de la peretele blocului, pe orizontala, pana la masina parcata?

Va rog sa imi spuneti ce pot face in aceasta situatie, din moment ce Primaria mi-a raspuns sa masor eu cati metri sunt si sa fac o adresa in caz ca se incalca normele din respectivul ordin.

Va multmesc foarte mult.
Silviu B.
Cel mai recent răspuns: RaVeN4IS , utilizator 11:25, 12 August 2020
silviub1234 a scris:

Primaria mi-a raspuns sa masor eu cati metri sunt si sa fac o adresa in caz ca se incalca normele din respectivul ordin.


Banuiesc ca raspunsul l-ati primit in urma unei sesizari telefonice si nu a unei adrese scrise.

Faceti o adresa scrisa in care solicitati functionarilor primariei sa vina ei sa masoare distanta respectiva si apoi tot ei sa concluzioneze daca se respecta sau nu prevederile legale, ordine, legi, standarde, normative, etc.

Daca raspunsul a venit in urma unei adrese scrise atunci il puteti contesta in contencios administrativ.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Facusem o adresa scrisa. Si totusi pana la urma cum se masoara? Nu stiu exact ce sa scriu in contestatie. As dori sa stiu daca se poate face pana la urma ceva cu parcarea respectiva, care e cu plata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Distanta se masoara de la zidul blocului. Deci 5 m de bloc, altfel apare pericolul ca un ghiveci cu flori cu greutatea de 4-5 kg amplasat pe pervazul unei ferestre, sa cada sub influenta vantului, exact pe parbrizul unui autoturism. Nu ar fi pacat de ghiveci?

Am mai vazut astfel de intamplari: un cetatean de la etajul 4 executa lucrari de vopsire a glsvantului si din greseala vasul cu vopsea a cazut si a imprastiat 3kg de vopsea peste 5 autoturisme "parcate" chiar cum spuneri dvs. Dupa aceasta intamplare, ŢparcareaŢ de lângă bloc a disparut in mod subit...
Tot aici pe forum au vazut un topic prin care am inteles ca datorita parcarii unui auto, la o distanta f. mica de bloc, a cazut un ţurţure şi i-a deteriorat omului parbrizul sau luneta... In fine, omul era asigurat si se intreba cine este vinovat pentru a merge la firma de asigurari, nu cumva as. proprietari.. Sigur ca cei de la firma de asigurari nu-s proşti, l-au intrebat unde şi-a parcat autoturismul - pai langa bloc. Cum, nu in parcarea normala?...
Multumesc pentru raspuns. Sunt intr-adevar cazuri similare despre care e bine sa stiu. Totusi, exprimarea din ordin care se refera la minimum 5 m de ferestrele camerelor de locuit mi se pare asa de nepotrivita. Ferestrele carora camere? Ale celor de la parter, et. 1, et.9, care anume?
De asta ma gandesc ca o sa obtin iar un raspuns in doi peri de la primarie.
Nu poate fi vorba decat despre camerele de locuit de la parter deoarece in primul rand sunt afectate cele mai apropiate.

Ar fi ilogic sa se faca referire la camerele de la etajele superioare sau cele ale apartamentelor de pe partea opusa sau chiar de la alt condominiu!;)

Alte discuții în legătură

Parcare sub geam Diana_a3 Diana_a3 Buna, am si eu o intrebare daca se poate sa ma ajutati.. de curand m-am mutat intr un bloc la parter..iar in spate blocului e plin de masini. nu ma deranjeaza ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! locuiesc intr-un ansamblu rezidențial, ce are parcări ... AndreeaM18 AndreeaM18 Bună ziua! Locuiesc intr-un ansamblu rezidențial, ce are parcări si supraterane si subterane. Problema mea este următoarea: locuind la parter, am terasa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua si scuze de deranj am si eu o intrebare . langa scara ... costinelrusu costinelrusu Buna ziua si scuze de deranj Am si eu o intrebare . Langa scara blocului un vecin parcheaza masina personala mai exact langa peretele blocului .Are loc ... (vezi toată discuția)